Broccoli i krämig sås

Broccoli i krämig sås med färskost, parmesanost, grädde och vitlök. Gott som tillbehör eller att ha som vegetarisk rätt med pasta som tagliatelle eller valfritt.

Broccoli är inte bara mycket gott - vad kan gå fel med färskost, grädde och parmesan? Utan grymt nyttigt också. Gillar du vitlök så kan du ösa på med mer klyftor.

Det ska helst lagas med färsk broccoli. Gärna svensk och krav också. Fryst broccoli går och blir billigare men då den tappar mycket vatten i pannan direkt från frysen - tina den och lägg sedan i durkslag att trycka ut lite mer vätska - sedan kan du använda den i receptet.

Du kan steka broccolin i panna som här. Eller woka den i wokpanna. Eller koka den i vatten och sedan steka den. Man kan även rosta broccolin i ugnen på 225 grader i 15 minuter i en ugnsform med olivolja i botten - häll över grädde, vatten och färskost blandat med pressad vitlök och sedan ost efter halva tiden.

4 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 huvud broccoli, ca 500 gram (ej fryst broccoli)
  • 100 gram färskost naturell
  • 1 klyfta vitlök (valfritt med mängd)
  • 1/2 dl riven parmesanost eller grana padano
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Rensa och ansa broccolin till små buketter. Även stammen kan du använda om du vill - putsa och tärna i små tärningar - stek då dem fem minuter först då de tar längre tid att bli klara.
  2. Skala och pressa vitlöken.
  3. Värm en stor stekpanna med höga kanter. En stekgryta eller stor tjockbottnad kastrull går också fint.
  4. Tillsätt olivolja samt vitlök och fräs någon halv minut utan att den tar färg. Tillsätt broccolibuketter och stek på medelvärme i 10 minuter. Rör om då och då. De får gärna få lite färg som ger mer smak.
  5. Riv osten.
  6. Tillsätt vattnet samt grädden och koka upp.
  7. Tillsätt och rör i färskosten så att den fördelar sig jämnt. Smaka av med salt. Lite vit- eller svartpeppar kan man också ta.
  8. Strö över riven parmesan och servera broccolin ur pannan, på tallrik eller lägg upp på fat.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer