Fudge med choklad

Introduktion och förberedelse

Chokladfudge är en variant av chokladkola du kokar av grädde, smör, socker, vaniljsocker samt riktig choklad.

Fudge är smulig i konsistensen och inte så seg som vanlig julkola eller smörkola.

Chokladfudge är ett enkelt godis att göra själv till jul, halloween, lördagsgodis eller födelsedagskalas.

Fudge sägs ha uppfunnits i USA vid 1800-talets slut då man gjorde ett misstag i karamelltillverkningen och inte kokade den tillräckligt länge och varmt. Kokar du kolan ännu länge blir det karamell av kolan till slut.

Smaksätt fudgen

Vanligast i USA är att fudge smaksätts med choklad men blir också god med jordnötssmör.

  • Mot slutet kan du ha i nötter som jordnötter (osaltade), hackade marshmallows. valnötter eller pistagenötter mm.
  • Fudgen kan också smaksättas i början med sprit som konjak, calvados, rom, ametto, cointreau, whisky efter smak - serveras endast till vuxna då de innehåller alkohol då.
  • Vidare passar riven färsk ingefära i fudge. Tillsätt i slutet.

45 fudge med choklad

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1,5 dl grädde
  • 5 dl strösocker
  • 100 g hackad mörk eller ljus choklad
  • 1 msk vaniljsocker
  • 150 g smör
  • 1 dl hackade marshmallows (valfritt)
  • 1 dl osaltade nötter som jordnötter, valnötter eller skalade pistagenötter (valfritt)

Tillagning

  1. Värm mjölk eller grädde och socker samt vaniljsocker tills sockret löst sig - rör då och då. Använd en tjockbottnad kastrull.
  2. Bryt chokladen i bitar och tillsätt den under omrörning tillsammans med smöret.
  3. Koka fudgesmeten på medelvärme i ca 30 minuter till ca 120 grader. Kontrollera med en termometer. Fudgesmeten ska vara mjuk.
  4. Ta av fudgesmeten och ställ i diskhon med lite kallt vatten (vattenbad). Låt den svalna något och rör ofta. Fudgen ljusnar och blir krämig när den vispas.
  5. Nu kan du röra i godsaker som hackade nötter och hackade marshmallows.
  6. Häll fudgesmeten i ex. en fyrkantig form ca 20x20 cm med bakplåtspapper i botten att svalna ytterligare och stelna.
  7. Ställ fudgen att stelna helttt i kylen.
  8. Ta ut chokladfudgen och skär den i bitar (rutor) ca 2x3 cm stora med en vass kniv när fudgen kallnat.
  9. Fudgekolorna behövs ej slås in i pappar.
E-mail
Medel: 3.6 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 45 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-03