Skorpor grundrecept
Svenska klassiska skorpor av vetedeg. Ett grundrecept på hembakta runda skorpor eller långskorpor.
Gott till frukost eller fika med smör, marmelad och ost.
Tillagning
- Stöt kardemumman fint.
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och kardemumma. Värm till fingervarmt ca 38 grader.
- Smula ner jästen i en stor degbunke och tillsätt lite av den ljumma mjölken. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt resterande mjölk.
- Rör i salt, strösocker, hjorthornsalt samt sedan 1,3 liter mjöl.
- Arbeta skorpdegen smidig och låt den sedan jäsa övertäckt i 30-40 minuter.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta ihop den smidig med någon dl mer mjöl.
- Nu kan du välja att baka långskorpor från skivade längder eller runda skorpor från bullar.
- Långskorpor: Dela i fyra delar och rulla och forma varje del till en längd (så att de får plats på längden på en bakplåt). Lägg dem på en smord bakplåt eller en bakplåt med bakplåtspapper.
- Runda skorpor: Dela varje längd i 10 bitar och forma till släta bullar genom att rulla dem med kupad hand mot bakbordet. Lägg bullarna på smord bakplåt eller på bakplåt med bakplåtspapper.
- Låt längderna eller bullarna jäsa under bakduk i ca 30-40 min.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Grädda längderna mitt i ugnen i 15-20 minuter eller skorpbullarna mitt i ugnen ca 10 min.
- Låt kallna på galler utan bakduk.
- Skär längderna itu vågrätt på längden och sedan i 3 cm breda skivor.
- Dela de kalla bullarna med gaffel.
- Lägg över- och underskorpor på två olika plåtar mitt snittytan uppåt.
- Rosta skorporna guldgula i 225 grader, tar ca 4 min. Akta så de inte bränns. Sänk värmen till 100 grader och öppna ugnsluckan eftertorka skorporna i 1-2 timmar. Öppna då och då.
- Förvara skorporna lufttätt i kakburk eller glasburk annars suger de åt sig fukt och mjuknar något.
- Vill du ha söta skorpor med kanel och socker så blandar du 2 dl socker med en msk kanel och strör över skorporna innan du torkar dem i ugnen.
Två varianter
Skorpor kan du baka till långskorpor eller runda skorpor.
Långskorpor skärs först i längder och sedan på tvären till långskorpor.
Runda skorpor bakas runda som platta bullar och delas på mitten med gaffel.
Sedan rostas och torkas skorporna så de blir hållbara och knapriga.
Pain Suedoise
I Frankrike kallas skorpor för Pain Suedoise - alltså svenskt bröd - och fransmännen verkar gilla skorporna som är lite av en oväntad succé.
Med kanel och socker
Gott är också att strö kanel och socker på skorporna innan de torkas - då blir den söt variant av skorpor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 42 kcal