Alexandriakakor sesamkakor med mandel och honung

Introduktion och förberedelse för tillagning

Alexandriakakor. Ett slags sesamkakor med mandel och honung. Goda och förhållandevis nyttiga kakor. Kakor med bara naturliga råvaror.

Gillar du sesamkakor så är Alexandriakakor för dig. Vegankakor. Sesamfrön är en god källa för kalcium för veganer. Perfekta som energikakor vid utflykt, träning eller skidåkning mm. Passar också till jul.

Kakorna kan också formas till bollar när smeten är ljum.

Du behöver bakplåtspapper att baka på.

20 Alexandriakakor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 100 g skållad mandel eller valnötter
  • 2 dl sesamfrön
  • 200 gram honung

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skålla och hacka mandlarna.
  3. Lägg sesamfrön och mandel i en långpanna och rosta i 10 minuter eller tills de är ljust rostade. Vänd någon gång. Akta så de ej bränns.
  4. Värm honungen i en stor kastrull och koka på svag värme i 5 minuter.
  5. Rör ner mandlar och sesamfrön till en röra.
  6. Bred ut sesam- och mandelröran på bakplåtspapper i en långpanna.
  7. Låt svalna något.
  8. Skär sesam- och mandelblandningen i rutor eller avlånga rektanglar (likt ex. snickers) och slå in i smörpapper. De kan också formas till bollar. Förvara i lufttät burk.
E-mail
Medel: 2.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.