Kladdkaka med nötter eller brownies

En lite lyxigare kladdkaka variant med riktig choklad, honung och nötter som också kan bakas till brownies. Servera kladdkaka med yoghurtglass, vanlig vaniljglass, grädde smaksatt med likör eller vaniljyoghurt.

Söt sherry eller kaffe samt likör eller avec passar bra till kladdkaka. Brownie eller brownies är amerikansk variant av kladdkaka men då bakar du kladdkakan ca 10 minuter extra i ugnen så kakan blir lite fastare.

10 portioner kladdkaka med nötter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 250 gram smör
  • 240 gram mörk choklad (helst 70% kakao)
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 dl flytande honung
  • 4 ägg
  • 2 dl valnötter
  • 2 dl skållade mandlar
  • 2,5 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en form (cirka en halv ugnsplåt, 25 x 35 cm eller en rund springform) med lite smör.
  3. Tärna smör och bryt choklad i en bunke samt rör under försiktig uppvärmning i mikro eller över vattenbad ut med honung till slät massa.
  4. Krossa eller hacka nötterna och blanda i dem.
  5. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en annan bunke och sikta helst ner det (då slipper du klumpar) under omrörning ner i chokladsmeten.
  6. Vänd i ett ägg i taget till chokladsmeten under omrörning.
  7. Baka kladdkakan i 25 till 35 minuter beroende på hur kladdig du vill ha kakan. Testa med toppen på en kniv.
  8. Ta ut kladdkakan och låt den svalna och sedan stelna i kylen minst några timmar.
  9. Servera kladdkakan kall eller ljummen som den är till fika eller till dessert med en eller två kulor glass eller vispad grädde.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer