Kladdkaka med flingsalt

Kladdkaka med flingsalt och riktig 70% choklad. En lite vuxnare kladdkaka för dessert och fest garnerad med flingsalt samt bakad med fin choklad, ägg och smör.

Till fint som efterrätt passar en kula vaniljglass, lättvispad grädde spetsad med lite rom och vaniljsocker, bärsorbet eller valfritt tillbehör.

Tips är att baka i en rund springform på ca 24 cm diameter med löstagbar botten eller valfri form i samma storlek. Här har jag valt ekologiska ägg då de har samma storlek på de flesta ställen samt såklart är ekologiska.

Vill du variera smaken på kladdkakan går det utmärkt.

Exempelvis kan du enkelt laga After Eight-kladdkakaka - tillsätt då några droppar pepparmintsolja och bryt över 10 After Eight mints innan gräddningen. Garnera med en After Eight på varje bit samt myntablad. Gott med vaniljglass.

Vidare kan man ha i lakritspulver eller rivet apelsinskal. Ett tips är att välja en chokladkaka 70% med den favoritsmak du gillar och baka kladdkakan med den som choklad.

8 stora eller 12 lite mindre bitar kladdkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 msk smör till formen eller använd bakplåtspapper
  • 200 gram smör
  • 200 gram mörk god fin choklad runt 70%, naturell eller med smak du gillar
  • 4 ekologiska ägg
  • 3 dl strösocker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 krm flingsalt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader eller 175 grader varmluft.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Bryt under tiden chokladen i en bunke. Häll över smöret och rör så att allt smälter ihop.
  4. Rör, eller vispa med elvisp, ner ägg, socker samt mjöl och rör ihop till en jämn smet.
  5. Smörj formen med lite smör eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten på formen och klipp av det som sticker ut.
  6. Häll kladdkakesmeten i formen och grädda kladdkakan i ca 20 minuter i nedre delen av ugnen. Lägg över lite bakplåtspapper eller folie de sista 5 minuterna.
  7. Ta ut, låt svalna och låt eventuellt kallna helt samt förvara i kylen. Håller någon vecka minst. Kan frysas.
  8. Servering: Strö över flingsalt. Skär upp och servera kladdkakan ljummen eller kall med önskat tillbehör som ex. vispad grädde. Garnera gärna genom att pudra över florsocker precis innan servering.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer