Kotletter med tomatsås

Kotletter med tomatsås i ugnen. En slags italienska kotletter gratinerade med tomatsås och lite riven ost.
Servera som på bilden med rostade rotfrukter med potatis (sök recept här på receptfavoriter). Och förslagsvis en sallad med babyspenat, kokta gröna linser, riven morot och tärnad tomat i lite olivolja och vinäger.
Andra goda tillbehör är pasta som tagliatelle, pressad potatis, klyftpotatis eller ris.
Räkna en stor kotlett med ben per portion.

4 portioner kotletter med tomatsås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram kotletter med ben, 1 styck per portion
  • 1 burk krossade tomater
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök (valfritt)
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 2 krm rosmarin
  • 2 tsk vinäger
  • 1 tsk socker
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl riven parmesanost eller grana padano
  • 0,5 dl hackad färsk basilika

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Fräs löken med pressad vitlök i hälften av olivoljan någon minut.
  4. Tillsätt tomaterna samt rosmarin, vinäger, socker, salt och svartpeppar. Låt koka under lock medan du förbereder ex. tillbehör.
  5. Bryn kotletterna i 2-3 minuter på varje sida i resten av oljan eller smöret.
  6. Lägg kotletterna i en ugnsform. Salta och peppra dem.
  7. Riv osten.
  8. Häll den varma tomatsåsen över kotletterna och strö över riven ost.
  9. Gratinera i ca 10 minuter.
  10. Hacka färsk basilika och garnera med till servering med önskade tillbehör.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer