Byggardeg till pepparkakshus

Introduktion och förberedelse

En pepparkaksdeg som är stabilare, kraftigare, segare och fastare som passar att bygga pepparkakshus med.

Variant med vanlig deg

Vanlig pepparkaksdeg går också utmärkt att bygga pepparkakshus med. Den är lättare och smidigare att kavla ut tunnare om du önskar det till ett mindre hus. God att äta upp också. 

Mer byggmaterial

  • Du kan mixa en kristyr att spritsa med.
  • Vidare smälta socker ljust brunt i en kastrull. Räkna ca 4 dl strösocker. Använd till att sätta ihop pepparkakshusets delar - några i taget. Stelnar sockret kan du värma det lite igen under tiden du bygger. Akta dock - karamell är mycket varmt. 

Byggtips 

  • Här hittar du tips på hur man bygger ett pepparkakshus samt fler recept på pepparkakor och allt som hör till.
  • Garnera pepparkakshusen som du vill - jag gillar att pynta med godis som färglatt Non-stop, vingummin eller liknande. Sätt fast med en klick kristyr. 
  • Det finns smidiga mallar att köpa för att baka traktorer, hus och liknande. Det som är kul med pepparkakshus är att du kan bygga som du vill, skapa lite miljöer med grisar och pepparkakor, snö med bomull med mera - använd fantasin!

1 sats byggardeg

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 1,5 dl sirap
  • 2 dl socker
  • 75 g smör
  • 1 msk ingefära
  • 1 msk kanel
  • 0,5 msk nejlikor
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 msk bikarbonat
  • 11 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Hetta upp socker, sirap, kryddor och fett i en kastrull.
  2. Tillsätt mjölk och låt svalna.
  3. Rör ihop mjöl och bikarbonat i en bunke.
  4. Slå över vätskan och blanda snabbt ihop till en deg.
  5. Låt vila i kylen någon timme eller tills nästa dag.
  6. Kavla större bitar med mjöl på smörpapper, skär ut väggar och baka i ca 10 minuter på 175 grader.
  7. Gör en sats kristyr enligt länk ovan
  8. Byggtips till pepparkakshus: Gör en skiss och ritning först. Ha glasyr och dekoration redo. Kom ihåg att bitarna kan finjusteras precis när de kommit från ugnen och ännu är varma. Låt delarna svalna. Gör i ordning en sats kristyr och dekorera delarna innan du sätter ihop dem. För sammanfogningen fungerar smält socker bra - cirka 4 dl borde räcka. Akta fingrarna då det är mycket hett. Doppa fogarna i sockret, sätt ihop och låt sockret stelna. Dekorera runt om med godis, bomull, florsocker eller vad man vill. Lycka till.
E-mail
Medel: 3.1 (33 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 59 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-14

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.