Fillodegsknyten

Fillodegsknyten eller fillodegstrianglar är goda som tilltugg, på buffe, till kräftkalas och till picknick.

Här har jag fyllt fillodegen med fetaost men man kan också fylla dem med tärnad svamp, potatis, köttfärs, kycklingfärs eller spenat som du stekt med gul lök, chili och vitlök till en röra. Eller annan ost som chevre.

Alternativ är att baka en hel rulle fillodeg genom att fylla, rulla ihop och baka hela rullen som du sedan tar ut och låter svalna och sedan skär i 2 cm breda mumsbitar (som en liten rulltårta).

Istället för dill kan du ta bladpersilja eller basilika. Med dill i så passar fillodegsknytena till skaldjur som ex. kräftkalas.

8 portioner fillodegsknyten

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 pkt fillodeg i fyrkantiga blad eller på rulle
  • 300 g fetaost
  • 1 dl hackad dill, persilja eller basilika
  • 1 ägg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smula fetaosten och hacka dill, blanda i en bunke.
  3. Dela fillodegen i 10 cm breda remsor, fyll en klick ca 2 msk i nedre ändan, börja att vika upp ena hörnet längst ner över fyllningen och fortsätt vika i trianglar till sista vikningen då du penslar med ägg innan.
  4. Lägg fillodegsknytena på bakplåtspapper på en bakplåt.
  5. Baka knytena i ca 15 minuter tills då fått fin ljusbrun färg.
  6. Alternativ till att laga knyten är att baka en hel rulle fillodeg genom att fylla, rulla ihop och baka hela rullen som du sedan tar ut och låter svalna och sedan skär i 2 cm breda mumsbitar (som en liten rulltårta).
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.