Broccoli i krämig sås
Broccoli i krämig sås med färskost, parmesanost, grädde och vitlök.
Broccoli är inte bara mycket gott - vad kan gå fel med färskost, grädde och parmesan? Utan grymt nyttigt också.
Tillagning
- Rensa och ansa broccolin till små buketter. Även stammen kan du använda om du vill - putsa och tärna i små tärningar - stek då dem fem minuter först då de tar längre tid att bli klara.
- Skala och pressa vitlöken.
- Värm en stor stekpanna med höga kanter. En stekgryta eller stor tjockbottnad kastrull går också fint.
- Tillsätt olivolja samt vitlök och fräs någon halv minut utan att den tar färg. Tillsätt broccolibuketter och stek på medelvärme i 10 minuter. Rör om då och då. De får gärna få lite färg som ger mer smak.
- Riv osten.
- Tillsätt vattnet samt grädden och koka upp.
- Tillsätt och rör i färskosten så att den fördelar sig jämnt. Smaka av med salt. Lite vit- eller svartpeppar kan man också ta.
- Strö över riven parmesan och servera broccolin ur pannan, på tallrik eller lägg upp på fat.
Serveringsförslag
Gott som tillbehör eller att ha som vegetarisk rätt med pasta som tagliatelle eller valfritt.
Varianter
- Gillar du vitlök så kan du ösa på med mer klyftor.
- Du kan steka broccolin i panna som här.
- Eller woka den i wokpanna.
- Eller koka den i vatten och sedan steka den.
- Man kan även rosta broccolin i ugnen på 225 grader i 15 minuter i en ugnsform med olivolja i botten - häll över grädde, vatten och färskost blandat med pressad vitlök och sedan ost efter halva tiden.
Val av broccoli
- Det ska helst lagas med färsk broccoli. Gärna svensk och krav också.
- Fryst broccoli går och blir billigare men då den tappar mycket vatten i pannan direkt från frysen - tina den och lägg sedan i durkslag att trycka ut lite mer vätska - sedan kan du använda den i receptet.
- Blir även gott med sparrisbroccoli eller broccoloco.
Uppskattat näringsvärde per portion: 250 kcal