Alexandriakakor
Introduktion och förberedelse
Alexandriakakor är en slags sesamkakor med mandel och honung. Goda och förhållandevis nyttiga kakor med enbart naturliga råvaror.
Gillar du sesamkakor man kan köpa i affären så är Alexandriakakor för dig.
Du behöver bakplåtspapper att baka på.
Veganska kakor
Sesamkakorna är veganska och sesamfrön är en god källa för kalcium för veganer. Tänk på att inte alla veganer anser att honung är veganskt.
Serveringsförslag
- Perfekta som energikakor vid utflykt, träning eller skidåkning mm.
- Passar också till julbordet. Speciellt om du vill ha ett veganskt alternativ på kakbordet.
Varianter
- Kakorna kan också formas till bollar när smeten är ljummen.
- Honung kan ersättas med Agavesirap eller liknande vegan sirap.
- Mandlar eller valnötter kan ersättas med andra nötter som hasselnötter, jordnötter, pistage eller cashew.
- Blanda gärna ut 1/3 av sesamfröna med andra frön - några förslag är svarta sesamfrön, pumpafrön, solrosfrön och/eller chiafrön.

Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Skålla och hacka mandlarna.
- Lägg sesamfrön och mandel i en långpanna och rosta i 10 minuter eller tills de är ljust rostade. Vänd någon gång. Akta så de ej bränns.
- Värm honungen i en stor kastrull och koka på svag värme i 5 minuter.
- Rör ner mandlar och sesamfrön till en röra.
- Bred ut sesam- och mandelröran på bakplåtspapper i en långpanna.
- Låt svalna något.
- Skär sesam- och mandelblandningen i rutor eller avlånga rektanglar (likt ex. snickers) och slå in i smörpapper. De kan också formas till bollar. Förvara i lufttät burk.
Uppskattat näringsvärde per portion: 121 kcal