Chokladfudge med mjölk

Chokladfudge kokt med mjölk istället för grädde. Kokas med vanlig mjölk, socker, smör och kakao.

Slå in chokladfudgen som godis i små smörpapper eller annat fint glansigt papper.

25 bitar chokladfudge

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 8 dl strösocker
  • 5 dl mjölk, standard
  • 1,5 dl kakao
  • 50 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Blanda mjölk, socker och kakao i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt koka i ca 30-60 minuter till en kolasmet. Använd en termometer och koka fudgen tills den är 125 grader. Rör då och då och akta så det inte bränns i botten.
  2. Tillsätt vaniljsocker och smör samt rör tills kolasmeten svalnat och tjocknat något.
  3. Olja en form, ca 20x30 cm, med en smaklös olja typ solrosolja (ej olivolja som ju smakar rätt mycket) och häll i chokladfudgen. Bred ut fudgen och låt svalna.
  4. Skär chokladfudgen i små rutor med en oljad kniv. Lättast är att stjälpa upp kolan när den stelnat på ett smörpapper och skära rutor.
  5. Om du vill kan du slå in chokladfudgen i fina små godispapper eller smörpapper.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer