AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Vitvinssås vvs

Vitvinssås vvs Vitvinssås. Vitvinssås är en sås med vitvin, chalottenlök, fiskbuljong samt grädde. VVS - den på kockspråk så beryktade VVS:n.
Gott till fisk, skaldjurspasta och fiskgratäng (gratinera då med riven ost).
Koka gärna egen fiskbuljong (sök recept här på receptfavoriter.se) eller använd en fiskbuljongtärning upplöst i vattnet till nedan recept.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 19)
4 port vitvinssås
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 1 schalottenlök
  • 40 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 3,5 dl fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad gräslök (valfritt)

Tillagning:

  1. Skala och finhacka schalottenlök.
  2. Fräs löken i smör i en såskastrull.
  3. När löken är mjuk rör du ut 2 msk mjöl och fräser några sekunder till.
  4. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong. Låt koka i 10 minuter på medelvärme. Rör då och då.
  5. Rör i grädde.
  6. Mixa gärna såsen med en stavmixer.
  7. Smaka av såsen med salt och peppar innan servering.
  8. Garnera gärna med hackad gräslök.


 

Fler recept ur samma kategori som Vitvinssås vvs:

Senapsdressing
Senapsdressing till sallad med mera smaksatt med dijonsenap, honung och oregano. Enkel och snabb att laga. Även god som sås och marinad till grillspett och grillat som kycklingfilé och fläskkarré eller fläskfilé.
Vidare kan man ha i 0,5 pressad vitlök, ett krm chiliflakes samt torkade kryddor som basilika.
Yoghurtsås med ingefära
Yoghurtsås med ingefära är kall sås som är god och enkel att göra. Grekisk yoghurt blandad med riven ingefära. Yoghurtsås passar som sås till det mesta men kanske speciellt till grillat och kyckling, nötkött eller fläskkött.
Matyoghurt är även rätt fettsnålt och nyttigt.
Fetaostsås gourmet-kebabsås med fetaost
Fetaostsås eller gourmet-kebabsås med fetaost. Du mixar bara fetaost med grekisk yoghurt. Vips så har du en supergod grillsås med härlig sälta.
Tillsätt gärna nykrossad svartpeppar, hackad persilja samt lite olivolja. Man kan även ha lite socker, cayennepeppar och citronsaft i såsen.
En riktigt god kebabsås med fetaost. God till allt grillat.
Se alla recept ur kategorin Såser
Inbakad oxfile oxfilé
Inbakad oxfile eller oxfilé fylld med svampstuvning. Du kan välja champinjoner eller annan svamp som ex. kantareller, ostronskivling, skogschampinjon mm.
Räkna ett paket rullad färsk smördeg ca 35x26 cm.
Istället för färdig smördeg kan du göra vanlig pajdeg och baka ut i en rektangel. Lägg på oxfilen och vik ihop. Pensla med ägg.
Gott till inbakad oxfilé är ex. rostade rotfrukter som små potatisar eller potatisklyftor (på bilden ljummen potatissallad med rostad vitlök). Grönsaker som ärtor, fräst spenat eller brysselkål passar till. Fräst purjolök, morotsslantar och bitar av kålrot är en god blandning.
Råris eller kokt vete passar också till.
Vidare kan man ha en extra sås som ex. Madeirasås.
Istället för hemgjord svampstuvning kan du fylla oxfilén med smaksatt färskost eller färdig stuvad svamp från burk.
Andra saker som är goda i inbakad oxfile är fräst spenat, hackad skinka eller inlagd sparris.
En klassiker från 70-talet och det gamla franska köket.
Vintips till inbakad oxfilé är rött vin som en Pinot Noir från Nya Zeeland eller en fruktigt rött vin från Spanien ex. Rioja.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Gåslever eller anklever med tillbehör
Gåslever eller anklever med tillbehör. Här på rostat vitt bröd med äppelgelé, pistagenötter, babyspenat och balsamicovinäger.
Gott som förrätt eller aptitretare.
Du kan använda ankleverpaté eller gåsleverpaté. Kallas ibland för Bloc de fois gras eller paté de fois gras.
Vidare kan du använda hel konserverad ank- eller gåslever som dock är dyrare (och finare).
Om du vill kan du smörsteka brödet. Vidare kan man använda rostad brioche som bröd.
Servera du gås- eller anklever som aptitretare kan du göra göra fyra små snittar av varje rundel istället. Lägg upp på bricka. Då räcker receptet till 8-10 personer.
Klassiskt vinval till gås- eller anklever är fransk sött vin som Sauternes eller champagne (inte sött). Gewurtztraminer från Alsace är ett annat alternativ.
Vit grundsås Sauce Bèchamel
Vit grundsås så kallad Sauce Bèchamel. En vit grundsås gjord på mjölk, smör och mjöl.
Béchamelsås är grund till många såser och stuvningar:
löksås (tillsätt 1-2 dl stekt lök);
ostsås (tillsätt 1 dl riven ost på slutet);
gratängsås (tillsätt 0,5 dl riven ost och ev. några krm riven muskot);
pepparrotsås (tillsätt 3 msk riven pepparrot);
persiljesås (tillsätt 0,5 dl hacka persilja);
kaviarsås (tillsätt 2 msk kaviar);
senapsås (tillsätt 1-2 msk senap);
dillsås (tillsätt 0,5 dl hackad dill),
stuvad potatis, stuvad pasta mm
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Ramslökssoppa
Ramslökssoppa. En krämig god snabb soppa med ramslök, buljong, grädde och citron. Ramslök är förutom gott även nyttigt och smakar lite vitlök. Den kallas faktiskt skogsvitlök.
Soppan passar till sopplunch, soppbuffé eller soppmiddag med ett gott bröd. Enkelt blir det med nybakt bake-off baguette - vanlig eller surdegsbaguette. Soppan passar även som förrätt och då räcker fyra vanliga portioner till sex förrätter.
Ramslöken ska helst inte kokas då tappar den smak och näring. Ramslök säljs i välsorterade grönsaksdiskar. Man kan också plocka den själv då den växer vilt i södra och mellersta Sverige. Den är dock fridlyst i Blekinge.
Sparrissoppa med pepparrotsräkor
Sparrissoppa med knoppar och pepparrotsräkor. Välj vit eller grön sparris.
Soppa med sparris är gott till soppmiddag eller förrätt med nybakt brytbröd.
Gillar du inte räkor eller pepparrot så kan du skippa det.
Förvällda nässlor
Förvällda nässlor. Kokta nässlor blir som kokt spenat fast de är mycket billiga, minst lika goda samt nyttiga.
Nässlor kan du plocka lite överallt där de växer (undvik att plocka vid vägen samt gödselstacken såklart). Behöver jag säga att du ska använda handskar. Plocka bladen av nässlornas toppskott ca 10 cm och rensa bort grova stammar. Godast är de nyutslagna bladen på våren. Då kan man plocka och koka upp samt frysa in likt fryst spenat.
Brännässla innehåller mycket mineraler och vitaminer samt är speciellt bra för blodet. Det är också urindrivande och kan användas som detox.
Avkok (koka 10 minuter) på brännässlor är bra för hårbotten - använd som sköljvatten eller massera in i hårbåtten.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook