Färsbiffar på spett med indisk rispilaff

Färsbiffar på spett med indisk rispilaff, mango chutney och matyoghurt eller raita.
Nötfärs, lammfärs, blandfärs, kycklingfärs eller viltfärs passar till spetten.
Till spetten är det gott med indisk rispilaff med valnötter, russin och grönsaker. Rätten brukar kallas biriyani på indiska restauranger. En slags rispytt med curry och grönsaker.
Servera med mango chutney. Matyoghurt eller raita (gurkyoghurt med mynta (yoghurt med mynta - sök recept här på RF) är också gott till som sås. Naan-bröd eller knapriga chapata bröd är gott till.
Jag brukar koka extra ris när jag har det som tillbehör till annat. Spara riset i kylen eller frysen (ta fram och tina innan eller mikra det). Då går det snabbt att laga denna rispytt lunch eller kvällsmat.
Spetten kan också grillas över utegrill eller kolgrill vilket blir mycket gott. Glöm då inte att lägga träspett i blöt några minuter innan (så de inte brinner upp) eller använd metallspett.
Om du vill kan du smaksätta spetten mer med 1 tsk mald spiskummin, 1 msk garam masala samt 0,5 tsk chiliflakes.

4 portioner färsbiffar med rispilaff

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram köttfärs av nötfärs eller lammfärs
  • 1 tsk salt
  • 2 msk finriven rå gul lök
  • 4 msk skorpmjöl
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk hackad persilja
  • 2 msk smör att steka i
  • Rispilaff: 5 dl kokt ris helst basmati
  • 4 msk matolja
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 0,5 huvud blomkål
  • 1 msk garam masala
  • 1 msk curry
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 dl cashewnötter
  • 1 dl russin
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 krm salt
  • 2 krm curry efter smak
  • Tillbehör: 1 dl mango chutney
  • 2 dl matyoghurt eller raita
  • 4 Naan bröd

Tillagning

  1. Koka 4 portioner ris enligt paket om det inte redan är gjort och du använder rester av kallt kokt ris.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Blanda köttfärsen med salt, finriven rå lök, skorpmjöl, mjölk, peppar, pressad vitlök samt hackad persilja i en bunke.
  4. Dela upp i 8 bullar. Forma avlånga bullar likt hjärpar. Enklast (om du ej grillar spetten på utegrill) är att steka dem utan spetten och endast sätta fasta bullarna på spetten vid servering.
  5. Bryn färskbullarna i lite smör runt om 2-3 minuter, förslagsvis 4 i taget eller 2 spett med vardera 2 färsbullar. Lägg över på en tallrik och använd sedan samma stekpanna att steka vidare i ugnen förutsatt att stekpannan är ugnsfast. Är den inte ugnsfast så använd en ugnsform.
  6. Stek färsbullarna med eller utan spett i mitten av ugnen ca 15 minuter. De ska vara fasta och genomstekta. Förbered under tiden övriga tillbehör.
  7. Rispilaffen: dela blomkålshuvudet och skär i buketter och roten i tärningar.
  8. Koka bomkålen med någon halv tsk salt i 10 minuter.
  9. Skala och hacka lök samt strimla morötter.
  10. Fräs först lök och morötter i olja i en panna med höga kanter eller wok några minuter.
  11. Tillsätt kryddor och rör om.
  12. Rör ut tomatpuré och blanda i.
  13. Tillsätt nötter, russin och blomkålsbitar.
  14. Tillsätt riset samt ca 1 dl vatten.
  15. Stek några minuter till på medelvärme under omrörning tills riset är varmt.
  16. Smaka av rispilaffen med salt, garam masala och cayennepeppar efter smak.
  17. Sätt fast två färsbullar på varje spett om du ej stekt eller grillat dem på spetten från början.
  18. Servera färsspetten med rispilaffen, mango chutney samt matyoughurt eller raita.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer