Efterrätter till helgen

Tre choklad tips

Förutom populära chokladtårtan med frosting så kan man baka en snabb och enkel kladdkaka. Här lite lyxigare varianter med flingsalt och en med riktigt god fyllig 70% choklad. Med ett passande dessertvin till så blir det riktigt gott och festligt. Vintips är ett sött dessertvin som Tokaj Aszu eller Commanderia. Välj ett Tokaj Aszu med så många prickar - 3 - 6 Puttonyos - som du har råd med - ju fler desto sötare och finare. Jättefint och dyrt är Tokaji Eszencia.

Förberett och fräscht med bär

En annan favorit man kan förbereda innan och ha i kylen är pannacotta, crème brûlée eller crème caramel. Eller gör en semifreddo och ha i frysen - serveras som en parfait eller glass. Vid servering garnerar du med färska bär, frukt eller sylt; bär från frysen funkar fint - som blåbär, hallon, jordgubbar, björnbär, hjortron - rör bären med lite socker. Vidare kan du ha i en msk rom eller calvados blandat i bären för en vuxen twist. Ett annat alternativ är marinerad citrus.

Här passar ett friskare dessertvin som Sauternes, Tokaj eller liknande med ädelröta eller Icewein.

Gör lite mer av ostmyset

Ost är också en god avslutning på middagen. Inte bara ostbricka funkar till helgmyset utan man kan laga en hel rätt med ost som en camembert eller brie lätt värmd med toppings. Eller med ädelost - som fin Roquefort med nötter och portvinssirap. Här funkar ett portvin eller madeira utmärkt men också ett riktigt fylligt rött vin ex. Amarone eller Shiraz (Syrah).

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2018-03-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan.