Apelsinkaka

Baka en god och enkel mjuk apelsinkaka - en slags sockerkaka med smak av rivet apelsinskal och kanel samt toppad med flagad mandel.

Kan även serveras som efterrätt eller finfika med en klick lättvispad grädde. Ännu mer överkurs blir det om du smaksätter grädden med några tsk apelsinlikör som Cointreau.

Det blir ca 12 bitar av kakan.

En annan variant är att toppa och breda på ett lager av frosting på kakan när den kallnat och sedan toppa med flagad mandel eller rostade kokosflingor.

1 apelsinkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 75 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk kanel
  • 2 apelsiner
  • 0,5 dl pressad apelsin
  • 50 gram mandelspån eller grovhackad skållad mandel

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skölj och finriv skalet av apelsinerna. Riv ej in på det vita. Pressa ut saften ur en apelsin till ca 0,5 dl apelsinsaft. Ät upp resten av apelsinerna.
  3. Smörj och bröa en sockerkaksform.
  4. Smält smör och låt det svalna.
  5. Vispa ägg och socker pösigt.
  6. Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel och finrivet apelsinskal i en stor skål.
  7. Rör ner smör och äggvisp i mjölblandningen samt tillsätt apelsinsaften. Rör ihop till en jämn sockerkakssmet.
  8. Häll smeten i formen.
  9. Strö på mandelspån.
  10. Grädda apelsinkakan på nedersta falsen i ca 25 min.
  11. Känn i mitten av kakan med en sticka så att den är klar. Stickan ska vara torr och ej klibbig.
  12. Ta ut apelsinkakan och låt den svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.