Kladdkaka eller brownies

Introduktion och förberedelse för tillagning

Kladdkaka eller brownies. Här som rutor - kladdiga och smaskiga. Serveras som de är eller som en dessert med ex. vispad grädde kanske smaksatt med likör som punsch eller amaretto. Eller en kula vaniljglass och färska hallon eller jordgubbar.

Detta är till en springform eller form i storlek som 2/3 långpanna. Du kan öka receptet med 1/3 så blir det en hel långpanna.

Kaffe, espresso eller sött dessertvin som Commanderia passar till. Eller saft. Eller mjölk.

12 bitar brownies, kladdkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 18 min
  • Klart på: 33 min

Ingredienser

  • 175 gram mjukt smör
  • 4 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 0,75 dl sirap
  • 1 krm salt
  • 4 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 150 gram 70% choklad
  • 75 gram valnötter, utan skal (valfritt)
  • 2 msk smör till formen
  • 1 dl ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg fram smör att mjukna. Eller lägg i en bunke och mikra det mjukt och rör ihop smöret.
  3. Vispa socker och smör vitt och fluffigt i ca 5 minuter med elvisp eller i matberedare.
  4. Rör ner kakao, sirap och salt.
  5. Vispa ner ett ägg i taget.
  6. Vänd ner vetemjölet i smeten.
  7. Hacka chokladen grovt och vänd ner den. Tillsätt ev. grovhackade valnötter om du vill ha det i.
  8. Smörj en springform eller form i storlek som en halv långpanna med lite smör och vänd ner ströbröd och bröa formen. Eller använd bakplåtspapper i botten.
  9. Häll kladdkakesmeten i formen.
  10. Baka kladdkakan i mitten av ugnen i ca 18 minuter.
  11. Ta ut och låt kladdkakan svalna. Den stelnar mer när den blir kall. Sätt förslagsvis in den i kylen och skär sedan upp den när den helt kall.
  12. Skär kladdkakan i bitar eller rutor.
  13. Kladdkakan kan serveras som den är eller som dessert med ex. vispad grädde. Pudra ev. över florsocker.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-15

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Liknande recept: