Byggardeg till pepparkakshus

Introduktion och förberedelse

En pepparkaksdeg som är stabilare, kraftigare och fastare som passar att bygga pepparkakshus med.

Variant med vanlig deg

Vanlig pepparkaksdeg går också utmärkt att bygga pepparkakshus med. Den är lättare och smidigare att kavla ut tunnare om du önskar det till ett mindre hus. God att äta upp också.

Mer byggmaterial

  • Du kan mixa en egen kristyr att spritsa med.
  • Vidare smälta socker ljust brunt i en kastrull. Räkna ca 3-4 dl strösocker. Använd till att sätta ihop pepparkakshusets delar - några i taget. Stelnar sockret kan du värma det lite igen under tiden du bygger. Akta så du inte bränner dig - karamell är mycket varmt.
  • Fönster är lite överkurs men det kan man göra med smält socker - sockerglas.

Byggtips

  • Garnera pepparkakshusen som du vill - jag gillar att pynta med smågodis som färglatt Non-stop, vingummin eller liknande. Gå loss i lösgodishyllan vet jag. Sätt fast godiset i kristyren.
  • Det som är kul med pepparkakshus är att du kan bygga som du vill och göra mallar och baka delarna för hus, bilar, traktorer, rymdskepp, slädar, stall - bara fantasin sätter gränser.
  • Skapa lite miljöer med grisar och pepparkakor, snö med bomull med mera - använd fantasin!
  • Här hittar du fler tips på hur man bygger ett pepparkakshus och recept på vanig pepparkaksdeg med mera.

Tips

Det finns även färdiga byggsatser till pepparkakshus att köpa som bara är att bygga ihop och montera med smält socker och garnera med kristyr, godis osv.

Ett pepparkakshus av färdig byggsats med förslag på garnering med kristyr och godis.
Ett pepparkakshus av färdig byggsats med förslag på garnering med kristyr och godis.

1 sats byggardeg

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 1,5 dl sirap
  • 2 dl socker
  • 75 g smör
  • 1 msk ingefära
  • 1 msk kanel
  • 0,5 msk nejlikor
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 msk bikarbonat
  • 11 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Hetta upp socker, sirap, kryddor och fett i en kastrull.
  2. Tillsätt mjölk och låt svalna.
  3. Rör ihop mjöl och bikarbonat i en bunke.
  4. Slå över vätskan och blanda snabbt ihop till en deg.
  5. Låt vila i kylen någon timme eller tills nästa dag.
  6. Kavla större bitar med mjöl på smörpapper, skär ut väggar och baka i ca 10 minuter på 175 grader.
  7. Gör en sats kristyr enligt länk ovan
  8. Byggtips till pepparkakshus: Gör en skiss och ritning först. Ha glasyr och dekoration redo. Kom ihåg att bitarna kan finjusteras precis när de kommit från ugnen och ännu är varma. Låt delarna svalna. Gör i ordning en sats kristyr och dekorera delarna innan du sätter ihop dem. För sammanfogningen fungerar smält socker bra - cirka 4 dl borde räcka. Akta fingrarna då det är mycket hett. Doppa fogarna i sockret, sätt ihop och låt sockret stelna. Dekorera runt om med godis, bomull, florsocker eller vad man vill. Lycka till.
E-mail
Medel: 3.2 (69 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 59 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-15