Marinerade lammrevben

Introduktion och förberedelse

Revbenspjäll från lamm blir riktigt goda marinerade med en asiatisk smakrik glaze.

Glazen är en slags marinad med god smak av honung, vitlök, hoisinsås, sesamolja, ketchap manis soja, färsk ingefära och den hemliga ingrediensen - ketchup.

Glazen och marinaden passar också utmärkt till andra revben eller andra delar på lammet som lammracks eller lammrostbiff.

Serveringsförslag

Annars passar valfria tillbehör.

Steka eller grilla

Du kan steka revbenen i ugnen, i panna eller grilla dem.

Kokas först

Första kokas revbenen möra i ca 45 minuter. Efter det så lägger man dem i marinaden några timmar. Hit kan de förberedas och förvaras i kylen. Sedan är det bara att ge dem yta på grillen, i ugnen eller i grillpanna.

Tänk på att det är söt ketchup och honung i marinaden så passa så de inte bränns.

Portionsberäkning

Här har jag räknat 250 gram revben per person då en stor del är ben - ca 2-3 revben per portion. Du får tänka till när du köper revbenen hur mycket som är kött och ben så att du har så det räcker.

Att dricka till

Att dricka till passar en öl typ IPA, lageröl, torr cider eller ett smakrikt rödvin som Shiraz från Australien.

2 portioner marinerade lammrevben

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 500 gram lammrevben
  • 1 msk salt
  • GLAZE: 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk honung
  • 0,5 msk färsk hackad ingefära
  • 1 tsk sesamolja
  • 0,5 dl hoisinsås - kinesisk plommonsås
  • 0,5 dl tomatketchup
  • 0,5 dl Ketchap Manis söt mörk soja

Tillagning

  1. Lägg lammrevbenen i en kastrull och täck med vatten.
  2. Koka upp och häll av vattnet. Fyll på med nytt vatten, koka upp igen och tillsätt salt.
  3. Låt lammrevbenen koka på låg värme under lock i 45 minuter.
  4. GLAZE: Mät upp och blanda alla ingredienser till glazen i en stor skål.
  5. Häll av vattnet och lägg över lammrevbenen med glazen/marinaden. Blanda runt, låt svalna i marinaden och kyl sedan. Förvara i kylen övertäckt. Hit kan du förbereda och låta lammrevbenen stå i kylen och gotta till sig - gärna några timmar upp till 1-2 dagar. Har du bråttom kan du massera in marinaden i revbenen med händerna och sedan laga till dem på direkten.
  6. I UGN: sätt ugnen på 220 grader varmluft (eller 250 grader vanlig ugn). Lägg revbenen på ett galler med lite mellanrum med en djup plåt under (lägg i folie eller baplåtspapper så slipper den bli smutsig). Stek lammrevbenen tills de fått färg och är genomstekta ca 20 minuter. Ta ut och pensla dem efter halva tiden samt mot slutet.
  7. PÅ GRILL, STEK- ELLER GRILLPANNA: Låt revbenen få färg några minuter runt om. Pensla dem och slå in dem i folie och stek dem klart så de blir genomvarma på låg värme i 10 minuter till.
E-mail
Medel: 4.4 (28 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 332 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-09-22