Äppelkaka med ströbröd

Servera äppelkakan med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.
Äppelmos kan du göra själv genom att skala, kärna ur och tärna ca 4 normalstora äpplen till ca 4 dl äppelmos. Koka mjuk i 10 minuter. Mixa med stavmixer eller mosa äppelbitarna med potatisstöt. Tillsätt ca 1,5 dl socker, rör om och koka upp igen.

6 portioner äppelkaka med ströbröd

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 6 dl ströbröd
  • 3 msk socker
  • 0,5 tsk kanel
  • 225 gram smör
  • 3 stora äpplen, syrlig svensk sort
  • 4 dl äppelmos

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smöra en pajform.
  3. Sätt på en stor stekpanna med höga kanter och stek ströbrödet i 150 gram smör några minuter.
  4. Rör i socker och kanel.
  5. Skala och riv äpplena grovt på rivjärn eller i matberedare.
  6. Sprid ut halva ströbrödet i botten på pajformen, täck med äppelmos och rivet äpple.
  7. Täck äpplena med resterande ströbröd.
  8. Skär smöret som är kvar (ca 75 gram) i skivor och sprid ut överst på äppelkakan.
  9. Grädda äppelkakan i en halvtimme i mitten av ugnen.
  10. Servera äppelkakan med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 3.5 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat