Enkel blåbärstårta

Enkel blåbärstårta eller blåbärspaj med vaniljkräm. Ett pajskal fyllt med vaniljkräm och toppad med färska eller frysta något tinade blåbär. Du kan laga egen vaniljkräm eller vispa vaniljvisp hårt.

En tårta räcker till 6-8 portioner. Tårtan är även god med alla slags bär ex. vinbär, hallon, björnbär, jordgubbar, vinbär etc.

Pajskalet är helt klart värt att baka själv. Pajskalen kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller dem om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.

Du kan ösa på med mycket blåbär om du har plockat själv - annars är de rätt dyra om du köper i affären. Det går också att ösa över frysta blåbär - tina dem gärna lite innan.

Vintips:

Till tårtan passar ett sött dessertvin som ex Moulin Touchais eller liknande franskt dessertvin.

1 bläbärstårta eller blåbärspaj, 6-8 portioner

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 liter färska blåbär
  • 2 paket vaniljvisp eller vaniljkräm
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2 tsk socker
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 msk vatten

Tillagning

  1. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  2. Knåda ihop vetemjöl samt grahamsmjöl, farinsocker, smör och vatten till en deg och låt vila i kylen en halvtimme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Stick några hål i degen med en gaffel eller täck mitten med folie och ärtor för att hindra den från att bubbla upp.
  5. Baka pajskalet i ca 15-20 minuter eller tills degen är fast och knaprig.
  6. Vispa vaniljvispen till en kräm. Bred ut vaniljkrämen i pajformen (se till att pajformen har svalnat).
  7. Toppa med rensade och sköljda blåbär.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-02

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer