Pannacotta med blåbär

Pannacotta med färska blåbär. En dessert som är både enkel och underbart god. Här en smal variant med vaniljyoghurt men riktigt god.

Den söta pannacottan passar bra med de syrliga blåbären. Du kan toppa med färska blåbär eller tina frysta blåbär och blanda med någon msk socker.

Plocka gärna egna blåbär eller köp frysta svenska blåbär. De stora färska importerade blåbären går så klart bra men jag tycker de smakar mindre och är rätt dyra.

Detta är en bra dessert att förbereda innan så kan du umgås med gästerna på middagen istället för att stå i köket.

Att dricka till pannacotta:

Servera gärna ett sött vin till ex. Muscat D'Alexandrie, Icewein eller ett sött franskt Sauternes.

4 portioner pannacotta med blåbär

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 15 min

Ingredienser

  • 2 gelatinblad
  • 3 dl grädde
  • 2 dl vaniljyoghurt
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 vaniljstång
  • 0,5 liter blåbär

Tillagning

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädden i en kastrull med sockret och vanilj samt den urskrapade vaniljstången.
  3. Ta av från värmen och låt svalna till runt 60 grader. Ta upp vaniljstången.
  4. Krama ur gelatinbladen och vispa dem med grädden tills de smält.
  5. Förbered 4 små glas eller små formar. Det blir cirka 1,5 dl pannacotta var så glasen eller formarna måste iaf innehålla den mängden.
  6. Rör i yoghurten i pannacottablandningen och häll upp i glas. Sätt på en tallrik och ställ i kylen att stelna. Det tar minst 4 timmar. Det går snabbare i frysen.
  7. Rensa och skölj blåbären. Om du har frysta blåbär så kan du tina dem och använda som de är - då kan du också blanda dem med en tsk socker och röra runt.
  8. Servera pannacottan på tallrik i formen, lägg blåbär över och runt. Ett blad citronmeliss kan man garnera med.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.