Äppelbullar fyllda bullar med äppelmos

Äppelbullar. Hembakta fyllda bullar med äppelmos är gott till fika och picknick.

20 äppelbullar

  • Förberedelse: 1 tim 50 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 3 msk socker
  • 25 gram jäst
  • 1 ägg
  • 8 dl vetemjöl special
  • Fyllning: 2 dl äppelmos
  • 1 tsk vaniljsocker (valfritt)
  • 1 tsk kanel (valfritt)
  • 1 ägg att pensla med
  • 0,5 dl pärlsocker till garnering

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk, grädde och socker. Värm till fingervarmt 38 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite av mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt resterande mjölkblandning.
  3. Rör i mjölet (spara 2 dl till utbakning) och knåda ihop till en smidig del.
  4. Låt vetedegen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den någon minut.
  6. Dela degen i två delar.
  7. Kavla ut varje deg till en stor fyrkantig rektangel - en i taget.
  8. Ta ut runda kakor (1 dm i diameter) eller skär rutor ca 1 dm.
  9. Blanda äppelmoset med vaniljsocker och kanel.
  10. Lägg två msk fyllning på varje och vik upp samt nyp ihop kanterna till små knyten eller trianglar.
  11. Lägg med skarven nedåt på bakplåtspapper eller smord ugnsplåt. Det blir två plåtar med 10 på varje.
  12. Låt de fyllda bullarna jäsa i ytterligare 30 minuter övertäckta till nästan dubbel storlek.
  13. Sätt ugnen på 225 grader.
  14. Vispa upp ägget och pensla bullarna.
  15. Strö över pärlsocker.
  16. Grädda bullarna i ca 10 minuter.
  17. Låt äppelbullarna svalna på galler.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer