Enkel björnbärstårta

Enkel björnbärstårta eller björnbärspaj med vaniljkräm. Ett pajskal fyllt med vaniljkräm och toppad med färska björnbär. Du kan laga egen vaniljkräm eller vispa vaniljvisp hårt.

En tårta räcker till 6-8 portioner. Tårtan är även god med alla slags bär ex. vinbär, hallon, blåbär, jordgubbar, vinbär etc. Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm.

Pajskalen kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller dem om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.

Du kan ösa på med mycket björnbär om du har plockat själv - annars är de rätt dyra om du köper i affären. Det går också att ösa över frysta bär - tina dem gärna lite innan.

Vintips:

Till tårtan passar ett sött dessertvin som ex Moulin Touchais eller liknande franskt dessertvin.

1 björnbärstårta eller björnbärspaj

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 0,5 liter färska björnbär
  • 2 paket vaniljvisp eller vaniljkräm
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl (eller extra vetemjöl)
  • 2 tsk socker
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 msk vatten

Tillagning

  1. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  2. Knåda ihop vetemjöl samt grahamsmjöl, farinsocker, smör och vatten till en deg och låt vila i kylen en halvtimme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Stick några hål i degen med en gaffel eller täck mitten med folie och ärtor för att hindra den från att bubbla upp.
  5. Baka pajskalet i ca 15-20 minuter eller tills degen är fast och knaprig.
  6. Vispa vaniljvispen till en kräm. Bred ut vaniljkrämen i pajformen (se till att pajformen har svalnat).
  7. Toppa med rensade och sköljda björnbär.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer