Kycklingcurry med quinoa

Kycklingcurry med quinoa, mango chutney och riven morot.

En GI eller LCHF variant med kokt quinoa istället för ris. Quinoa innehåller mycket protein och har lågt GI.

4 portioner kycklingcurry med quinoa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram kycklingfilé
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm chiliflakes
  • 3 msk smör att steka i
  • 1 msk garam masala beroende på hur het den är och eget tycke
  • 1 tsk curry
  • 3 dl vatten
  • 2 dl grädde eller kokosmjölk
  • 2 tsk maizena
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 2 dl Quinoa
  • 1 dl Mango chutney
  • 2 finrivna morötter
  • 1 msk vitvinsvinäger

Tillagning

  1. Kycklingcurryn: skala och hacka löken så fint du kan.
  2. Fräs löken i smör i en gryta.
  3. Skala och pressa i vitlök samt tillsätt chiliflakes.
  4. Stek på medelvärme och rör då och då.
  5. Skär under tiden kycklingen i grova bitar.
  6. Fräs kycklingbitarna hälften i taget i smör i en stekpanna och lägg över i grytan.
  7. Tillsätt garam masala och curry till grytan, rör om och fräs några minuter.
  8. Blanda vatten och maizena och rör i grytan.
  9. Kokt quinoa: skölj quinoan i en bunke med vatten.
  10. Lägg över i en kastrull, tillsätt 1 krm salt samt vatten så det täcker och koka upp.
  11. Koka quinoan på låg värme under lock i 20 minuter.
  12. Rör i grädde, socker, salt och svartpeppar i kycklinggrytan. Smaka av.
  13. Låt kycklingcurryn koka på medelvärme ca 20 minuter tills quinoan är färdigkokt.
  14. Skala och riv morötter. Blanda med vinäger.
  15. Servera kycklingcurryn med quinoan, rivna morötter samt mango chutney till.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer