Kladdkaka brownies kladdig chokladkaka

Kladdkaka eller brownies är en kladdig smaskig chokladkaka. Serveras som de är eller som en dessert med ex. vispad grädde kanske smaksatt med likör som punsch eller amaretto. Eller en kula vaniljglass och färska hallon eller jordgubbar.
Detta är till en springform eller form i storlek som 2/3 långpanna. Du kan öka receptet med 1/3 så blir det en hel långpanna.
Kaffe, espresso eller sött dessertvin som Commanderia passar till. Eller saft. Eller mjölk.

12 bitar brownies, kladdkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 18 min
  • Klart på: 33 min

Ingredienser

  • 175 gram mjukt smör
  • 4 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 0,75 dl sirap
  • 1 krm salt
  • 4 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 150 gram 70% choklad
  • 75 gram valnötter, utan skal (valfritt)
  • 2 msk smör till formen
  • 1 dl ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg fram smör att mjukna. Eller lägg i en bunke och mikra det mjukt och rör ihop smöret.
  3. Vispa socker och smör vitt och fluffigt i ca 5 minuter med elvisp eller i matberedare.
  4. Rör ner kakao, sirap och salt.
  5. Vispa ner ett ägg i taget.
  6. Vänd ner vetemjölet i smeten.
  7. Hacka chokladen grovt och vänd ner den. Tillsätt ev. grovhackade valnötter om du vill ha det i.
  8. Smörj en springform eller form i storlek som en halv långpanna med lite smör och vänd ner ströbröd och bröa formen. Eller använd bakplåtspapper i botten.
  9. Häll kladdkakesmeten i formen.
  10. Baka kladdkakan i mitten av ugnen i ca 18 minuter.
  11. Ta ut och låt kladdkakan svalna. Ta bort ringen. Den stelnar mer när den blir kall. Sätt förslagsvis in den i kylen och skär sedan upp den när den helt kall.
  12. Skär kladdkakan i bitar eller rutor.
  13. Kladdkakan kan serveras som den är eller som dessert med ex. vispad grädde. Pudra ev. över florsocker.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer