Kycklingmarinad med citron, ingefära och chili

En marinad som också funkar som glace och sås. Kycklingmarinad med citron, ingefära och chili passar till att ugnsstekta eller grilla kycklinglår, kycklingvingar, kycklingklubbor, kycklingfilé eller kycklingspett.

Vänd kycklingdelarna i marinaden och laga direkt i ugnen. Ett alternativ som också blir mycket gott är att först bryna kycklingdelarna i smör, salt och peppar. Vänd dem sedan i marinaden.

Här hittar du mer tips på att stycka hel kyckling, tillagning och tillbehör.

Fler marinader och kycklingrecept finns också.

Chilin i receptet är i form av Sambal Oelek en chilipasta samt söt chilisås från Asien. Dessa kan bytas mot färsk hackad chili av valfri sort ex. röda thaichilis.

Gillar du vitlök så kan du ha i en halv pressad vitlök i kycklingmarinaden.

Variant med marinerad kyckling i ugnen:

Stek kycklingdelarna på 225 grader i 15 minuter, sänk värmen och stek klart på 200 grader i 15 minuter till. Kycklingen är genomstekt när den har en innertemperatur på 70-75 grader - ett förslag är att laga kycklinglår i ugn eller så styckar du en hel färsk kyckling svensk fin gårdskyckling - jättegott.

Kycklinghalvor går också fint samt hel kyckling kan du steka med marinaden i en ugnsform eller i en stekpåse.

Mer smak

Låt kycklingen marinera över natten i kylen.

Kycklingmarinad till 1 kg kyckling

  • Förberedelse:
  • Tillagning:
  • Klart på:

Ingredienser

  • 2 msk rapsolja eller annan matolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 msk sambal oelek
  • 0,5 msk citronsaft
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 msk sweet chili-sås

Tillagning

  1. Skala och riv ingefäran fint i en skål.
  2. Blanda i salt, peppar, olja, soja, sambal oelek, sweet chili och citronsaft.
  3. Vänd i kycklingen och låt marinera så länge du vill. Kan lagas direkt men blir godast om de får stå över natten i kylen.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.