Kycklingmarinad med citron, ingefära och chili

En marinad som också funkar som glace och sås. Kycklingmarinad med citron, ingefära och chili passar till att ugnsstekta eller grilla kycklinglår, kycklingvingar, kycklingklubbor, kycklingfilé eller kycklingspett. 

SNABBLAGAT: Vänd kycklingdelarna i marinaden och laga direkt i ugnen. Ett alternativ som också blir mycket gott är att först bryna kycklingdelarna i smör, salt och peppar. Vänd dem sedan i marinaden.

I UGNEN: stek kycklingdelarna på 225 grader i 15 minuter, sänk värmen och stek klart på 200 grader i 15 minuter till. Kycklingen är genomstekt när den har en innertemperatur på 70-75 grader - ett förslag är att laga kycklinglår i ugn eller så styckar du en hel färsk kyckling svensk fin gårdskyckling - jättegott. Kycklinghalvor går också fint samt hel kyckling kan du steka med marinaden i en ugnsform eller i en stekpåse. 

MER SMAK: Låt kycklingen marinera över natten i kylen.

Här hittar du mer tips på att stycka hel kyckling, tillagning och tillbehör. Fler marinader och kycklingrecept finns också.

Chilin i receptet är i form av Sambal Oelek en chilipasta samt söt chilisås från Asien. Dessa kan bytas mot färsk hackad chili av valfri sort ex. röda thaichilis. 

Gillar du vitlök så kan du ha i en halv pressad vitlök i kycklingmarinaden. 

Kycklingmarinad till 1 kg kyckling

  • Förberedelse:
  • Tillagning:
  • Klart på:

Ingredienser

  • 2 msk rapsolja eller annan matolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 msk sambal oelek
  • 0,5 msk citronsaft
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 msk sweet chili-sås

Tillagning

  1. Skala och riv ingefäran fint i en skål.
  2. Blanda i salt, peppar, olja, soja, sambal oelek, sweet chili och citronsaft.
  3. Vänd i kycklingen och låt marinera så länge du vill. Kan lagas direkt men blir godast om de får stå över natten i kylen.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer