Vattenkefir

Introduktion och förberedelse

Vattenkefir är en fermenterad dryck du jäser med kefirgryn, lite socker och vatten. Det blir som en slags syrlig läsk full med laktobaciller och kan serveras naturell eller smaksättas.

Kefirgrynen fermenteras med lite socker i vatten i en burk. Efter 1-2 dygn silar du av kefirgrynen och buteljerar på flaskor.

Du kan göra naturell eller smaksätta vattenkefiren med exempelvis råsaft från äpple, hallon, morot, lime, citron, apelsin eller kryddor och avkok på ingefära, gurkmeja eller pomerans med mera.

Vattenkefir kan också användas och blandas i smoothies eller med späs med juice eller råsaft till läskande dryck, drinkar och bål.

Kallas också tibicos och är uppskattas av de som vill ha en probiotisk syrad dryck med laktobaciller och inte kefir eller yoghurt gjord med mejeri (vattenkefir är vegan) eller te-baserad syrad dryck som kombucha.

Fermenteringstips

  • Kefirgrynen silar du av och sparar samt sätter en ny omgång vattenkefir med vatten och socker på enligt nedan.
  • När du väl har igång vattenkefirgrynen så kan du använda dem gång på gång så länge du sköter om och matar dem. Vill man inte buteljera någon vattenkefir kan man låta de stå och hålla dem vid liv med någon tsk socker du rör ut i vattenkefiren varje dag. Om man inte matar kefirgrynen med socker så svälter de till slut.
  • Vattenkefiren ska ha en syrlig doft som påminner om filmjölk och lite citrus. Lite funky är doften. Men börjar den lukta illa så har något gått fel och då kan man hälla bort vätskan, skölja grynen och börja om från början med samma gryn.
  • Man kan ha i extra näring i form av en ekologisk dadel, fikon, plommon eller några russin eller 1/2 krm havssalt.
  • När du jäser en andra gång på flaskor så är mitt tips att ställa dem i en påse i en plastback eller låda. Om de skulle spricka - vilket en av mina fyrkantiga flaskor gjorde som inte tålde trycket - så blir det lättare att städa upp.
  • Det blir mycket aktiva laktobaciller i vattenkefir så jag rekommenderar att hålla sig till 1-2 dl eller litet glas om dagen. Det kan bli rätt bubbligt i magen annars.

Du behöver

  • Kefirgryn får du köpa eller få från någon som redan har igång vattenkefir.
  • Flaskor som tål jäsning och högt tryck. Ta inte vanliga saftflaskor, flaskor med skruvkork eller andra flaskor som ej tål tryck - då kan de sprängas eller så håller ej korken tätt. Runda glasflaskor med kork som man flärper på för hemmabrygd öl eller för jäsning använde jag och de funkade bra.
  • En sil, en stor glasburk eller behållare typ 1,5-2 liter, kökshandduk eller silduk.
  • PH-stickor eller lackmuspapper är bra om man vill kolla hur mycket vattenkefiren jäst. Den är klar runt 2,5-3 PH. Det är dock överkurs.

Vattenkefir serverad i burkar
Kall frisk vattenkefir serverad i burkar. OBS håll dig till 1-2 dl - något glas - om dagen tills du vant magen vid vattenkefiren.

Smaksättningar

Vattenkefiren kan serveras på många vis. Smaksätt med det du gillar och använd fantasin och prova dig fram.

  • Den kan drickas direkt naturell som probiotiskt shot eller i litet glas.
  • Eller så kan du smaksätta den och dricka den smaksatt.
  • Godast tycker jag är att smaksätta och sedan ge den en andra jäsning på flaska så den får bubblor. Då kan du i princip ta så stor del vattenkefir du vill.
  • Du kan ta bara lite smaksättning och mycket vattenkefir för en dryck med mycket probiotika och smak av kefiren eller späda så du har mer av smaken från smaksättningen. Spär du den exempelvis som i mitt förslag nedan enligt 2 liter smaksättning och 2-10 dl vattenkefir får du en dryck likt en vattekefirläsk.
  • Du kan smaksätta med det mesta av bär, frukt och kryddor. Mosade bär, frukt och bitar eller rivna kryddor lägger man först att laka ur i vattenkefiren i något dygn för att sedan silas av till flaska.
  • Tänk på att använda ekologisk frukt, bär, ingefära, gurkmeja om det ska lakas ur i bitar med skal.

Några förslag på smaker direkt i flaskan

Råsaft och juice samt liknande utan bitar i kan man blanda direkt i flaskan med vattenkefir, lite socker och sedan försluta.

  • 1 citrusfrukt i skivor som skivad citron, apelsin, lime, blodapelsin eller grapefrukt. Eller blanda. Samt 1-2 tsk socker.
  • 2 msk riven eller hackad färsk ingefära. Samt 1-2 tsk socker.
  • 2 msk riven eller hackad färsk gurkmeja. Samt 1-2 tsk socker.
  • 1 dl råsaft eller juice som äppelsaft eller juice, morotsjuice, hallonjuice, apelsinjuice eller det du gillar. Här behövs inget extra socker men man kan ha i någon tsk om man vill ha lite mer sötma.
  • 1/2 krossade och mosade bär eller frukt som blåbär, hallon, jordgubbar, vinbär, björnbär, krusbär, mango, äppelmos, päronmos osv. Tillsätt 1-2 tsk socker om bären inte är så söta.
  • Te, örter och kryddor. Stoppa helt enkelt ner någon msk kryddor eller örter i flaskan och sila vid servering. Eller gör ett starkt avkok - typ ett starkt te. Räkna ca 1 dl vatten och någon tsk socker. Smaksättningar som passar är någon msk torkad fläder, pomeransskal, grönt eller svart te, hibiskus, lavender, kamomill, karamellmalt och humle; eller några kvistar örter som citron verbena, vinbärsblad, hallonblad osv.

1 liter vattenkefir

  • Förberedelse: 2 dagar
  • Tillagning: 7 dagar
  • Klart på: 9 dagar

Ingredienser

  • 1 liter vatten
  • 2-4 msk kefirgryn för vattenkefir
  • 2 msk strösocker, rörsocker eller brunt socker
  • FÖRSLAG SMAKSÄTTNING: 2 liter vatten
  • 180 gram socker eller enligt tycke
  • 2-10 dl fermenterad vattenkefir
  • 1 citron, ekologisk
  • 1 lime, ekologisk
  • 1/2 tsk matcha grönt te, ekologiskt
  • 100 gram färsk ingefära, ekologisk

Tillagning

  1. FÖRSTA JÄSNING: Lös upp socker i hett vatten. Låt svalna till fingervarmt.
  2. Blanda i kefirgryn och sockervatten i en glasburk eller behållare utan lock. Täck över med en kökshandduk eller silduk. Ställ ej i direkt solljus. Temperaturen ska vara 18 grader som lägst och 30 grader som högst. Önskvärt är runt 24 grader. Vanlig rumstemperatur runt 20 grader fungerar bra.
  3. Låt stå och jäsa i 1-2 dygn.
  4. Sila av vätskan i en behållare eller kanna.
  5. Spara kefirgrynen. De kan du nu jäsa en ny omgång med på samma vis med nytt sockervatten.
  6. ANDRA JÄSNING OCH SMAKSÄTTNING MED BÄR ELLER FRUKT: Smaksätt med önskad smak om den är i form av mosad eller hackade bär eller frukt i en behållare i ett dygn till. Sila sedan av och häll på flaskor som tål jäsning. Förslut. Ställ att jäsa på flaska i 3-5 dygn till. Ställ sedan i kylen och låt mogna till några dagar. Smaken håller sig bäst några veckor i kylen.
  7. ANDRA JÄSNING DIREKT I FLASKA: Blanda med någon tsk socker och fördela i flaskor för naturell smak. Eller smaksätt med valfri smaksättning. Förslagsvis råsaft, juice, avkok, te eller liknande som ej behöver silas. Blanda först ut 1-2 tsk socker i juicen eller liknande. Blanda sedan med vattenkefiren.
  8. FÖRSLAG PÅ SMAKSÄTTNING MED MATCHA, INGEFÄRA, LIME OCH CITRON: Koka upp 1 liter vatten. Låt svalna till ca 90 grader. Blanda med lite av matcha teet i en behållare som tål värme - typ kaffekopp. Blanda ut teet med hett vatten i kastrullen. Dela lime och citron samt pressa i saften. Hacka ingefäran med skal och blanda i den. Låt stå och svalna i 30 minuter. Tillsätt en liter vatten och se till att blandningen håller 20-30 grader. Tillsätt minst 2 dl jäst kefirvatten upp till en liter.
  9. Fördela vattenkefirblandningen på flaskor och förslut. OBS det är viktigt att ha flaskor som tål jäsning och högt tryck.
  10. Ställ att jäsa på flaska i 3-5 dygn i rumstemperatur.
  11. Ställ in och förvara i kylen och låt gärna mogna några dagar extra. Smaken håller sig bäst några veckor i kylen. Servera kallt.
  12. Öppna flaskor som fått en andra jäsning försiktigt då det kan bli rejält tryck i dem. Förslagsvis ställ flaskan i vasken eller i ett litermått/kanna, lägg en kökshandduk över och håll emot med handen och öppna försiktigt och lätta på trycket lite i taget över någon minut. Ha lite kökspapper till hands och torka rent. Sila eventuellt bort fällning och smaksättning om du vill vid servering. 
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 142 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.