Byggardeg till pepparkakshus

En pepparkaksdeg som blir bra deg att bygga pepparkakshus med. Lite stabilare och fastare pepparkaksdeg som även går att äta såklart. Ett byggardeg helt enkelt.

Här hittar du tips på hur man bygger ett pepparkakshus samt fler recept på pepparkakor och allt som hör till.

Det finns smidiga mallar att köpa för att baka traktorer, hus och liknande. Garnera pepparkakshusen som du vill - jag gillar att pynta med godis som man kan äta upp huset sedan innan det blir för gammalt.

Det som är kul med pepparkakshus är att du kan bygga som du vill, skapa lite miljöer med grisar och pepparkakor - använd fantasin!

1 sats byggardeg

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 1,5 dl sirap
  • 2 dl socker
  • 75 g smör
  • 1 msk ingefära
  • 1 msk kanel
  • 0,5 msk nejlikor
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 msk bikarbonat
  • 12 dl vetemjöl
  • Kristyr: 3 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 krm ättiksprit

Tillagning

  1. Hetta upp socker, sirap, kryddor och fett i en kastrull.
  2. Tillsätt mjölk och låt svalna.
  3. Rör ihop mjöl och bikarbonat i en bunke.
  4. Slå över vätskan och blanda snabbt ihop till en deg.
  5. Låt vila i kylen någon timme eller tills nästa dag.
  6. Kavla större bitar med mjöl på smörpapper, skär ut väggar och baka i ca 10 minuter på 175 grader.
  7. # Kristyr recept
  8. Blanda samman socker, äggvita samt ättika i en bunke och vispa tjock med en elvisp. Gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Fyll struten med kristyr. Klipp ett lagom stort hål för att spritsa mönster och dekoration. Eller använd en fryspåse som du klipper hål i hörnet på.
  9. Låt kristyren stelna. Kristyren kan också färgas med hushållsfärg.
  10. # Byggtips till pepparkakshus: Gör en skiss och ritning först. Ha glasyr och dekoration redo. Kom ihåg att bitarna kan finjusteras precis när de kommit från ugnen och ännu är varma. Låt delarna svalna. Gör i ordning en sats kristyr och dekorera delarna innan du sätter ihop dem. För sammanfogningen fungerar smält socker bra - cirka 4 dl borde räcka. Akta fingrarna då det är mycket hett. Doppa fogarna i sockret, sätt ihop och låt sockret stelna. Dekorera runt om med godis, bomull, florsocker eller vad man vill. Lycka till.
E-mail
Medel: 2.9 (17 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer