Palt Pitepalt paltrecept

Palt eller pitepalt. Ett gott paltrecept med mandelpotatis, kornmjöl, vetemjöl och fläsk.

Koka palten och servera med lingonsylt och kallt smör (som får smälta över palten).

Flatpalt heter platt palt utan fläskfyllning, dessa kokas bara 30 minuter (serveras dock med stekt fläsk och lingon).

Flatpalt funkar också för vegetarianer då kan man servera lingonsylt till förstås. Nåt salt är också gott till då istället för fläsket i palten som ex. stekt halloumiost.

Du kan dubbla recept och koka palt i två kastruller om du ska laga till många portioner.

Numer finns också pitepalt som färdig mjölmix.

4 portioner palt

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,5 kg mandelpotatis eller annan mjölig vinterpotatis
  • 2 tsk salt
  • 4 dl kornmjöl
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 300 gram rimmat fläsk
  • Tillbehör: 50 gram smör
  • 2 dl lingonsylt

Tillagning

  1. Skala potatisen och riv dem fint (går lättast i med matberedare).
  2. Lägg den rivna potatisen i ett durkslag eller sil och låt potatisen rinna av. Tryck ut lite av vätskan men inte all.
  3. I en stor bunke blandar du den rivna potatisen, mjölet och saltet. Låt stå och svälla en stund så blir paltdegen fastare och bättre.
  4. Sätt på en stor kastrull med ca 3 liter vatten och 1,5 msk salt som du ska koka palten i.
  5. Skär fläsket i små tärningar. Om du vill kan du steka fläsket med hackad gul lök och kryddpeppar.
  6. Forma degen till 16 runda bullar. Platta till dem lite och gör en fördjupning i varje. Fördela fläsket i palten. Vik upp kanterna och förslut palten till bollar.
  7. Lägg palten i kokande vatten och koka på lägsta värme i ca 45 minuter.
  8. Ta upp palten och servera med lingonsylt och en klick smör.
E-mail
Medel: 4.4 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer