Byggardeg till pepparkakshus

En pepparkaksdeg som blir bra deg att bygga pepparkakshus med. Lite stabilare och fastare pepparkaksdeg som även går att äta såklart. Ett byggardeg helt enkelt.

Här hittar du tips på hur man bygger ett pepparkakshus samt fler recept på pepparkakor och allt som hör till.  

 

1 sats byggardeg

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 1,5 dl sirap
  • 2 dl socker
  • 75 g smör
  • 1 msk ingefära
  • 1 msk kanel
  • 0,5 msk nejlikor
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 msk bikarbonat
  • 12 dl vetemjöl
  • Kristyr: 3 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 krm ättiksprit

Tillagning

  1. Hetta upp socker, sirap, kryddor och fett i en kastrull.
  2. Tillsätt mjölk och låt svalna.
  3. Rör ihop mjöl och bikarbonat i en bunke.
  4. Slå över vätskan och blanda snabbt ihop till en deg.
  5. Låt vila i kylen någon timme eller tills nästa dag.
  6. Kavla större bitar med mjöl på smörpapper, skär ut väggar och baka i ca 10 minuter på 175 grader.
  7. # Kristyr recept
  8. Blanda samman socker, äggvita samt ättika i en bunke och vispa tjock med en elvisp. Gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Fyll struten med kristyr. Klipp ett lagom stort hål för att spritsa mönster och dekoration. Eller använd en fryspåse som du klipper hål i hörnet på.
  9. Låt kristyren stelna. Kristyren kan också färgas med hushållsfärg.
  10. # Byggtips till pepparkakshus: Gör en skiss och ritning först. Ha glasyr och dekoration redo. Kom ihåg att bitarna kan finjusteras precis när de kommit från ugnen och ännu är varma. Låt delarna svalna. Gör i ordning en sats kristyr och dekorera delarna innan du sätter ihop dem. För sammanfogningen fungerar smält socker bra - cirka 4 dl borde räcka. Akta fingrarna då det är mycket hett. Doppa fogarna i sockret, sätt ihop och låt sockret stelna. Dekorera runt om med godis, bomull, florsocker eller vad man vill. Lycka till.
E-mail
Medel: 2.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer