Gingerbeer eller ingefärsläsk

Introduktion och förberedelse

Hemgjord gingerbeer eller ingefärsläsk. En slags ingefärsdryck som blir läskande och god.

Serveras kall som läsk, dryck, öl eller till maten. Kan serveras naturell eller smaksättas vidare med andra smaker.

Hackad eller riven ingefära blandas med lite socker och vatten och blir starten - nästan likt en surdeg - fast med ingefära. Efter 2-4 dygn börjar den bubbla och då kan du sila en del av den och blanda med avkok på ingefära samt smaksätta med citron. Jäs ytterligare till gingerbeer eller häll direkt på flaska och jäs för ingefärsläsk.

Här ett recept på ngefärsläsk och ett på gingerbeer. Grunden är samma men ingefärsläsken går snabbare att göra och buteljeras direkt utan extra jäsning. Gingerbeer kan bli någon procent alkohol och tar några dygn extra jäsning med mer socker och vätska.

Båda kan du dricka kalla som de är eller användas och blandas i smoothies, cocktails, drinkar och bål. Eller som ingefärsshot i små glas för en liten dos ingefära och probiotica.

Ingefärsläsk eller gingerbeer uppskattas kanske speciellt av de som vill ha en alkoholfri (det kan bli upp till någon procent alkohol), probiotisk syrad dryck. Liknande hemjästa förslag är att göra vattenkefir eller eller te-baserad syrad dryck som kombucha.

Tips

  • Gingerbugen - ingefärsstarten - silar du av och sparar undan lite av, späd med vatten och socker så håller du den vid liv till nästa gång du vill göra mer gingerbeer eller läsk.
  • Jäststarten ska dofta frisk stark ingefära och lite syrligt. Börjar den lukta illa så har något gått fel och får man börja om.
  • När du jäser en andra gång på flaskor så är mitt tips att ställa dem i en påse i en plastback eller låda. Om de skulle spricka - vilket en av mina flaskor gjorde som inte tålde trycket - så blir det lättare att städa upp.

Du behöver

  • Flaskor som tål jäsning och högt tryck. Förslagsvis flaskor för hemmabryggning med flärpkork. Ta inte vanliga saftflaskor eller andra flaskor som ej tål tryck - då kan de sprängas.
  • En glasburk på en halvliter för starten; en sil, en stor glasburk eller behållare typ 1,5-2 liter, kökshandduk eller silduk att täcka över med.
  • PH-stickor eller lackmuspapper är bra om man vill kolla hur mycket gingerläsken jäst. Den är klar runt 2,5-3 PH. Det är dock överkurs.

Gingerbug eller jäststart med ingefära
Gingerbug eller jäststart med hackad ingefära som får fermentera med socker. Lätt att starta hemma. Använd ekologisk ingefära.

Smaksättningar

  • Gingerbeer eller läsk smaksätt med ingefära, socker och citron. Köp ekologisk ingefära och citron. Den kan också smaksättas med annan citrus som lime, apelsin, grape eller blodapelsin. Eller andra kryddor som gurkmeja.
  • Smaksätt och ersätt en del av vattnet i ingefärsavkoket med någon eller några dl råsaft eller juice som äppelsaft eller juice, morotsjuice, hallonjuice, apelsinjuice eller det du gillar. Någon halv dl krossade och mosade bär eller frukt som blåbär, hallon, jordgubbar, vinbär, björnbär, krusbär, mango, äppelmos, päronmos blir också gott. Sila bort bitar av frukt osv innan du häller på flaska.
  • Te, örter och kryddor. Smaksätt avkoket av ingefäran med någon msk extra smak som torkad fläder, pomeransskal, grönt eller svart te, hibiskus, lavender, kamomill, karamellmalt och humle; eller några kvistar örter som citron verbena, vinbärsblad, hallonblad osv. Sila bort bitar av kryddning som blad osv innan du häller på flaska.

1,1 liter ingefärsläsk eller 3 liter gingerbeer

  • Förberedelse: 5 dagar
  • Tillagning: 7 dagar
  • Klart på: 12 dagar

Ingredienser

  • INGEFÄRSSTART GINGERBUG: 5-10 msk finhackad eller riven ekologisk ingefära
  • 1 dl vatten
  • 2 msk strösocker, rörsocker eller brunt socker
  • INGEFÄRSLÄSK: 100 gram hackad ekologisk ingefära
  • 1 liter vatten
  • 20 gram strösocker
  • 50 ml av ingefärsstarten gingerbug
  • 1/2 dl citronsaft
  • GINGERBEER: 200 gram hackad ekologisk ingefära
  • 400 gram strösocker
  • ca 2,8 liter vatten
  • 50 ml av ingefärsstarten gingerbug
  • 1/2 dl citronsaft

Tillagning

  1. JÄSTSTART GINGERBUG: Finhacka eller riv ingefära.
  2. Blanda i 2 msk ingefära, 1 dl vatten och 2 msk socker i en glasburk eller behållare utan lock. Täck över med en kökshandduk eller silduk. Ställ ej i direkt solljus. Temperaturen ska vara 18 grader som lägst och 30 grader som högst. Önskvärt är runt 24 grader. Vanlig rumstemperatur runt 20 grader fungerar bra.
  3. Låt stå och jäsa i 3-5 dygn. Rör i en msk hackad eller riven ingefära och en msk socker varje dygn. Jäs övertäckt med en kökshandduk och ej i direkt solljus. Det ska börja bubbla något dygn då är ingefärsstarten redo att användas.
  4. INGEFÄRSLÄSK: Gör ett avkok med hackad ingefära och vatten. Rör i socker och citronsaft. Låt svalna till rumstemperatur. Sila i ingefärsstart gingerbug och blanda. Häll på flaskor som tål jäsning. Förslut. Ställ att jäsa på flaska i 3-5 dygn till. Ställ sedan i kylen och låt mogna till några dagar.
  5. GINGERBEER: Gör ett avkok med hackad ingefära och 1 liter vatten. Rör i socker och citronsaft. Sila i ingefärsstart gingerbug och späd med vatten tills du har 3 liter. Ställ i öppna behållare eller burkar och jäs i i 3-5 dygn tills det börjat bubbla något dygn. Häll på flaskor som tål jäsning. Förslut. Ställ att jäsa på flaska i 2-3 dygn till. Ställ sedan i kylen och låt mogna till några dagar.
  6. Öppna flaskor som fått en andra jäsning försiktigt då det kan bli rejält tryck i dem. Förslagsvis ställ flaskan i vasken eller i ett litermått/kanna, lägg en kökshandduk över och håll emot med handen och öppna försiktigt och lätta på trycket lite i taget över någon minut. Ha lite kökspapper till hands och torka rent. Sila eventuellt bort fällning och smaksättning om du vill vid servering. 
E-mail
Medel: 3.6 (34 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 142 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-10