Kotletter med tomatsås

Kotletter med tomatsås i ugnen. En slags italienska kotletter gratinerade med tomatsås och lite riven ost som parmesan.

Servera förslagvis som på bilden med rostade rotfrukter med potatis, samt en sallad med babyspenat, kokta gröna linser, riven morot och tärnad tomat i lite olivolja och vinäger.

Brynta och ugnsstekta kotletter toppade med tomatsås och riven parmesan.

Andra goda tillbehör är pasta som tagliatelle, pressad potatis, klyftpotatis eller ris.

Räkna en stor kotlett med ben per portion.

4 portioner kotletter med tomatsås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram kotletter med ben, 1 styck per portion
  • 1 burk krossade tomater
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök (valfritt)
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 2 krm rosmarin
  • 2 tsk vinäger
  • 1 tsk socker
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl riven parmesanost eller grana padano
  • 0,5 dl hackad färsk basilika

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Fräs löken med pressad vitlök i hälften av olivoljan någon minut.
  4. Tillsätt tomaterna samt rosmarin, vinäger, socker, salt och svartpeppar. Låt koka under lock medan du förbereder ex. tillbehör.
  5. Bryn kotletterna i 2-3 minuter på varje sida i resten av oljan eller smöret.
  6. Lägg kotletterna i en ugnsform. Salta och peppra dem.
  7. Riv osten.
  8. Häll den varma tomatsåsen över kotletterna och strö över riven ost.
  9. Gratinera i ca 10 minuter.
  10. Hacka färsk basilika och garnera med till servering med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-01-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.