Efterrätter till helgen

Tre choklad tips

Förutom populära chokladtårtan med frosting så kan man baka en snabb och enkel kladdkaka. Här lite lyxigare varianter med flingsalt och en med riktigt god fyllig 70% choklad. Med ett passande dessertvin till så blir det riktigt gott och festligt. Vintips är ett sött dessertvin som Tokaj Aszu eller Commanderia. Välj ett Tokaj Aszu med så många prickar - 3 - 6 Puttonyos - som du har råd med - ju fler desto sötare och finare. Jättefint och dyrt är Tokaji Eszencia.

Förberett och fräscht med bär - Panna cotta eller creme caramel

En annan favorit man kan förbereda innan och ha i kylen är pannacotta eller creme caramel. Vid servering kan de sedan toppas med färska bär eller de bär du har i frysen som blåbär, hallon, jordgubbar, björnbär, hjortron - rör bären med lite socker. Vidare kan du ha i en msk rom eller calvados blandat i bären för en vuxen twist. Ett annat alternativ är marinerad citrus. Här passar ett friskare dessertvin som Sauternes, Tokaj eller liknande med ädelröta eller Icewein. 

Gör lite mer av ostmyset

Ost är också en god avslutning på middagen. Inte bara ostbricka funkar till helgmyset utan man kan laga en hel rätt med ost som en camembert eller brie lätt värmd med toppings. Eller med ädelost - som fin Roquefort med nötter och portvinssirap. Här funkar ett portvin eller madeira utmärkt men också ett riktigt fylligt rött vin ex. Amarone eller Shiraz (Syrah). 

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.