Krusbärssaft

Introduktion och förberedelse

Koka egen saft av krusbär. Blir riktigt god och smakrik krusbärssaft som nästan smakar lite smultron.

Serveringsförslag

  • Servera saften spädd till önskad styrka - 4-6 gånger med vatten och gärna is. Eller blanda och ställ i kylen innan servering.
  • Saften kan även användas till att blanda drinkar med. Förslag är att ta någon tsk saft i botten på ett skumpaglas och toppa upp med champagne, cava, sekt eller spumante; eller bjud på en drink med krossad is, krusbärssaft, vodka och lite sockerdricka samt myntablad.

Tips

  • Du kan använda färska krusbär eller frysta bär. Röda eller gröna krusbär blir lika gott. Använder du röda krusbär får saften en fin röd färg och blir rosa när man blandar ut den.
  • Passa på att plocka krusbär när de är mogna och frys in dem rensade men hela så kan du koka saft när du har tid.
  • Vill du ha en hållbar saft så tillsätt konserveringsmedel som natriumbensoa. Vidare var noga med att fylla i het saft i steriliserade flaskor och kapsyler.
  • Skalen som blir över kan du slänga eller äta upp - blanda då med valfri mängd socker. Förvara i kylen. Gott att ha till frukosten och toppa samt blanda i vaniljyoghurt eller i filen, ha på flingor, till gröt, på chiapudding med mera.

1,5 liter krusbärssaft

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 liter krusbär
  • 6 dl vatten
  • 5 dl socker till 1 liter avrunnen saft från ovan kokta krusbär
  • 1 krm natriumbensoat (valfritt för extra hållbar saft)

Tillagning

  1. Rensa och skölj krusbären.
  2. Lägg krusbären i en kastrull. Frysta bär kan du lägga direkt i kastrullen.
  3. Tillsätt vatten. Koka upp och rör om.
  4. Låt koka i 15 minuter på låg värme. Använd en potatisstöt och mosa sönder bären mot slutet.
  5. Sila bären genom silduk. En saftmaja med ställning och silduk - se bild - är smidigt. Eller använd ett durkslag med silduk, finmaskig stålsil eller chinoise. Låt rinna av. Spara skalen om du vill.
  6. Mät upp saften. Detta recept blir 1,1 liter saft och då tillsätter du 5,5 dl socker. Räkna ca 5 dl socker per liter saft. Häll saft och socker i en kastrull.
  7. Vill du ha en hållbar saft så blandar du ut ett krm natriumbensoat konserveringsmedel med lite av saften i ett glas och blandar sedan med resten av saften.
  8. Värm upp saften igen i kastrullen så att allt socker löser sig.
  9. Steriliserade saftflaskor kan du göra på lätt vis genom att värma dem i ugnen på 110 grader i 10 minuter.
  10. Häll upp den varma saften på steriliserade flaskor och förslut direkt när saften är varm.
  11. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad flaska förvaras i kylen. Med konserveringsmedel håller den minst ett år och ev. längre.
E-mail
Medel: 3.8 (90 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-22

Tillbehör och liknande recept: