Färsbiffar på spett med indisk rispilaff

Färsbiffar på spett med indisk rispilaff, mango chutney och matyoghurt eller raita. Nötfärs, lammfärs, blandfärs, kycklingfärs eller viltfärs passar till spetten. Till spetten är det gott med indisk rispilaff med valnötter, russin och grönsaker.

Rätten brukar kallas biriyani på indiska restauranger. En slags rispytt med curry och grönsaker.

Servera med mango chutney. Matyoghurt naturell eller raita (gurkyoghurt med mynta) är också gott till som sås. Naan-bröd eller knapriga chapata bröd är gott till.

Jag brukar koka extra ris när jag har det som tillbehör till annat. Spara riset i kylen eller frysen (ta fram och tina innan eller mikra det). Då går det snabbt att laga denna rispytt lunch eller kvällsmat.

Spetten kan också grillas över utegrill eller kolgrill vilket blir mycket gott. Glöm då inte att lägga träspett i blöt några minuter innan (så de inte brinner upp) eller använd metallspett.

Om du vill kan du smaksätta spetten mer med 1 tsk mald spiskummin, 1 msk garam masala samt 0,5 tsk chiliflakes.

4 portioner färsbiffar med rispilaff

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram köttfärs av nötfärs eller lammfärs
  • 1 tsk salt
  • 2 msk finriven rå gul lök
  • 4 msk skorpmjöl
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk hackad persilja
  • 2 msk smör att steka i
  • Rispilaff: 5 dl kokt ris helst basmati
  • 4 msk matolja
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 0,5 huvud blomkål
  • 1 msk garam masala
  • 1 msk curry
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 dl cashewnötter
  • 1 dl russin
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 krm salt
  • 2 krm curry efter smak
  • Tillbehör: 1 dl mango chutney
  • 2 dl matyoghurt eller raita
  • 4 Naan bröd

Tillagning

  1. Koka 4 portioner ris enligt paket om det inte redan är gjort och du använder rester av kallt kokt ris.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Blanda köttfärsen med salt, finriven rå lök, skorpmjöl, mjölk, peppar, pressad vitlök samt hackad persilja i en bunke.
  4. Dela upp i 8 bullar. Forma avlånga bullar likt hjärpar. Enklast (om du ej grillar spetten på utegrill) är att steka dem utan spetten och endast sätta fasta bullarna på spetten vid servering.
  5. Bryn färskbullarna i lite smör runt om 2-3 minuter, förslagsvis 4 i taget eller 2 spett med vardera 2 färsbullar. Lägg över på en tallrik och använd sedan samma stekpanna att steka vidare i ugnen förutsatt att stekpannan är ugnsfast. Är den inte ugnsfast så använd en ugnsform.
  6. Stek färsbullarna med eller utan spett i mitten av ugnen ca 15 minuter. De ska vara fasta och genomstekta. Förbered under tiden övriga tillbehör.
  7. Rispilaffen: dela blomkålshuvudet och skär i buketter och roten i tärningar.
  8. Koka bomkålen med någon halv tsk salt i 10 minuter.
  9. Skala och hacka lök samt strimla morötter.
  10. Fräs först lök och morötter i olja i en panna med höga kanter eller wok några minuter.
  11. Tillsätt kryddor och rör om.
  12. Rör ut tomatpuré och blanda i.
  13. Tillsätt nötter, russin och blomkålsbitar.
  14. Tillsätt riset samt ca 1 dl vatten.
  15. Stek några minuter till på medelvärme under omrörning tills riset är varmt.
  16. Smaka av rispilaffen med salt, garam masala och cayennepeppar efter smak.
  17. Sätt fast två färsbullar på varje spett om du ej stekt eller grillat dem på spetten från början.
  18. Servera färsspetten med rispilaffen, mango chutney samt matyoughurt eller raita.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.