Kladdkaka med nötter eller brownies

En lite lyxigare kladdkaka variant med riktig choklad, honung och nötter som också kan bakas till brownies. Servera kladdkaka med yoghurtglass, vanlig vaniljglass, grädde smaksatt med likör eller vaniljyoghurt.

Söt sherry eller kaffe samt likör eller avec passar bra till kladdkaka. Brownie eller brownies är amerikansk variant av kladdkaka men då bakar du kladdkakan ca 10 minuter extra i ugnen så kakan blir lite fastare.

10 portioner kladdkaka med nötter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 250 gram smör
  • 240 gram mörk choklad (helst 70% kakao)
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 dl flytande honung
  • 4 ägg
  • 2 dl valnötter
  • 2 dl skållade mandlar
  • 2,5 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en form (cirka en halv ugnsplåt, 25 x 35 cm eller en rund springform) med lite smör.
  3. Tärna smör och bryt choklad i en bunke samt rör under försiktig uppvärmning i mikro eller över vattenbad ut med honung till slät massa.
  4. Krossa eller hacka nötterna och blanda i dem.
  5. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en annan bunke och sikta helst ner det (då slipper du klumpar) under omrörning ner i chokladsmeten.
  6. Vänd i ett ägg i taget till chokladsmeten under omrörning.
  7. Baka kladdkakan i 25 till 35 minuter beroende på hur kladdig du vill ha kakan. Testa med toppen på en kniv.
  8. Ta ut kladdkakan och låt den svalna och sedan stelna i kylen minst några timmar.
  9. Servera kladdkakan kall eller ljummen som den är till fika eller till dessert med en eller två kulor glass eller vispad grädde.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Kockens tips på liknande recept:

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat