Kladdkaka brownies kladdig chokladkaka

Kladdkaka eller brownies är en kladdig smaskig chokladkaka. Serveras som de är eller som en dessert med ex. vispad grädde kanske smaksatt med likör som punsch eller amaretto. Eller en kula vaniljglass och färska hallon eller jordgubbar.
Detta är till en springform eller form i storlek som 2/3 långpanna. Du kan öka receptet med 1/3 så blir det en hel långpanna.
Kaffe, espresso eller sött dessertvin som Commanderia passar till. Eller saft. Eller mjölk.

12 bitar brownies, kladdkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 18 min
  • Klart på: 33 min

Ingredienser

  • 175 gram mjukt smör
  • 4 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 0,75 dl sirap
  • 1 krm salt
  • 4 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 150 gram 70% choklad
  • 75 gram valnötter, utan skal (valfritt)
  • 2 msk smör till formen
  • 1 dl ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg fram smör att mjukna. Eller lägg i en bunke och mikra det mjukt och rör ihop smöret.
  3. Vispa socker och smör vitt och fluffigt i ca 5 minuter med elvisp eller i matberedare.
  4. Rör ner kakao, sirap och salt.
  5. Vispa ner ett ägg i taget.
  6. Vänd ner vetemjölet i smeten.
  7. Hacka chokladen grovt och vänd ner den. Tillsätt ev. grovhackade valnötter om du vill ha det i.
  8. Smörj en springform eller form i storlek som en halv långpanna med lite smör och vänd ner ströbröd och bröa formen. Eller använd bakplåtspapper i botten.
  9. Häll kladdkakesmeten i formen.
  10. Baka kladdkakan i mitten av ugnen i ca 18 minuter.
  11. Ta ut och låt kladdkakan svalna. Ta bort ringen. Den stelnar mer när den blir kall. Sätt förslagsvis in den i kylen och skär sedan upp den när den helt kall.
  12. Skär kladdkakan i bitar eller rutor.
  13. Kladdkakan kan serveras som den är eller som dessert med ex. vispad grädde. Pudra ev. över florsocker.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Kockens tips på liknande recept:

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer