Thaigryta med kyckling

Thaigryta med kyckling, grön curry och kokosmjölk. God med klibbigt thairis eller jasminris.
Istället för grön curry kan du ta röd currypasta.
Här har jag garnerat thaigrytan med mangoldblad.
Du kan också ha i bambuskott, morot, vitkål, zucchini eller mangold.

4 portioner thaigryta med kyckling

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram kycklingfilé eller lårfilé
  • 4 msk matolja
  • 1 gul lök
  • 1 röd chili
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 citrongräs
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 burk kokosmjölk
  • 3 msk fisksås
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 msk grön currypasta
  • 2 limeblad
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • 5 blad färsk thaibasilika (valfritt)
  • 1 litet huvud blomkål
  • 1 röd eller gul paprika
  • 0,5 purjolök
  • 1 huvud broccoli
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 4 port thairis eller jasminris

Tillagning

  1. Skär kycklingen i strimlor.
  2. Skala och finhacka löken. Lägg i en stor kastrull.
  3. Häll i oljan.
  4. Skölj, skär bort fästet och finhacka chilifrukten och tillsätt den.
  5. Skala ingefäran och hacka den grovt.
  6. Krossa citrongräsets rot och dela den i tre delar och tillsätt.
  7. Skala och hacka vitlök och tillsätt.
  8. Tillsätt kycklingen.
  9. Fräs allt i grytan i ca 5 minuter under omrörning.
  10. Tillsätt kokosmjölk, 5 dl vatten, fisksås, sesamolja, grön curry, limeblad, färsk koriander och thaibasilika.
  11. Låt koka upp.
  12. Skölj och dela blomkålen i delar och tillsätt dem.
  13. Skölj, dela, gröp ur och skär paprikan i bitar samt tillsätt.
  14. Rensa, dela och skölj purjolöken. Skär i grova bitar och tillsätt.
  15. Skär broccoli i buketter och tillsätt dem. Rör om.
  16. Låt thaigrytan med kyckling koka fem minuter till.
  17. Smaksätt med salt och socker. Tillsätt ev. mer fisksås, grön curry eller sesamolja.
  18. Servera thaigrytan med kyckling med ris som thairis eller jasminris.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer