Konfekt med choklad chokladkonfekt julkonfekt

Konfekt med choklad. En god chokladkonfekt till jul eller fest. Att göra hemgjord julkonfekt blir mycket gott. Passar också som chokladbit till kaffet eller espresson.
Den långa tiden att förbereda samt tillaga är mest för att chokladen ska stelna någon timme mellan lagren av choklad.

30 konfektbitar konfekt med choklad chokladkonfekt

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 4 tim

Ingredienser

  • 100 gram mjölkchoklad
  • 100 gram mörk 70% choklad
  • 50 gram nougat
  • 50 gram smör
  • 0,5 dl skållad hackad mandel, flagad mandel
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 100 gram vit choklad

Tillagning

  1. Lägg ett smörpapper i botten på en avlång brödform.
  2. Bryt choklad och nougat i bitar och lägg i en skål.
  3. Skär smöret i kuber och tillsätt det.
  4. Smält i mikron eller över varmt vattenbad och rör då och då till en jämn chokladsmet.
  5. Rör i hälften av mandeln.
  6. Häll chokladsmeten i brödformen.
  7. Ställ in chokladen i kylen att stelna, ca två timmar.
  8. När chokladen har stelnat är det dags att smälta den vita chokladen.
  9. Koka upp grädden, ta kastrullen åt sidan. Bryt den vita chokladen i en bunke och häll på den heta grädden och rör ihop till en jämn fin chokladsmet. Sätt bunken att smälta i hett vattenbad om chokladen ej smälter helt.
  10. Ta ut formen med den mörka chokladen och fördela den vita chokladen över.
  11. Strö över resterande flagad mandel.
  12. Sätt in chokladkonfekten i kylen att stelna igen. Minst någon timme. Förslagsvis över natten.
  13. Ta sedan upp chokladen ur formen och skär lagom stora rutor chokladkonfekter - ca 30 st - med en vass kniv.
  14. Tips: värm kniven under kranen med hett vatten, torka av vattnet och skär skarpa chokladkonfekter. Värm kniven mellan gångerna du skär så får du bäst resultat.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer