Vitvinssås vvs

Vitvinssås är en sås med vitt vin, schalottenlök, fiskbuljong samt grädde. Förkortas VVS på kockspråk. En grundsås som används till mycket - mest fisk, skaldjurspasta och fiskgratäng (gratinera då med riven ost).

Koka gärna egen fiskbuljong eller använd en fiskbuljongtärning upplöst i hett vatten till nedan recept.

4 portioner vitvinssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 40 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 3,5 dl fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad gräslök (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och finhacka schalottenlök.
  2. Fräs löken i smör i en såskastrull.
  3. När löken är mjuk rör du ut 2 msk mjöl och fräser några sekunder till.
  4. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong. Låt koka i 10 minuter på medelvärme. Rör då och då.
  5. Rör i grädde.
  6. Mixa gärna såsen med en stavmixer.
  7. Smaka av såsen med salt och peppar innan servering.
  8. Garnera gärna med hackad gräslök.
E-mail
Medel: 4.5 (10 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer