Äppelkaka med ströbröd

Introduktion och förberedelse

Äppelkaka med ströbröd lagas med äppelmos och toppas med ströbröd och skivat smör. Lätt att baka om du har äppelmos och inget kladd med deg. Servera äppelkakan med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.

Äppelmos kan du göra själv genom att skala, kärna ur och tärna ca 4 normalstora äpplen till ca 4 dl äppelmos. Koka mjuk i 10 minuter. Mixa med stavmixer eller mosa äppelbitarna med potatisstöt. Tillsätt ca 1,5 dl socker, rör om och koka upp igen.

6 portioner äppelkaka med ströbröd

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 6 dl ströbröd
  • 3 msk socker
  • 0,5 tsk kanel
  • 225 gram smör
  • 3 stora äpplen, syrlig svensk sort
  • 4 dl äppelmos

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smöra en pajform.
  3. Sätt på en stor stekpanna med höga kanter och stek ströbrödet i 150 gram smör några minuter.
  4. Rör i socker och kanel.
  5. Skala och riv äpplena grovt på rivjärn eller i matberedare.
  6. Sprid ut halva ströbrödet i botten på pajformen, täck med äppelmos och rivet äpple.
  7. Täck äpplena med resterande ströbröd.
  8. Skär smöret som är kvar (ca 75 gram) i skivor och sprid ut överst på äppelkakan.
  9. Grädda äppelkakan i en halvtimme i mitten av ugnen.
  10. Servera äppelkakan med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 3.5 (14 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.