Kladdkaka med flingsalt

Kladdkaka med flingsalt och riktig 70% choklad. En lite vuxnare kladdkaka för dessert och fest garnerad med flingsalt samt bakad med fin choklad, ägg och smör. Här passar en kula vaniljglass, lättvispad grädde spetsad med lite rom och vaniljsocker, bärsorbet eller valfritt tillbehör. 

Tips är att baka i en rund springform på ca 24 cm diameter med löstagbar botten eller valfri form i samma storlek. Här har jag valt ekologiska ägg då de har samma storlek på de flesta ställen samt såklart är ekologiska. 

Vill du variera smaken på kladdkakan går det utmärkt. Exempelvis kan du enkelt laga After Eight-kladdkakaka - tillsätt då några droppar pepparmintsolja och bryt över 10 After Eight mints innan gräddningen. Garnera med en After Eight på varje bit samt myntablad. Gott med vaniljglass. Vidare kan man ha i lakritspulver eller rivet apelsinskal. Ett tips är att välja en chokladkaka 70% med den favoritsmak du gillar och baka kladdkakan med den som choklad. 

8 stora eller 12 lite mindre bitar kladdkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 msk smör till formen eller använd bakplåtspapper
  • 200 gram smör
  • 200 gram mörk god fin choklad runt 70%, naturell eller med smak du gillar
  • 4 ekologiska ägg
  • 3 dl strösocker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 krm flingsalt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader eller 175 grader varmluft.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Bryt under tiden chokladen i en bunke. Häll över smöret och rör så att allt smälter ihop.
  4. Rör, eller vispa med elvisp, ner ägg, socker samt mjöl och rör ihop till en jämn smet.
  5. Smörj formen med lite smör eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten på formen och klipp av det som sticker ut.
  6. Häll kladdkakesmeten i formen och grädda kladdkakan i ca 20 minuter i nedre delen av ugnen. Lägg över lite bakplåtspapper eller folie de sista 5 minuterna.
  7. Ta ut, låt svalna och låt eventuellt kallna helt samt förvara i kylen. Håller någon vecka minst. Kan frysas.
  8. Servering: Strö över flingsalt. Skär upp och servera kladdkakan ljummen eller kall med önskat tillbehör som ex. vispad grädde. Garnera gärna genom att pudra över florsocker precis innan servering.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Kockens tips på liknande recept:

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Läs mer

Tips på julöl 2017

Vid juletid hamnar vinet under granen. På julbordet står istället julöl, snaps och i vissa fall mumma. Här hittar du tips på årets utbud och smaktyper. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer