Lax med hollandaisesås

Introduktion och förberedelse

Lax med hollandaisesås är en klassiker. Jag grillade laxen och hade kokt potatis, kokt grön sparris och citronklyfta till.

Val av lax

Välj laxfilébitar med eller utan skinn. Eller laxkotletter. Du kan även köpa en hel sida lax och bena ur samt skära i lämpliga portionsbitar.

Tips

  • Du kan grilla, steka eller koka in laxen.
  • Lax med skinn är lättast att grilla. Grilla först skinnsidan nedåt på hög värme. Vänd och ge andra sidan grillmönster på hög värme. Grilla sedan klart laxen på skinnsidan som ju kan bli bränd utan att det gör något. Istället för sparris kan du ta fräst spenat.

Varianter

Vintips

Mitt tips blir vitt ekfatslagrat vin av druvan Chardonnay eller en elegant Chablis.

4 portioner lax med Hollandaisesås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 laxkotletter eller laxfiléer på ca 150 gram styck
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 1 knippe sparris, grön eller vit
  • 4 klyftor citron till servering
  • 4 portioner potatis, ca 800 gram delikatesspotatis, färskpotatis eller annan potatis
  • HOLLANDAISESÅS: 150 gram smält smör
  • 3 äggulor
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 2 msk vatten eller vitt vin
  • 0,5 tsk socker

Tillagning

  1. Lägg gärna laxbitarna i salt och olivolja en kvart innan grillning.
  2. Förbered grillen. Börja koka potatis.
  3. Koka upp vatten till att koka sparrisen.
  4. Koka sparrisen i ca 4 minuter. Ta upp och skölj kallt.
  5. Gör under tiden hollandaisesåsen: Smält smör i en kastrull och sätt åt sidan att svalna något.
  6. Sjud en stor vid panna med vatten till vattenbad.
  7. Knäck äggen och separera äggulorna till en skål eller bunke. Spara ev. äggvitor till annat.
  8. Vispa ihop äggulorna någon minut. Tips: Ställ skålen gärna på en blöt wettex eller trasa så står den stadigt.
  9. Ställ bunken med äggen i det varma vattenbadet och vispa äggulorna så att de blir lite över fingervarma. Ta av från vattenbadet så fort de börjar bli för varma, runt 65 grader, och stelna - du ska inte göra äggröra!
  10. Tillsätt smält smör - först droppvis - under vispning till äggblandningen. Såsen tjocknar och smöret kan tillsättas i jämnare stråle lite i taget.
  11. Vispa i och smaka av såsen med salt, socker och peppar samt citronsaft. Tycker du Hollandaisesåsen är för tjock kan du spä med någon matsked vatten eller vitt vin.
  12. Servera Hollandaisesåsen direkt när den är varm. Du kan också hålla den varm i vattenbad som är ca 50 grader varmt upp till någon halvtimme. Rör då och då och akta så att inte såsen blir för varm och äggen koagulerar och såsen spricker.
  13. Grilla eller stek laxen några minuter på varje sida.
  14. Servera laxen med hollandaisesåsen, kokt potatis samt kokt sparris. Lägg gärna till en citronklyfta också.
E-mail
Medel: 4.4 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 556 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-02

Tillbehör och liknande recept: