Stekt ananas med kanel

Introduktion och förberedelse

Färsk ananas är fantastiskt gott och nyttigt. Bjud på stekt ananas med kanel som dessert med grovhackade rostade nötter och vispad grädde eller vaniljglass. Eller servera med både grädde och glass.

Du kan ta andra nötter som paranötter, cashewnötter eller valnötter.

Du kan smaksätta grädden med vaniljsocker, en skvätt sprit som rom eller konjak, vidare kan man i krossat godis som Marianne.

Man kan också garnera med krossade maränger.

4 portioner stekt ananas

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 0,5 färsk ananas
  • 4 msk smör
  • 2 tsk kanel
  • 2 msk flytande honung
  • 0,5 dl lime- eller citronsaft
  • 50 gram mandel
  • 50 gram valnötter
  • 1 msk socker
  • Tillbehör: 2 dl grädde eller 0,5 liter vanilljglass

Tillagning

  1. Hacka nötter grovt och rosta dem med sockret ljust bruna i en panna. Rör då och då samt låt sedan svalna.
  2. Skär bort skalet på ananasen samt putsa bort fula bitar.
  3. Skär sedan i klyftor och skär bort den hårda inre stammen.
  4. Skär ananasen i små bitar.
  5. Värm en stekpanna och smält smöret.
  6. Bryn ananasen några minuter.
  7. Tillsätt honung samt limesaft och stek några minuter tills du har en ljusbrun ananas.
  8. Ta av från värmen och vänd runt kanelen.
  9. Vispa grädde och smaksätt den om du vill ha det till (eller servera med vaniljglass).
  10. Servera ananasen med grädde eller glass samt nötterna på toppen.
E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.