Energigodis Powerbars

Eget hemgjort träningsgodis för alla träningsfreakar och friluftsmänniskor. Att göra egna energigodis eller powerbars blir bra mycket billigare än köpt träningsgodis.

Du kan variera ingredienser i det oändliga med andra torkade hackade frukter eller bär ex. fikon, dadlar, tranbär, blåbär eller äpplen. Valnötter, paranötter eller cashewnötter funkar också. Kanel, ingefära eller kakao och vaniljsocker ger också god smak. Hackad choklad blir också gott i.

ca 27 powerbars

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2,5 dl grädde
  • 1,5 dl honung
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl mandel
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl jordnötter
  • 1 dl hackad torkad aprikos
  • 1 dl hackade fikon
  • 5 dl havregryn
  • 1,5 dl russin
  • 1,5 dl solrosfrön
  • 1,5 dl sesamfrön
  • 1,5 dl pumpafrön
  • 0,5 dl kokos

Tillagning

  1. Ta en stor kastrull och koka ihop grädde, socker och honung i ca 15 minuter. Rör då och då.
  2. Sätt ugnen på 150 grader.
  3. Hacka nötterna grovt för hand eller i en matberedare.
  4. Lägg i en stor skål.
  5. Hacka aprikoser och fikon grovt och tillsätt dem.
  6. Mät upp havregryn, russin, solrosfrön, sesamfrön, pumpafrön och kokos i skålen och blanda runt.
  7. Rör i den varma gräddblandningen i skålen och blanda till en tjock grynig smet.
  8. Bred ut på bakplåtspapper på en ugnsplåt i ca 1 cm tjockt lager. Ett tips är att trycka ut degen med ett till bakplåtspapper över smeten så fastnar den inte i händerna.
  9. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
  10. Ta ur plåten och skär i lagom portionsbitar.
  11. Låt svalna.
  12. Förvara i lufttät burk. Du kan slå in dem individuellt i folie.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer