Chiapudding med mandelmjölk och blåbär

Chiapudding med mandelmjölk, blåbär, banan och melon passar till nyttig frukost och mellanmål.

Puddingen är mycket lätt laga och chiafröna läggs helt enkelt bara i mandelmjölk någon timme eller över natten.

Sedan serveras de svällda chiafröna kalla med det du vill - här med blåbär i botten och toppad med desamma samt melon i bitar. Chiafrön är mycket nyttiga men också goda.

Gillar du lite sötare smak så kan du tillsätta lite honung, vaniljsocker eller sylt.

Gott att toppa chiapuddingen med:

  • Färska bär som blåbär, hallon, jordgubbar, kiwi, frukt som tärnat äpple, banan, ananas, färsk eller fryst tärnad mango, mangopuré eller
  • Valfri fruktsallad;
  • Sylt som blåbärssylt, havtornssylt, jordgubbssylt eller hallonsylt;
  • Nötter som grovhackad mandel, hasselnötter eller valnötter.
  • Kokosflingor eller kokosflakes.

2 portioner chiapudding, 2 glas eller små skålar

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 1/2 dl chiafrön
  • 2 dl mandelmjölk
  • 1/2 banan
  • 1 krm vanillinsocker (valfritt)
  • 1 dl färska eller frysta blåbär
  • 1 dl tärnad melon

Tillagning

  1. Mosa bananen (ev. med vaniljsocker också) i en skål med en gaffel och blanda i mandelmjölken samt chiafröna.
  2. Fördela hälften av blåbären och sedan mandelmjölken med chiafröna i två glas eller små skålar.
  3. Täck över och låt stå minst 1 timme och svälla i kylen. Rör då och då. Kan gärna stå över natten i kylen.
  4. Servera chiapuddingen med resten av blåbären samt tärnad melon eller andra önskade tillbehör enligt ovan.
E-mail
Medel: 3.4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-14

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.