Mandelkakor

Introduktion och förberedelse

Mandelkakor är lättbakta då man vispar ihop mandelmassa och äggvitor.

Goda kakor med bara två ingredienser.

Passar att baka om du har mandelmassa och äggvitor över.

Varianter

  • Du kan också ha någon droppe bittermandelolja i för lite mer mandelsmak.
  • Du kan göra egen mandelmassa.
  • De kan spritsas ut och garneras med glasyr av 2 dl florsocker, 2 msk vatten och 1 droppe karamellfärg eller ha vit och färgad glasyr.

Mandelkakor av mandelmassa och äggvita på fat
Mandelkakor bakade av mandelmassa och äggvita.

ca 22 mandelkakor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram mandelmassa
  • 2 äggvitor, ekologiska medelstora ägg, ca 60-70 gram äggvita

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Riv eller smula sönder mandelmassan (riv ev. i rivjärn eller kör i matmixer) i en bunke och blanda med äggvitorna.
  3. Blanda mandelmassan och äggvitan till en jämn massa/smet. Justera eventuellt med mer mandelmassa så att du har en smet likt tjock gröt i konsistensen. Du kan röra ihop för hand eller använd en elvisp eller matberedare.
  4. Klicka eller spritsa ut runda kakor ca 5 cm diameter på bakplåtspapper på en plåt.
  5. Grädda mandelkakorna i mitten av ugnen i 10 minuter tills de fått fin färg.
  6. Ta ut mandelkakorna och låt de svalna.
  7. Glasyr (valfritt): Rör ut vatten i sockret. Färga sedan glasyren efter önskemål. Fyll en sprits med glasyren och ringla i tunna ränder över mandelkakorna i valfritt mönster.
E-mail
Medel: 4.2 (59 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-19