Gnocchi med tomatsås

Introduktion och förberedelse

Färsk gnocchi med tomatsås, färsk basilika och parmesan - enkel och god vegetarisk vardagsmat.

Kokt gnocchi med en enkel, nyttig och god tomatsås gjord med hela skalade tomater på burk, lök, vitlök, olivolja mm som får god smak av lite rosmarin.

Börja med tomatsåsen

Koktiden för färsk gnocchi är ca 2 minuter så det går snabbt. Så börja med att laga tomatsåsen.

Du kan köpa färdig färsk potatisgnocchi eller göra egen gnocchi - då tar det lite längre tid.

Gör gärna en stor sats tomatsås - dubblera - och frys in i 2-4 portioner i påsar. Det är smidigt att ha god tomatsås i frysen att ta fram när det behövs.

Tips på tomater

  • Mitt tips på burktomater är att köpa fina hela stora skalade tomater som ex. Marzano-tomater från Gustarosso, Mutti eller annat kvalitetsmärke. De ekologiska buktomaterna brukar också vara ok.
  • Krossade tomater eller passerade tomater går också bra av bättre märke.
  • Det går givetvis att att använda lyxiga färska tomater till såsen.
  • Eller laga en billigare tomatsås av några dl tomatpuré kokat med vatten och lök samt kryddor.
  • Mutti har även en färdig tomatsås som jag gillar.

Riven ost

Riven parmesan, grana padano, ricotta eller liknande är också gott att ha på och garnera tomatsåsen med om du ska ha den till ex. pasta.

Varianter

Tomatsås kan smaksättas som du vill och förslag på varianter är:

  • Tillsätt 1 hackad röd chilifrukt för hetare sås.
  • 0,5 tsk gurkmeja och 0,5 tsk curry för lite mustigare indisk stil.
  • Socker kan ersättas med honung eller råsocker.
  • Vinäger kan ersättas med balsamvinäger eller 1 dl vin.
  • Själv gillar jag rosmarin i tomatsås men man kan ta de kryddor man gillar som timjan, basilika och/eller oregano efter tycke.

4 portioner gnocchi med tomatsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 gram färsk gnocchi (2 pkt)
  • 1/2 dl riven parmesan eller grana padano ost
  • Tomatsås: 2 burkar krossade eller passerade tomater
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 2 krm torkade chiliflakes eller några droppar tabasco
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ca 8 blad färsk basilika

Tillagning

  1. Skala och hacka löken. Fräs löken i olivoljan i en gryta eller stekpanna med höga kanter. Skala och pressa i vitlöken.
  2. Tillsätt sockret samt tomatpurén och stek på medelvärme i några minuter utan att brännas.
  3. Tillsätt tomater, chili, grovt hackad basilika, rosmarin samt svartpeppar och koka i minst 20 minuter på låg värme med lock. Förslagsvis medan du kokar pasta eller annat. Har du tid så låt den gärna koka någon timme. Smaka av tomatsåsen med salt, peppar och chili.
  4. Koka upp 4 liter vatten till gnocchin. Tillsätt 3 tsk salt och någon tsk matolja.
  5. Tillsätt gnocchin, koka upp och koka i tills nästan alla gnocchis flutit upp till ytan - det tar ca 2 minuter.
  6. Riv ost.
  7. Servera gnocchin med tomatsåsen och riven parmesan. Garnera gärna med några blad grovhackad färsk basilika.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 428 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-26