Brownie brownies

Brownie eller brownies. En variant av svenska klassiska kladdkakan är brownies.
Brownie eller brownies är det engelska ordet på kladdkaka. Här med goda nötter och riktig smakrik mörk fin choklad i också.

ca 20 brownies

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 18 min
  • Klart på: 33 min

Ingredienser

  • 175 gram smör
  • 4 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kakao
  • 0,75 dl sirap
  • 1 krm salt
  • 4 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 150 gram 70% choklad
  • 2 dl nötter som ex. valnötter, mandlar eller paranötter

Tillagning

  1. Skiva upp smör i en bunke och låt stå tills det blir rumsvarmt. Eller mikra lite och rör mjukt i en bunke.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Hacka nötter grovt.
  4. Smörj en form (i storlek som en halv ugnsplåt, 25 x 35 cm eller en rund springform) med lite smör eller klä den med bakplåtspapper i botten.
  5. Vispa rumsvarmt smör, socker samt vaniljsocker några minuter i en bunke till det är vitt och fluffigt.
  6. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  7. Grovhacka chokladen och vänd i smeten.
  8. Sikta över vetemjöl samt och kakao och vispa ihop till en jämn smet.
  9. Vänd i grovhackade nötter.
  10. Bred ut smeten i formen i ett jämnt lager.
  11. Baka browniekakan i ca 18 minuter beroende på hur kladdig du vill ha dina brownies. Testa med toppen på en kniv.
  12. Ta ut och låt kakan svalna. Skär sedan i rutor sk brownies.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer