Pannacotta med blåbär

Pannacotta med färska blåbär. En dessert som är både enkel och underbart god. Här en smal variant med vaniljyoghurt men riktigt god.

Den söta pannacottan passar bra med de syrliga blåbären. Du kan toppa med färska blåbär eller tina frysta blåbär och blanda med någon msk socker.

Plocka gärna egna blåbär eller köp frysta svenska blåbär. De stora färska importerade blåbären går så klart bra men jag tycker de smakar mindre och är rätt dyra.

Detta är en bra dessert att förbereda innan så kan du umgås med gästerna på middagen istället för att stå i köket.

Att dricka till pannacotta:

Servera gärna ett sött vin till ex. Muscat D'Alexandrie, Icewein eller ett sött franskt Sauternes.

4 portioner pannacotta med blåbär

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 15 min

Ingredienser

  • 2 gelatinblad
  • 3 dl grädde
  • 2 dl vaniljyoghurt
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 vaniljstång
  • 0,5 liter blåbär

Tillagning

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädden i en kastrull med sockret och vanilj samt den urskrapade vaniljstången.
  3. Ta av från värmen och låt svalna till runt 60 grader. Ta upp vaniljstången.
  4. Krama ur gelatinbladen och vispa dem med grädden tills de smält.
  5. Förbered 4 små glas eller små formar. Det blir cirka 1,5 dl pannacotta var så glasen eller formarna måste iaf innehålla den mängden.
  6. Rör i yoghurten i pannacottablandningen och häll upp i glas. Sätt på en tallrik och ställ i kylen att stelna. Det tar minst 4 timmar. Det går snabbare i frysen.
  7. Rensa och skölj blåbären. Om du har frysta blåbär så kan du tina dem och använda som de är - då kan du också blanda dem med en tsk socker och röra runt.
  8. Servera pannacottan på tallrik i formen, lägg blåbär över och runt. Ett blad citronmeliss kan man garnera med.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer