Lax i sås med pressad potatis

Stekt lax som kokas färdig i en god sås med grädde, vitvinsvinäger och gräslök. Gott med pressad potatis. Tärnad gurka och tomat i lite vinäger, salt, peppar och olivolja är gott till också.
Istället för potatis kan du ha råris, pasta eller quinoa till.
Vill du inte pressa potatisen så blir det såklart gott med hel kokt potatis till laxen.
Servera gärna ett gott bröd till att doppa i såsen.

4 portioner lax i sås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé på 130 gram styck
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Sås: 0,5 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • Tillbehör: 12 kokta potatisar till pressad potatis
  • 0,5 gurka
  • 2 tomater
  • 2 msk vinäger, röd eller vit
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Börja koka potatis.
  2. Förbered salladen genom att skölja grönsaker och tärna dem ca 0,5 cm tärningar och blanda med vinäger, salt, peppar samt olivolja i en skål.
  3. Gör sås: skala och hacka lök fint. Skala och hacka vitlök fint. Lägg i en såskastrull tillsammans med olivolja och smör.
  4. Fräs löken i ca 2 minuter.
  5. Tillsätt och rör ut mjölet. Fräs någon minut till.
  6. Tillsätt och rör ut mjölk samt grädde.
  7. Hacka gräslöken fint och tillsätt den.
  8. Låt såsen koka på svag värme medan du steker laxen. Rör om då och då.
  9. Stek laxen: Värm en stekpanna och lägg i smör och olivolja.
  10. Salta och peppra laxen.
  11. Stek laxen 3 minuter på varje sida.
  12. Slå såsen över laxen i pannan och rör runt. Låt koka ihop ca 5 minuter.
  13. Pressa kokt potatis.
  14. Servera laxen med sås tillsammans med pressad potatis och salladen. Du kan lägga upp på tallrik eller låt folk ta från pannan med fisk, fat med sallad samt skål med pressad potatis. Garnera ev. laxen med lite hackad gräslök.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer