Punschrullar eller Dammsugare

Introduktion och förberedelse

Punschrullar eller dammsugare. Perfekt till kaffet eller bara vid små fika pauser. Punschrullar eller dammsugare är fyllda rullar med marsipan doppade i choklad.

Dammsugarfyllningen kan du blanda av överbliven och torr sockerkaka eller muffins som blandas med smör, kakao, arrak eller punsch, vaniljsocker samt socker till en degig och god fyllning.

Om du vill ha fin blank choklad som håller sig blank länge kan du temperera chokladen innan du doppar punschrullarna i den.

Punschrullen eller dammsugaren har en egen dag den 7 mars. Varför vet jag inte riktigt men Punschrullens spännande historia kan du läsa mer om här.

20 stycken punschrullar eller dammsugare

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 msk kakaopulver
  • 3 1/2 dl sockerkakssmulor eller smulad sockerkaka eller muffins
  • 1 msk arracksessens eller punsch
  • 300 g marsipan
  • 3 droppar grön eller röd karamell färg
  • 75 g mörk blockchoklad

Tillagning

  1. Rör smör, florsocker, vaniljsocker och kakaopulver till en jämn blandning. Mixa gärna i en matberedare med kniven eller med elvisp i en bunke.
  2. Smula ner sockerkaka och kör i matberedare till en finfördelad deg. Eller smula sockerkakan fint och kör några minuter med degkrokar till en fint fördelad fyllning.
  3. Droppa i arrak eller punsch i fyllningen efter tycke och smak. Ställ degen kallt att vila ca 1 timme.
  4. Färga under tiden marsipanen med grön karamell färg eller köp färdig grön karamell färg man kan också skoja till det med t.ex. röd karamell färg. Kavla ut marsipanen tunt ca 3 mm.
  5. Ta ut degen/fyllningen och dela den i ca 20 lika stora bitar.
  6. Forma degen/fyllningen till ca 5 cm långa rullar.
  7. Klä rullarna med en bit grön eller röd marsipan.
  8. Smält chokladen i vattenbad eller i mikron och botten samt doppa ändarna på rullarna i chokladen.
  9. Ställ punschrullarna på bakplåtspapper att stelna.
E-mail
Medel: 4.3 (24 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.