Energigodis Powerbars

Introduktion och förberedelse för tillagning

Eget hemgjort träningsgodis för alla träningsfreakar och friluftsmänniskor. Att göra egna energigodis eller powerbars blir bra mycket billigare än köpt träningsgodis. Görs av en smet med nötter, frön, flingor och torkad frukt som blandad med grädde, honung och socker som sedan bakas i ugnen och skärs i bitar innan de får svalna.

Du kan variera innehåller i barsen med valfria torkade hackade frukter eller bär ex. fikon, dadlar, tranbär, blåbär, lingon eller äpplen. Andra nötter som valnötter, paranötter eller cashewnötter funkar också. Du kan krydda med kanel, ingefära, kardemumma eller kakao och vaniljsocker. Hackad vit, mörk eller ljus choklad blir också gott i.

Baka en plåt med "powersmet" och skär i bitar till energibars när den är varm. Låt svalna. Slå in barsen i folie om du vill ha att ta med en och en. Eller förvara i en ziplock eller burk med lite bakplåtspapper mellan. Går också bra att frysa in.

ca 27 powerbars

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2,5 dl grädde
  • 1,5 dl honung
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl mandel
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl jordnötter
  • 1 dl hackad torkad aprikos
  • 1 dl hackade fikon
  • 5 dl havregryn
  • 1,5 dl russin
  • 1,5 dl solrosfrön
  • 1,5 dl sesamfrön
  • 1,5 dl pumpafrön
  • 0,5 dl kokos

Tillagning

  1. Ta en stor kastrull och koka ihop grädde, socker och honung i ca 15 minuter. Rör då och då.
  2. Sätt ugnen på 150 grader.
  3. Hacka nötterna grovt för hand eller i en matberedare.
  4. Lägg i en stor skål.
  5. Hacka aprikoser och fikon grovt och tillsätt dem.
  6. Mät upp havregryn, russin, solrosfrön, sesamfrön, pumpafrön och kokos i skålen och blanda runt.
  7. Rör i den varma gräddblandningen i skålen och blanda till en tjock grynig smet.
  8. Bred ut på bakplåtspapper på en ugnsplåt i ca 1 cm tjockt lager. Ett tips är att trycka ut degen med ett till bakplåtspapper över smeten så fastnar den inte i händerna.
  9. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
  10. Ta ur plåten och skär i lagom portionsbitar.
  11. Låt svalna.
  12. Förvara i lufttät burk. Du kan slå in dem individuellt i folie.
E-mail
Medel: 4.5 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-09

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.