Apelsinkaka

En god och enkel hembakt sockerkaka med smak av apelsin, kanel och mandel.
Det blir ca 12 bitar apelsinkaka.

1 apelsinkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 75 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk kanel
  • 2 apelsiner
  • 0,5 dl pressad apelsin
  • 50 gram mandelspån eller grovhackad skållad mandel

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skölj och finriv skalet av apelsinerna. Riv ej in på det vita. Pressa ut saften ur en apelsin till ca 0,5 dl apelsinsaft. Ät upp resten av apelsinerna.
  3. Smörj och bröa en sockerkaksform.
  4. Smält smör och låt det svalna.
  5. Vispa ägg och socker pösigt.
  6. Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel och finrivet apelsinskal i en stor skål.
  7. Rör ner smör och äggvisp i mjölblandningen samt tillsätt apelsinsaften. Rör ihop till en jämn sockerkakssmet.
  8. Häll smeten i formen.
  9. Strö på mandelspån.
  10. Grädda apelsinkakan på nedersta falsen i ca 25 min.
  11. Känn i mitten av kakan med en sticka så att den är klar. Stickan ska vara torr och ej klibbig.
  12. Ta ut apelsinkakan och låt den svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer