Broccoli i krämig sås

Broccoli i krämig sås med färskost, parmesanost, grädde och vitlök. Gott som tillbehör eller att ha som vegetarisk rätt med pasta som tagliatelle eller valfritt. 

Broccoli är inte bara mycket gott - vad kan gå fel med färskost, grädde och parmesan? Utan grymt nyttigt också. Gillar du vitlök så kan du ösa på med mer klyftor. Inspiration är hämtad från ett recept från Myllymäkis grönsaksbok - sedan har jag gjort om receptet något. Där har han bla med mycket mer vitlök (6 klyftor) - bara att ösa på om du gillar vitlök alltså.

Det ska helst lagas med färsk broccoli. Gärna svensk och krav också. Fryst broccoli går och blir billigare men då den tappar mycket vatten i pannan direkt från frysen - tina den och lägg sedan i durkslag att trycka ut lite mer vätska - sedan kan du använda den i receptet. 

Du kan steka broccolin i panna som här. Eller woka den i wokpanna. Eller koka den i vatten och sedan steka den. Man kan även rosta broccolin i ugnen på 225 grader i 15 minuter i en ugnsform med olivolja i botten - häll över grädde, vatten och färskost blandat med pressad vitlök och sedan ost efter halva tiden. 

4 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 huvud broccoli, ca 500 gram (ej fryst broccoli)
  • 100 gram färskost naturell
  • 1 klyfta vitlök (valfritt med mängd)
  • 1/2 dl riven parmesanost eller grana padano
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Rensa och ansa broccolin till små buketter. Även stammen kan du använda om du vill - putsa och tärna i små tärningar - stek då dem fem minuter först då de tar längre tid att bli klara.
  2. Skala och pressa vitlöken.
  3. Värm en stor stekpanna med höga kanter. En stekgryta eller stor tjockbottnad kastrull går också fint.
  4. Tillsätt olivolja samt vitlök och fräs någon halv minut utan att den tar färg. Tillsätt broccolibuketter och stek på medelvärme i 10 minuter. Rör om då och då. De får gärna få lite färg som ger mer smak.
  5. Riv osten.
  6. Tillsätt vattnet samt grädden och koka upp.
  7. Tillsätt och rör i färskosten så att den fördelar sig jämnt. Smaka av med salt. Lite vit- eller svartpeppar kan man också ta.
  8. Strö över riven parmesan och servera broccolin ur pannan, på tallrik eller lägg upp på fat.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer