Kroppkakor

Kroppkakor med kokt potatis, rimmat fläsk, smör och kryddpeppar. Servera hemgjorda kroppkakor med smält smör och lingonsylt.

Ett tips är att koka potatisen till kroppkakorna dagen innan, pressa eller mosa ihop den och låta den stå i kylen över natten. Eller använda överbliven potatis - kroppkakor är en utmärkt resträtt att göra på kall potatis som blivit över från middagen kvällen innan. Till detta recept behöver du 10-12 medelstora kokta potatisar.

Kroppkakorna kan frysas.

Du kan fylla med bara fläsk istället för skinka om du vill. Det kan behövas lite extra mjöl för att få kroppkakedegen fast nog att forma till bollar.

En annan variant med mer kornmjöl och utan kryddpeppar är Pitepalt.

4 portioner kroppkakor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 kg potatis, mjölig
  • 2 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 100 gram rimmat fläsk
  • 100 gram rökt skinka
  • 1 gul lök
  • 0,5 msk smör
  • 2 krm kryddpeppar

Tillagning

  1. Koka potatisen.
  2. Pressa potatisen när den är varm och bred ut på en bricka eller ugnspanna och låt kallna helt.
  3. Gör fyllningen till kroppkakorna: Skär fläsk och ev. skinka i tärningar. Skala och hacka löken.
  4. Fräs löken i smöret några minuter. Tillsätt fläsk och skinka. Bryn kroppkakefyllningen lätt och sätt åt sidan att svalna. Krydda med kryddpeppar och rör om.
  5. Gör degen till kroppkakorna: blanda den pressade potatisen med ägg, mjöl och salt i en bunke till en fast deg. Knåda den ej - bara blanda ihop. Lägg kroppkakedegen på ett mjölat bakbord eller skärbräde och forma rullar, ungefär 5 cm i diameter. Skär bitar av rullen ungefär 2 cm breda då blir det lagom stora kroppkakor.
  6. Rulla varje degbit till en bulle, platta ut den lite och gör en fördjupning i varje där du lägger ca 1-2 msk fyllning med fläsk och lök. Vik upp kanterna och täpp till så att du har en fylld boll - en kroppkaka. Fortsätt göra kroppkakor tills deg och fyllning är slut.
  7. Koka upp en stor kastrull med 2 liter vatten och 1 msk salt.
  8. Lägg i hälften av kroppkakorna, låt sjuda tills de flyter upp och sedan ytterligare 5 minuter - totalt ca 10 minuter. Tag upp med hålslev. Låt vattnet koka upp igen och gör likadant med resterande kroppkakor.
E-mail
Medel: 3.9 (14 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-12-11

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.