Tysk äppelkaka
Tysk äppelkaka eller apfelstrudel. En tysk äppelpaj med äpplen, nötter, kanel och russin smaksatt med lite rom bakad i smördeg.
Tillagning
- Tina smördegen.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och tärna äpplen och lägg i en stor bunke.
- Hacka nötter grovt.
- Blanda nötter med äpplen, socker, rom, russin, nötter och kanel i bunken.
- Kavla ut en platta smördeg på mjölat bakbord till minst dubbla storleken - gärna större till en stor rektangel.
- Lägg på äppelfyllningen på nedre halvan längs med långkanten, vik över degen och gör en rulle - en så kallad strudel.
- Lägg smördegsrullen på en plåt med bakplåtspapper.
- Pensla apfelstrudeln med uppvispat ägg.
- Baka apfelstrudeln i ugnen på 200 grader tills den fått fin färg, cirka 20 minuter.
- Låt apfelstrudeln svalna något och garnera med att sikta över florsocker.
- Servera apfelstrudel varm eller kall med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.
Serveringsförslag
- Servera strudeln som dessert eller fika - varm eller kall.
- Till strudeln är det gott med vaniljglass, yoghurtglass, sorbet, råkräm, vaniljvisp eller köpt eller hemgjord vaniljsås.
- Eller servera med en klick vispad grädde - gärna smaksatt med strösocker och vaniljsocker. Vidare kan man ha i något krm kanel och/eller någon tsk rom.
Uppskattat näringsvärde per portion: 334 kcal