Fudge med choklad

Chokladfudge är en variant av chokladkola. En fudge du kokar av grädde, smör, socker, vaniljsocker samt riktig choklad. Chokladfudge kan du koka istället för julkola. Fudge är smulig i konsistensen och inte så seg så den fastnar inte så mycket i tänderna.

Vanligast i USA är att fudge smaksätts med choklad men blir också god med jordnötssmör. Chokladfudge är ett enkelt godis att göra själv till jul eller födelsedagskalas.

Fudge sägs ha uppfunnits i USA vid 1800-talets slut då man gjorde ett misstag i karamelltillverkningen och inte kokade den tillräckligt länge och varmt.

Kokar du kolan tillräckligt länge blir det karamell till slut. Till skillnad från svensk kola så blir fudge mjuk och torr istället för seg.

Smaksätt fudgen:

  • Mot slutet kan du ha i nötter som jordnötter (osaltade), hackade marshmallows. valnötter eller pistagenötter mm.
  • Fudgen kan också smaksättas med sprit som konjak, calvados, rom, ametto, cointreau, whisky efter smak - serveras endast till vuxna då de innehåller alkohol då.
  • Vidare passar riven färsk ingefära i fudge.

45 fudge med choklad

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1,5 dl grädde
  • 5 dl strösocker
  • 100 g hackad mörk eller ljus choklad
  • 1 msk vaniljsocker
  • 150 g smör
  • 1 dl hackade marshmallows (valfritt)
  • 1 dl osaltade nötter som jordnötter, valnötter eller skalade pistagenötter (valfritt)

Tillagning

  1. Värm mjölk eller grädde och socker samt vaniljsocker tills sockret löst sig - rör då och då. Använd en tjockbottnad kastrull.
  2. Bryt chokladen i bitar och tillsätt den under omrörning tillsammans med smöret.
  3. Koka fudgesmeten på medelvärme i ca 30 minuter till ca 120 grader. Kontrollera med en termometer. Fudgesmeten ska vara mjuk.
  4. Ta av fudgesmeten och ställ i diskhon med lite kallt vatten (vattenbad). Låt den svalna något och rör ofta. Fudgen ljusnar och blir krämig när den vispas.
  5. Nu kan du röra i godsaker som hackade nötter och hackade marshmallows.
  6. Häll fudgesmeten i ex. en fyrkantig form ca 20x20 cm med bakplåtspapper i botten att svalna ytterligare och stelna.
  7. Ställ fudgen att stelna helttt i kylen.
  8. Ta ut chokladfudgen och skär den i bitar (rutor) ca 2x3 cm stora med en vass kniv när fudgen kallnat.
  9. Fudgekolorna behövs ej slås in i pappar.
E-mail
Medel: 3.7 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer