Röd chilipasta

Röd chilipasta eller currypasta till thailändska grytor, soppa eller annan thaimat. Laga hemgjord röd currypasta.
Currypastan lagas i två delar - första delen är torra rostade kryddor som mortlas och sedan tillsätts de färska (blöta) kryddorna och allt mortlas till en pasta. De kan också malas i en matberedare men mortel blir bäst.
Du behöver en stor mortel i sten.
Currypastan kan frysas in i delar eller sparas i kylen ca en vecka.
Du hittar ingredienserna i en asiatisk specialaffär. Fråga efter en mild röd torkad chili att använda i chilipastan. Använd gärna många milda röda torkade chilis - antalet bestämmer du själv - mellan 15-40 stycken. Hittar du bara starka torkade röda chilis (piri piri) så får du använda färre.

ca 10 portioner röd currypasta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • Torra kryddor - del ett: 2 msk vitpeppar
  • 2 msk hela korianderfrön
  • 2 msk hel kummin
  • 0,5 tsk salt
  • Färska (blöta) kryddor - del två: 2 citrongräs
  • 4 tsk färsk galangalrot - ca en tumme
  • 2 msk korianderrot (roten från färsk koriander) ca 2 st
  • 2 tsk färsk gurkmeja (ca en halv tumme)
  • 2 tsk finstrimlat skal från en Kaffir lime (knottrig lime)
  • 20 röda torkade chilifrukter (beroende på önskad styrka). Välj gärna en mild sort som stora Spur chilis (15 st) eller 30-40 av mindre (och mild) sort
  • 2 små schalottenlökar
  • 8 klyftor vitlök
  • 2 msk räkpasta (thai schrimp paste)

Tillagning

  1. Rosta svartpeppar, korianderfrön och kummin i en stekpanna några minuter tills de börjar dofta och ryka men brända.
  2. Lägg över i en stor mortel.
  3. Förbered övriga ingredienser: skär bort den nedersta mm av citrongräset och skiva den nedersta decimetern - släng resten. Lägg i morteln.
  4. Skär rent galangalrot och strimla den. Lägg i morteln.
  5. Skölj gurkmeja och skär ut en bit som en halv tumme. Lägg i morteln.
  6. Skölj skalet på kaffirlime-frukten. Skala av det yttersta skalet (ej det vita) och strimla det. Lägg i morteln.
  7. Tillsätt chilis till morteln.
  8. Skala och hacka lök samt vitlök. Lägg i morteln.
  9. Tillsätt räkpasta.
  10. Mortla till en fin pasta.
  11. När den röda currypastan är finfördelad kan du använda den direkt eller spara i en burk i kylen (håller ca 1 vecka) eller frysa in den.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer