Thaigryta med quorn
Thaigryta med quorn, grön curry och kokosmjölk - en vegetarisk thaigryta.
Tillagning
- Skala och finhacka löken. Lägg i en stor kastrull.
- Häll i oljan.
- Skölj, skär bort fästet och finhacka chilifrukten och tillsätt den.
- Skala ingefäran och hacka den grovt.
- Krossa citrongräsets rot och dela den i tre delar och tillsätt.
- Skala och hacka vitlök och tillsätt.
- Tillsätt quornbitar.
- Koka ris enligt paket.
- Fräs allt i grytan i ca 3 minuter under omrörning.
- Tillsätt kokosmjölk, 5 dl vatten, fisksås, sesamolja, grön curry, limeblad, färsk koriander och thaibasilika. Låt koka upp.
- Skölj och dela blomkålen i delar och tillsätt dem.
- Skölj, dela, gröp ur och skär paprikan i bitar samt tillsätt.
- Rensa, dela och skölj purjolöken. Skär i grova bitar och tillsätt.
- Skär broccoli i buketter och tillsätt dem. Rör om.
- Låt thaigrytan koka fem minuter till.
- Smaksätt med salt och socker. Tillsätt ev. mer fisksås, grön curry eller sesamolja.
- Servera thaigrytan med quorn med ris som thairis eller jasminris.
Serveringsförslag
- Passar med thairis eller jasminris till.
- Serveras som en gryta eller soppa.
Varianter
- Istället för grön curry kan du ta röd currypasta.
- Du kan ta så mycket grön currypasat du önskar. Kan vara rätt stark så smaka av med den på slutet.
- Du köpa färdig grön curry eller göra egen grön currypasta.
- Vill du inte hacka grönsaker kan du köpa färdig fryst wokmix samt fryst broccoli och frysta gröna bönor.
- Vidare kan man ha i zucchini i bitar och bambuskott.
- Istället för quorn så kan du ta tempeh, skära i tärningar och steka gyllene i olja. Blanda i grytan på slutet.
Uppskattat näringsvärde per portion: 175 kcal