Kroppkakor med rå potatis

Introduktion och förberedelse

Min variant på kroppkakor med rå riven potatis, en mindre del kokt potatis samt fyllda med rimmat fläsk, lök samt kryddpeppar.

Kroppkakor är Ölands landskapsrätt och finns i många varianter och olika recept.

Det blir ca 12 stycken kroppkakor. Kan frysas.

Serveringsförslag

  • Serveras med skirat smör.
  • Om man vill kan man ha lingonsylt och kall grädde till också.

Varianter

  • Jag gjorde mina kroppkakor på mjölig King Edward men enligt kommentar till Öländska kroppkakor nedan så kan man ta fast potatis varav 85% ska vara råriven med raspskiva och 15% kokt potatis; vilket blandas med askorbinsyra för att ej mörkna; fläsket ska ej stekas innan och istället för vetemjöl ska det vara potatismjöl.
  • Du kan också göra kroppkakor med enbart kokt potatis.
  • Eller laga Pitepalt med kornmjöl.

4 portioner kroppkakor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 kg rå riven potatis
  • 200 gram kokt kall potatis
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk mjöl till när man rullar ihop kroppkakorna
  • 1,5 tsk salt
  • FYLLNING: 200 gram rimmat fläsk
  • 0,5 gul lök
  • 1 msk smör
  • 0,5 msk krossad eller stött kryddpeppar
  • 1 krm salt
  • 50 gram smör till servering

Tillagning

  1. Koka den potatis som ska kokas - gärna med skal. Låt svalna.
  2. Skala den råa potatisen och riv den med rivjärn eller i matberedare med raspskivan.
  3. Lägg i ett durkslag och pressa ut saften.
  4. Skala och pressa den kalla potatisen eller vrid ur med silduk.
  5. Blanda all potatis med mjöl och salt i en stor skål till en kroppkakesmet. Arbeta ihop den tills den är väl blandad och smidig. Den ska vara i konsistensen så att det går att forma den till bollar med fläsket i mitten. Du kan justera degen med mer mjöl om den blir för lös. Potatis kan variera i vätskeinnehåll och egenskaper. Låt degen stå medan du gör fläsket och kokar upp vatten.
  6. Stöt eller mal kryddpepparn i en mortel eller kvarn. Fräs hackad lök i smöret. Tillsätt kryddpepparn. Tärna fläsket. Tillsätt fläsket och stek någon minut till eller blanda bara i det samt sätt åt sidan.
  7. Lägg kroppkakedegen på ett mjölat bakbord eller skärbräde och skär ut i 12 bitar. Rulla varje degbit till en bulle, platta ut den lite och gör en fördjupning i varje där du fördelar fyllning med fläsk och lök. Vik upp kanterna och täpp till så att du har en fylld boll - en kroppkaka. Doppa händerna i vatten så går det lättare att forma dem.
  8. Koka upp vatten i en stor kastrull. Koka kroppkakorna i en kastrull med ca 3 liter vatten och 3 tsk salt
  9. Sänk värmen så att vattnet sjuder.
  10. Lägg i kroppkakorna, låt sjuda i 30-35 minuter - de flyter upp till ytan på slutet. Tag upp med hålslev.
  11. Servera med skirat smör. Om man vill kan man också ha till lingonsylt och en skvätt grädde.
E-mail
Medel: 3.5 (31 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 352 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-07