Röd chilipasta eller currypasta
Laga hemgjord röd chilipasta eller currypasta och använd till thailändska grytor, soppa eller annan thaimat.
Currypastan lagas i två steg - första steget är med torra rostade kryddor som mortlas och nästa steg tillsätts de färska (blöta) kryddorna och allt mortlas till en pasta.
Currypastan kan också malas i en matberedare men mortel blir bäst.
Du hittar ingredienserna i en asiatisk specialaffär.
Tillagning
- Rosta svartpeppar, korianderfrön och kummin i en stekpanna några minuter tills de börjar dofta och ryka men brända.
- Lägg över i en stor mortel.
- Förbered övriga ingredienser: skär bort den nedersta mm av citrongräset och skiva den nedersta decimetern - släng resten. Lägg i morteln.
- Skär rent galangalrot och strimla den. Lägg i morteln.
- Skölj gurkmeja och skär ut en bit som en halv tumme. Lägg i morteln.
- Skölj skalet på kaffirlime-frukten. Skala av det yttersta skalet (ej det vita) och strimla det. Lägg i morteln.
- Tillsätt chilis till morteln.
- Skala och hacka lök samt vitlök. Lägg i morteln.
- Tillsätt räkpasta.
- Mortla till en fin pasta.
- När den röda currypastan är finfördelad kan du använda den direkt eller spara i en burk i kylen (håller ca 1 vecka) eller frysa in den.
Förslag att laga med currypastan
Du kan använda currypastan till att laga gryta med kyckling, biff, grönsaker, tofu eller lax samt annan thaimat.
Du behöver
Du behöver en stor mortel i sten.
Hållbarhet
Currypastan kan frysas in i delar eller sparas i kylen ca en vecka.
Styrka
Använd gärna många milda röda torkade chilis - antalet bestämmer du själv - mellan 15-40 stycken.
Fråga efter en mild röd torkad chili att använda i chilipastan.
Hittar du bara starka torkade röda chilis (piri piri) så får du använda färre antal annars blir den väldigt stark.
Varianter
Du kan också laga grön currypasta utan röda chilis (men med gröna Birds Eye Chillis).
Uppskattat näringsvärde per portion: 33 kcal