Mandelkakor

Introduktion och förberedelse

Mandelkakor är lättbakta då man vispar ihop mandelmassa och äggvitor.

Goda kakor med bara två ingredienser.

Du kan också ha någon droppe bittermandelolja i för lite mer mandelsmak samt garnera kakorna med sockerglasyr.

Glasyr kan du blanda av 2 dl florsocker, 2 msk vatten och 1 droppe karamellfärg.

ca 20 mandelkakor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 200 gram mandelmassa
  • 2 äggvitor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Riv eller smula sönder mandelmassan (riv ev. i rivjärn eller kör i matmixer) i en bunke och blanda med äggvitorna.
  3. Blanda mandelmassan och äggvitan till en jämn massa/deg utan klumpar. Använd handkraft, elvisp eller matberedare.
  4. Klicka ut runda kakor ca 5 cm diameter på bakplåtspapper på en plåt.
  5. Grädda mandelkakorna i mitten av ugnen i 10 minuter tills de fått fin färg.
  6. Ta ut mandelkakorna och låt de svalna.
  7. Glasyr (valfritt): Rör ut vatten i sockret. Färga sedan glasyren efter önskemål. Fyll en sprits med glasyren och ringla i tunna ränder över mandelkakorna i valfritt mönster.
E-mail
Medel: 4.2 (32 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.