Thaigryta med kyckling

Thaigryta med kyckling, grön curry och kokosmjölk. God med klibbigt thairis eller jasminris.
Istället för grön curry kan du ta röd currypasta.
Här har jag garnerat thaigrytan med mangoldblad.
Du kan också ha i bambuskott, morot, vitkål, zucchini eller mangold.

4 portioner thaigryta med kyckling

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram kycklingfilé eller lårfilé
  • 4 msk matolja
  • 1 gul lök
  • 1 röd chili
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 citrongräs
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 burk kokosmjölk
  • 3 msk fisksås
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 msk grön currypasta
  • 2 limeblad
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • 5 blad färsk thaibasilika (valfritt)
  • 1 litet huvud blomkål
  • 1 röd eller gul paprika
  • 0,5 purjolök
  • 1 huvud broccoli
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 4 port thairis eller jasminris

Tillagning

  1. Skär kycklingen i strimlor.
  2. Skala och finhacka löken. Lägg i en stor kastrull.
  3. Häll i oljan.
  4. Skölj, skär bort fästet och finhacka chilifrukten och tillsätt den.
  5. Skala ingefäran och hacka den grovt.
  6. Krossa citrongräsets rot och dela den i tre delar och tillsätt.
  7. Skala och hacka vitlök och tillsätt.
  8. Tillsätt kycklingen.
  9. Fräs allt i grytan i ca 5 minuter under omrörning.
  10. Tillsätt kokosmjölk, 5 dl vatten, fisksås, sesamolja, grön curry, limeblad, färsk koriander och thaibasilika.
  11. Låt koka upp.
  12. Skölj och dela blomkålen i delar och tillsätt dem.
  13. Skölj, dela, gröp ur och skär paprikan i bitar samt tillsätt.
  14. Rensa, dela och skölj purjolöken. Skär i grova bitar och tillsätt.
  15. Skär broccoli i buketter och tillsätt dem. Rör om.
  16. Låt thaigrytan med kyckling koka fem minuter till.
  17. Smaksätt med salt och socker. Tillsätt ev. mer fisksås, grön curry eller sesamolja.
  18. Servera thaigrytan med kyckling med ris som thairis eller jasminris.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer