Pannacotta med blåbär

Pannacotta med färska blåbär. En dessert som är både enkel och underbart god. Här en smal variant med vaniljyoghurt men riktigt god.

Den söta pannacottan passar bra med de syrliga blåbären. Du kan toppa med färska blåbär eller tina frysta blåbär och blanda med någon msk socker.

Plocka gärna egna blåbär eller köp frysta svenska blåbär. De stora färska importerade blåbären går så klart bra men jag tycker de smakar mindre och är rätt dyra.

Detta är en bra dessert att förbereda innan så kan du umgås med gästerna på middagen istället för att stå i köket.

Att dricka till pannacotta:

Servera gärna ett sött vin till ex. Muscat D'Alexandrie, Icewein eller ett sött franskt Sauternes.

4 portioner pannacotta med blåbär

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 15 min

Ingredienser

  • 2 gelatinblad
  • 3 dl grädde
  • 2 dl vaniljyoghurt
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 vaniljstång
  • 0,5 liter blåbär

Tillagning

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädden i en kastrull med sockret och vanilj samt den urskrapade vaniljstången.
  3. Ta av från värmen och låt svalna till runt 60 grader. Ta upp vaniljstången.
  4. Krama ur gelatinbladen och vispa dem med grädden tills de smält.
  5. Förbered 4 små glas eller små formar. Det blir cirka 1,5 dl pannacotta var så glasen eller formarna måste iaf innehålla den mängden.
  6. Rör i yoghurten i pannacottablandningen och häll upp i glas. Sätt på en tallrik och ställ i kylen att stelna. Det tar minst 4 timmar. Det går snabbare i frysen.
  7. Rensa och skölj blåbären. Om du har frysta blåbär så kan du tina dem och använda som de är - då kan du också blanda dem med en tsk socker och röra runt.
  8. Servera pannacottan på tallrik i formen, lägg blåbär över och runt. Ett blad citronmeliss kan man garnera med.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer