Goda förslag till Valborgsbuffén

Här hittar du lite tips på rätter till Valborg och 1 maj

Goda förslag till Valborgsbuffén Några passande rätter till Valborg. Här är några goda tips på recept som passar till Valborgshelgen.

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Och till våren gillar många att inviga grillen. Det ska vara gott och smidigt att förbereda och sedan äta innan eller efter majbrasan.

Här har jag valt några goda och enkla recept som dessutom passar att förbereda i god tid.

En liten buffé med paj, enkla sallader, kall yoghurtsås, grillspett samt grillad sparris.

Baka en paj och fixa en liten valborgsbuffé

En hemlagad paj är smidigt att baka i god tid och sedan ha när man kommer från brasan. Nedan en paj med aubergine och fetaost som ger god sälta till övriga rätter.

Vidare en klassiskt tomat- och mozzarellasallad samt grönsallad. Från grillen grönsaksspett, grillad sparris och smarriga köttspett med entrecote.

Till detta en enkel, nyttig och fräsch yoghurtsås smaksatt med lime och vitlök som passar utmärkt både till paj samt det grillade.

Alla rätter passar att förbereda i god tid, förvara i kylen och sedan värmas (som pajen) samt grillas (grillspett och sparris).

Förslag till buffé att äta till Valborg Grillbuffé till Valborg. Några rätter som passar till Valborg som är smidiga att förbereda innan Majbrasan och sedan duka fram till grillen. Limesås, tomat och mozzarellasallad, grillad sparris, grönsallad, auberginepaj med fetaost, grönsaksspett med delikatesspotatis samt grillspett med entrecote.

Auberginepaj med fetaost
Paj med aubergine, fetaost, vitlök samt parmesan. Fetaosten ger en god sälta till denna paj. God vegetarisk paj som passar till lunch, buffé, utflykt eller middag.

Gott till auberginepajen är förslagsvis en grönsallad, tomat och mozzarellasallad och/eller grillad sparris. Kan serveras varm, ljummen eller kall.

Fler tips på pajer >>

Tomat och mozzarellasallad
Skivade tomater varvat med skivad mozzarellaost med finhackad rödlök, basilika, vinäger samt olivolja, salt och peppar är en mycket god och klassisk sallad som passar till det mesta som förslagsvis grillat, buffé, pasta eller lasagne.

Grönsallad
En enkel grönsallad med hemgjord salladsdressing. Här toppad med skivade rädisor som finns i säsong vid Valborg.

Alla mina sallader hittar du här >>

Grönsaksspett med delikatesspotatis
Grönsaksspett med potatis, paprika och rödlök marinerade i vitlök och olivolja.

Spetten är goda och lätta att förbereda innan grillningen så du kokar potatisen mjuk innan och trär sedan på spetten med grönsakerna. Grönsaksspetten grillas sedan varma och fina tills grönsakerna fått färg.

Grillspett med entrecote
Spett med kött i vitlökssmarinad. Välj gott krav-märkt kött. Det blir också gott med annat mört kött som ryggbiff, oxfilé, rostas, kycklingfilé eller fläskfilé.
Marinaden till spetten är enkel men god med vitlök, citron, salt och peppar - det är allt som behövs.

Auberginepaj med fetaost Hembakt auberginepaj med fetaost smaksatt med vitlök passar utmärkt att baka i god tid och sedan värma. God på buffé, sallad samt till grillat då den har god sälta som passar med andra smaker. Fler pajer hittar du här >>

Grillad sparris
På Valborg är sparrisen fin och du kan välja grön eller vit att grilla. Skär ev. bort en bit av den grova stammen innan.

Sparris är bara att lägga på grillen direkt. Gärna marinera dem med lite pressad vitlök, olivolja samt salt och peppar. Du behöver ej ha lufttorkad skinka eller riven parmesan till men det är såklart gott.

Fler recept på grillat >>

Limesås till grillad och paj
En mycket enkel och god sås att göra av matyoghurt, pressad vitlök samt lite limesaft.

Lite sött att avsluta med

Cheesecake med lime
En god cheesecake är gott och kan förberedas innan. Innan servering kan du garnera med valfria frysta bär som du tinat, valfri sylt eller passionsfruktspulp istället för färska hallon som ju ej är i säsong till Valborg. Färska importerade blåbär eller jordgubbar blir dock gott.

Fler recept till många gäster

Buffé till flera (runt 10 gäster) hittar du här >>

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2022-09-22

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.