Punschrullar eller Dammsugare

Punschrullar eller dammsugare. Perfekt till kaffet eller bara vid små fika pauser. Punschrullar eller dammsugare är fyllda rullar med marsipan doppade i choklad.

Dammsugarfyllningen kan du blanda av överbliven och torr sockerkaka eller muffins som blandas med smör, kakao, arrak eller punsch, vaniljsocker samt socker till en degig och god fyllning.

Om du vill ha fin blank choklad som håller sig blank länge kan du temperera chokladen innan du doppar punschrullarna i den.

Punschrullen eller dammsugaren har en egen dag den 7 mars. Varför vet jag inte riktigt men Punschrullens spännande historia kan du läsa mer om här.

20 stycken punschrullar eller dammsugare

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 msk kakaopulver
  • 3 1/2 dl sockerkakssmulor eller smulad sockerkaka eller muffins
  • 1 msk arracksessens eller punsch
  • 300 g marsipan
  • 3 droppar grön eller röd karamell färg
  • 75 g mörk blockchoklad

Tillagning

  1. Rör smör, florsocker, vaniljsocker och kakaopulver till en jämn blandning. Mixa gärna i en matberedare med kniven eller med elvisp i en bunke.
  2. Smula ner sockerkaka och kör i matberedare till en finfördelad deg. Eller smula sockerkakan fint och kör några minuter med degkrokar till en fint fördelad fyllning.
  3. Droppa i arrak eller punsch i fyllningen efter tycke och smak. Ställ degen kallt att vila ca 1 timme.
  4. Färga under tiden marsipanen med grön karamell färg eller köp färdig grön karamell färg man kan också skoja till det med t.ex. röd karamell färg. Kavla ut marsipanen tunt ca 3 mm.
  5. Ta ut degen/fyllningen och dela den i ca 20 lika stora bitar.
  6. Forma degen/fyllningen till ca 5 cm långa rullar.
  7. Klä rullarna med en bit grön eller röd marsipan.
  8. Smält chokladen i vattenbad eller i mikron och botten samt doppa ändarna på rullarna i chokladen.
  9. Ställ punschrullarna på bakplåtspapper att stelna.
E-mail
Medel: 4.2 (21 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer