Rårörd jordgubbssaft med sylt på resterna
Gör jordgubbssaft och jordgubbssylt i ett recept. Ta vara på allt från dina fina jordgubbar när du gör saft och gör en god sylt på bärmassan som blir över när du silat av saften.
Saften är inte helt rårörd utan man häller kokande vatten över jordgubbarna men sedan får den stå kallt i kylen ett dygn och rörs om några gånger.
Tillagning
- Skölj, rensa och snoppa jordgubbarna.
- Skär jordgubbarna i bitar.
- Lägg i en stor bunke tillsammans med citronsyra.
- Mosa sönder grovt med en potatisstöt.
- Koka upp 2 liter vatten.
- Häll över det kokande vattnet och mosa lite till.
- Låt svalna helt.
- Ställ övertäckt i kylen i ett dygn. Ta ut och rör om några gånger.
- Sila av saften i en silställning. Låt saften självrinna. Pressa ej ur bärmassan utan låt lite vätska vara kvar till sylten.
- Mät upp hur mycket avrunnen saft du har. Jag fick ut 2,5 liter.
- Häll över i en kastrull och tillsätt strösocker. Räkna 300 gram strösocker per lite saft. Jag tillsatte 750 gram socker till 2,5 liter saft.
- Värm och rör tills sockret löst sig.
- Fördela saften på rena saftflaskor och förslut direkt. Låt svalna och förvara i kylen. Saften kan även frysas in i burkar.
- Väg hur mycket restera av bärmassan du har. Jag hade 1350 gram.
- Lägg över i en kastrull och tillsätt syltsocker. Räkna 500 gram syltsocker till 1 kg bärmassa. Jag tillsatte 700 gram syltsocker till 1350 gram bärmassa.
- Koka sylten i 10 minuter och rör då och då.
- Fördela sylten i rena syltburkar och sätt på lock. Låt svalna. Öppnad burk kan du förvara i kylen. Kan förvaras i rumstemperatur mörkt och svalt något halvår.
- Saften späds vid servering med vatten efter tycke - förslagsvis 3-4 gånger. Denna saft är något svagare än vanlig jordgubbssaft.
Serveringsförslag
- Servera saften kall med is eller blanda i en kanna och ställ i kylen att kallna.
- Späd saften med vatten 2-3 gånger eller blanda så stark du vill ha den. Saften blir något svagar än vanlig saft så den späs inte riktigt lika mycket.
Tips
Saften kan frysas in. När du sedan vill ha ett glas saft så tar du fram den frysta saften och skopar upp några msk fryst saft direkt i glas eller kanna samt tillsätter vatten och får en iskall god saft.
Förvaring
- Oöppnad flaska förvaras i kylen några veckor. Oöppnad flaska förvaras i kylen någon vecka. Denna saft är ej så hållbar som vanlig saft utan ska drickas upp inom kort.
- Frys saften i burkar för längre hållbarhet.
- Extra lång hållbarhet får du med konserveringsmedel - då håller saften flera månader i rumstemperatur. Ta lite saft i ett glas och rör ut natriumbensoat. Rör sedan ut i resten av den varma saften efter du tillsatt socker. Räkna 1 krm per avrunnen liter saft.
- Sylten får en lång hållbarhet - något halvår - då den kokas med syltsocker.
Uppskattat näringsvärde per portion: 70 kcal