Energigodis Powerbars

Eget hemgjort träningsgodis för alla träningsfreakar och friluftsmänniskor. Att göra egna energigodis eller powerbars blir bra mycket billigare än köpt träningsgodis.

Du kan variera ingredienser i det oändliga med andra torkade hackade frukter eller bär ex. fikon, dadlar, tranbär, blåbär eller äpplen. Valnötter, paranötter eller cashewnötter funkar också. Kanel, ingefära eller kakao och vaniljsocker ger också god smak. Hackad choklad blir också gott i.

ca 27 powerbars

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2,5 dl grädde
  • 1,5 dl honung
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl mandel
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl jordnötter
  • 1 dl hackad torkad aprikos
  • 1 dl hackade fikon
  • 5 dl havregryn
  • 1,5 dl russin
  • 1,5 dl solrosfrön
  • 1,5 dl sesamfrön
  • 1,5 dl pumpafrön
  • 0,5 dl kokos

Tillagning

  1. Ta en stor kastrull och koka ihop grädde, socker och honung i ca 15 minuter. Rör då och då.
  2. Sätt ugnen på 150 grader.
  3. Hacka nötterna grovt för hand eller i en matberedare.
  4. Lägg i en stor skål.
  5. Hacka aprikoser och fikon grovt och tillsätt dem.
  6. Mät upp havregryn, russin, solrosfrön, sesamfrön, pumpafrön och kokos i skålen och blanda runt.
  7. Rör i den varma gräddblandningen i skålen och blanda till en tjock grynig smet.
  8. Bred ut på bakplåtspapper på en ugnsplåt i ca 1 cm tjockt lager. Ett tips är att trycka ut degen med ett till bakplåtspapper över smeten så fastnar den inte i händerna.
  9. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
  10. Ta ur plåten och skär i lagom portionsbitar.
  11. Låt svalna.
  12. Förvara i lufttät burk. Du kan slå in dem individuellt i folie.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer