Thaigryta med quorn

Introduktion och förberedelse

Thaigryta med quorn, grön curry och kokosmjölk - en vegetarisk thaigryta.

Serveringsförslag

  • Passar med thairis eller jasminris till.
  • Serveras som en gryta eller soppa.

Varianter

  • Istället för grön curry kan du ta röd currypasta.
  • Du kan ta så mycket grön currypasat du önskar. Kan vara rätt stark så smaka av med den på slutet.
  • Du köpa färdig grön curry eller göra egen grön currypasta.
  • Vill du inte hacka grönsaker kan du köpa färdig fryst wokmix samt fryst broccoli och frysta gröna bönor.
  • Vidare kan man ha i zucchini i bitar och bambuskott.
  • Istället för quorn så kan du ta tempeh, skära i tärningar och steka gyllene i olja. Blanda i grytan på slutet.

4 portioner thaigryta med quorn

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 300 gram qournbitar
  • 4 msk matolja
  • 1 gul lök
  • 1 röd chili
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 citrongräs
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 burk kokosmjölk
  • 3 msk fisksås
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 msk grön currypasta
  • 2 limeblad
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • 5 blad färsk thaibasilika (valfritt)
  • 1 litet huvud blomkål
  • 1 röd eller gul paprika
  • 0,5 purjolök
  • 1 huvud broccoli
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 4 port thairis eller jasminris

Tillagning

  1. Skala och finhacka löken. Lägg i en stor kastrull.
  2. Häll i oljan.
  3. Skölj, skär bort fästet och finhacka chilifrukten och tillsätt den.
  4. Skala ingefäran och hacka den grovt.
  5. Krossa citrongräsets rot och dela den i tre delar och tillsätt.
  6. Skala och hacka vitlök och tillsätt.
  7. Tillsätt quornbitar.
  8. Koka ris enligt paket.
  9. Fräs allt i grytan i ca 3 minuter under omrörning.
  10. Tillsätt kokosmjölk, 5 dl vatten, fisksås, sesamolja, grön curry, limeblad, färsk koriander och thaibasilika. Låt koka upp.
  11. Skölj och dela blomkålen i delar och tillsätt dem.
  12. Skölj, dela, gröp ur och skär paprikan i bitar samt tillsätt.
  13. Rensa, dela och skölj purjolöken. Skär i grova bitar och tillsätt.
  14. Skär broccoli i buketter och tillsätt dem. Rör om.
  15. Låt thaigrytan koka fem minuter till.
  16. Smaksätt med salt och socker. Tillsätt ev. mer fisksås, grön curry eller sesamolja.
  17. Servera thaigrytan med quorn med ris som thairis eller jasminris.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 175 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-20