Äppelkaka med ströbröd

Äppelkaka med ströbröd lagas med äppelmos och toppas med ströbröd och skivat smör.

Lätt att baka om du har äppelmos och inget kladd med deg.

6 portioner äppelkaka med ströbröd

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 6 dl ströbröd
  • 3 msk socker
  • 0,5 tsk kanel
  • 225 gram smör
  • 3 stora äpplen, syrlig svensk sort
  • 4 dl äppelmos

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smöra en pajform.
  3. Sätt på en stor stekpanna med höga kanter och stek ströbrödet i 150 gram smör några minuter.
  4. Rör i socker och kanel.
  5. Skala och riv äpplena grovt på rivjärn eller i matberedare.
  6. Sprid ut halva ströbrödet i botten på pajformen, täck med äppelmos och rivet äpple.
  7. Täck äpplena med resterande ströbröd.
  8. Skär smöret som är kvar (ca 75 gram) i skivor och sprid ut överst på äppelkakan.
  9. Grädda äppelkakan i en halvtimme i mitten av ugnen.
  10. Servera äppelkakan med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.

Serveringsförslag

Servera äppelkakan med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.

Med köpt eller hemgjort äppelmos

Äppelmos kan du göra själv genom att skala, kärna ur och tärna ca 4 normalstora äpplen till ca 4 dl äppelmos.

Koka mjuka i 10 minuter. Mixa med stavmixer eller mosa äppelbitarna med potatisstöt. Tillsätt ca 1,5 dl socker, rör om och koka upp igen.

Du kan även riva eget ströbröd av torrt vitt bröd om du har det över.

E-mail
Medel: 3.5 (45 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 221 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-10