Gnocchi med tomatsås

Färsk gnocchi med tomatsås, färsk basilika och parmesan - enkel och god vegetarisk vardagsmat. Kokt gnocchi med en enkel, nyttig och god tomatsås gjord med hela skalade tomater på burk, lök, vitlök, olivolja mm som får god smak av lite rosmarin.

Koktiden för färsk gnocchi är ca 2 minuter så det går snabbt. Så börja med att laga tomatsåsen. Du kan köpa färdig färsk potatisgnocchi eller göra egen gnocchi

Mina tips på burktomater är att köpa fina hela stora skalade tomater som ex. Marzano-tomater från Gustarosso, Mutti eller annat kvalitetsmärke. De ekologiska buktomaterna brukar också vara ok. Krossade tomater går också av bättre märke. Mutti har även en färdig tomatsås som jag gillar. Passerade tomater funkar i nödfall också om du smakar upp såsen. Det går givetvis att att använda lyxiga färska tomater eller billigare sås av några dl tomatpuré blandat med vatten.

Riven parmesan, grana padano, ricotta osv är också gott att ha på och garnera tomatsåsen med om du ska ha den till ex. pasta. Gör gärna en stor sats - dubblera - och frys in i 2-4 portioner i påsar. Det är smidigt att ha god tomatsås i frysen att ta fram när det behövs. 

Tomatsås med färska tomater: 

Mest jobb men godast blir det med färska tomater (italienarna gillar Roma-tomater till tomatsås) och skålla dem, skala dem och koka tomatsås på. Då behöver du ca 1 kg tomater till nedan recept. Skär dem i klyftor. Lägg dem med skalet nedåt och skär bort skalet med en vass kniv. Eller skålla tomaterna hela, skala dem och ta ur kärnor. Hacka tomaterna och lök. Pressa vitlök och fräs med löken och tomaterna i olivolja och smör. Tillsätt rosmarin, tomatpurén, peppar och salt efter smak. Tomatsåsen blir godast om den får stå och puttra under lock länge - helst upp mot en timme. Eller laga dagen innan.

Varianter:

Tomatsås kan smaksättas som du vill och förslag på varianter är att tillsätt 1 röd chilifrukt för hetare sås; 0,5 tsk gurkmeja och 0,5 tsk curry för lite mustigare indisk stil; 1 tsk paprikapulver och 0,5 tsk spiskummin eller lite rökessens för BBQ sås (ta inte för mycket bara för då smakar det bara rök).

Socker kan ersättas med honung eller råsocker. Vinäger kan ersättas med balsamvinäger eller 1 dl vin. Själv gillar jag rosmarin i tomatsås men man kan ta de kryddor man gillar som timjan, basilika och/eller oregano efter tycke.

4 portioner gnocchi med tomatsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 gram färsk gnocchi (2 pkt)
  • 1/2 dl riven parmesan eller grana padano ost
  • Tomatsås: 2 burkar krossade eller passerade tomater
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 2 krm torkade chiliflakes eller några droppar tabasco
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ca 8 blad färsk basilika

Tillagning

  1. Skala och hacka löken. Fräs löken i olivoljan i en gryta eller stekpanna med höga kanter. Skala och pressa i vitlöken.
  2. Tillsätt sockret samt tomatpurén och stek på medelvärme i några minuter utan att brännas.
  3. Tillsätt tomater, chili, grovt hackad basilika, rosmarin samt svartpeppar och koka i minst 20 minuter på låg värme med lock. Förslagsvis medan du kokar pasta eller annat. Har du tid så låt den gärna koka någon timme. Smaka av tomatsåsen med salt, peppar och chili.
  4. Koka upp 4 liter vatten till gnocchin. Tillsätt 3 tsk salt och någon tsk matolja.
  5. Tillsätt gnocchin, koka upp och koka i tills nästan alla gnocchis flutit upp till ytan - det tar ca 2 minuter.
  6. Riv ost.
  7. Servera gnocchin med tomatsåsen och riven parmesan. Garnera gärna med några blad grovhackad färsk basilika.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer