Kladdkaka med flingsalt

Kladdkaka med flingsalt och riktig 70% choklad. En lite vuxnare kladdkaka för dessert och fest garnerad med flingsalt samt bakad med fin choklad, ägg och smör. Här passar en kula vaniljglass, lättvispad grädde spetsad med lite rom och vaniljsocker, bärsorbet eller valfritt tillbehör. 

Tips är att baka i en rund springform på ca 24 cm diameter med löstagbar botten eller valfri form i samma storlek. Här har jag valt ekologiska ägg då de har samma storlek på de flesta ställen samt såklart är ekologiska. 

Vill du variera smaken på kladdkakan går det utmärkt. Exempelvis kan du enkelt laga After Eight-kladdkakaka - tillsätt då några droppar pepparmintsolja och bryt över 10 After Eight mints innan gräddningen. Garnera med en After Eight på varje bit samt myntablad. Gott med vaniljglass. Vidare kan man ha i lakritspulver eller rivet apelsinskal. Ett tips är att välja en chokladkaka 70% med den favoritsmak du gillar och baka kladdkakan med den som choklad. 

8 stora eller 12 lite mindre bitar kladdkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 msk smör till formen eller använd bakplåtspapper
  • 200 gram smör
  • 200 gram mörk god fin choklad runt 70%, naturell eller med smak du gillar
  • 4 ekologiska ägg
  • 3 dl strösocker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 krm flingsalt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader eller 175 grader varmluft.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Bryt under tiden chokladen i en bunke. Häll över smöret och rör så att allt smälter ihop.
  4. Rör, eller vispa med elvisp, ner ägg, socker samt mjöl och rör ihop till en jämn smet.
  5. Smörj formen med lite smör eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten på formen och klipp av det som sticker ut.
  6. Häll kladdkakesmeten i formen och grädda kladdkakan i ca 20 minuter i nedre delen av ugnen. Lägg över lite bakplåtspapper eller folie de sista 5 minuterna.
  7. Ta ut, låt svalna och låt eventuellt kallna helt samt förvara i kylen. Håller någon vecka minst. Kan frysas.
  8. Servering: Strö över flingsalt. Skär upp och servera kladdkakan ljummen eller kall med önskat tillbehör som ex. vispad grädde. Garnera gärna genom att pudra över florsocker precis innan servering.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer