Päronpaj med knäckigt täcke

Introduktion och förberedelse

Päronpaj med knäckigt täcke. Bakad med havregryn, sirap, smör och kanel.

En slags päronkaka eller smulpaj som är god med vaniljsås eller vaniljglass.

Välj gärna svenska päron av valfri sort.

Serveringsförslag

Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet.

Variant med äpplen

Blir också god om du tar med hälften äpplen eller sviskon.

Att dricka till

Serverar du pajen till efterrätt eller dessert kan du ha ett sött dessertvin till som exempelvis en söt Muscat eller kaffe och avec som Calvados Domfrontais, Pommeau eller päronlikör.

6 portioner päronpaj

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 600 gram päron
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk kanel
  • 1 msk maizena
  • 100 g smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Skala päronen, dela dem i klyftor och skär bort kärnhuset.
  3. Skiva päronen i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  4. Smörj en ugnssäker form med lite smör.
  5. Blanda socker, kanel, päron och maizena.
  6. Lägg i formen.
  7. Blanda tärnat smör, mjöl, havregryn och sirap till en smuldeg och bred över päronen.
  8. Grädda päronpajen eller päronkakan i cirka 40 minuter i mitten av ugnen tills den har fin färg.
  9. Servera pajen med vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 3.5 (138 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 343 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-29