Marinerade lammrevben

Revbenspjäll från lamm blir riktigt goda marinerade med en asiatisk smakrik glaze av honung, vitlök, hoisinsås, sesamolja, ketchap manis soja, färsk ingefära och den hemliga ingrediensen - ketchup.

Du kan steka revbenen i ugnen, i panna eller grilla dem.

Första kokas revbenen möra i ca 45 minuter. Efter det så lägger man dem i marinaden några timmar. Sedan är det bara att ge dem yta på grillen, i ugnen eller i grillpanna. Tänk på att det är söt ketchup och honung i marinaden så passa så de inte bränns.

Här har jag räknat 250 gram revben per person då en stor del är ben - ca 2-3 revben per portion. Du får tänka till när du köper revbenen hur mycket som är kött och ben så att du har så det räcker.

Marinaden passar också utmärkt till vilka revben som helst.

Tillbehör är valfritt. Jag gillar coleslaw, gratäng samt en sallad till lammrevbenen.

Att dricka till passar en öl typ IPA, lageröl, torr cider eller ett smakrikt rödvin som Shiraz från Australien.

2 port marinerade lammrevben

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 500 gram lammrevben
  • 1 msk salt
  • Glaze: 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk honung
  • 0,5 msk färsk hackad ingefära
  • 1 tsk sesamolja
  • 0,5 dl hoisinsås - kinesisk plommonsås
  • 0,5 dl tomatketchup
  • 0,5 dl Ketchap Manis söt mörk soja

Tillagning

  1. Lägg lammrevbenen i en kastrull och täck med vatten.
  2. Koka upp och häll av vattnet. Fyll på med nytt vatten, koka upp igen och tillsätt salt.
  3. Låt lammrevbenen koka på låg värme under lock i 45 minuter.
  4. Mät upp och blanda alla ingredienser till glazen i en stor skål.
  5. Häll av vattnet och lägg över lammrevbenen med glazen/marinaden. Blanda runt, låt svalna i marinaden och kyl sedan. Förvara i kylen övertäckt. Hit kan du förbereda och låta lammrevbenen stå i kylen och gotta till sig - gärna några timmar upp till 1-2 dagar. Har du bråttom kan du massera in marinaden i revbenen med händerna och sedan laga till dem på direkten.
  6. I UGN: sätt ugnen på 220 grader varmluft (eller 250 grader vanlig ugn). Lägg revbenen på ett galler med lite mellanrum med en djup plåt under (lägg i folie eller baplåtspapper så slipper den bli smutsig). Stek lammrevbenen tills de fått färg och är genomstekta ca 20 minuter. Ta ut och pensla dem efter halva tiden samt mot slutet.
  7. PÅ GRILL, STEK- ELLER GRILLPANNA: Låt revbenen få färg några minuter runt om. Pensla dem och slå in dem i folie och stek dem klart så de blir genomvarma på låg värme i 10 minuter till.
E-mail
Medel: 4.3 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer