AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Vitvinssås vvs

Vitvinssås vvs Vitvinssås. Vitvinssås är en sås med vitvin, chalottenlök, fiskbuljong samt grädde. VVS - den på kockspråk så beryktade VVS:n.
Gott till fisk, skaldjurspasta och fiskgratäng (gratinera då med riven ost).
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 18)
4 port vitvinssås
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 2 finhackade charlottenlökar
  • 50 g smör
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 4 dl fiskbuljong (eller vatten samt en tärning, koncentrat)
  • 3 dl grädde
  • salt och peppar

Tillagning:

  1. Fräs 2 finhackade charlottenlökar i 50 g smör.
  2. När löken är mjuk rör du ut 2 msk mjöl, späder med 2 dl vitt vin och 4 dl fiskbuljong (eller vatten samt en fiskbuljongtärning eller motsvarande koncentrat) samt tillsätter 3 dl grädde.
  3. Koka ner vitvinssåsen i 15 minuter och rör då och då.
  4. Smaka av såsen med salt och peppar innan servering. Du kan också mixa den med en stavmixer samt då tillsätta 2 msk smör så får du en mycket god och fluffig vitvinssås.


 

Fler recept ur samma kategori som Vitvinssås vvs:

Kall yoghurtsås med dill
Kall yoghurtsås med dill och citron- eller limesaft.
Såsen passar som kall sås till grillad lax, fisk, skaldjur som räkor, kräftstjärtar osv.

Skordalia grekisk vitlökssås
Skordalia - en vitlökssås från Grekland. En sås med rejält med vitlök samt brödsmulor och mandel och olivolja.
God till det mesta som grillat, ugnstekt fisk, grönsaker mm. Passar på buffe och till vitlöksälskare.
Vitlök är mycket nyttigt och innehåller flera aktiva ämnen som är bra för vår kropp.
Såsen var (och är) för grekerna ett sätt att ta tillvara gammalt trist bröd. Istället för att slänga det mixar man ut det med vinäger, olivolja, vitlök och mandel.
Citronsås med grädde
Citronsås med grädde, crème fraiche, buljong och citronsaft. Med fiskbuljong är den god till grillad, stekt eller kokt fisk som lax och torsk med mera. Med kycklingbuljong är citronsåsen god till kyckling; med grönsaksbuljong passar den till det mesta - speciellt kokta grönsaker.
Se alla recept ur kategorin Såser
Pommes duchesse potatismos
Pommes duchesse är ett potatismos som gratineras ex. till fiskgratäng eller som små spritsade toppar som potatistillbehör till kött och fisk.
Receptet på Pommes duchesse räcker till en mindre gratängform ca 6 port.
Något krm muskotnöt ger god smak åt pommes duchesse.
Creme brulee med passionsfrukt
Creme brulee med passionsfrukt.
Ett sött dessertvin passar till ex från Australien, USA eller Canada.
Förbered gärna Crème brûléen någon dag innan och förvara i kylen och karamellerisera toppen vid servering.
Creme brule med vit choklad
Creme brule eller crème brulée med vit choklad. En god variant. Mörk choklad blir också gott.
Servera med bär som jordgubbar, passionsfrukt, hjortron eller hallon till.
Vintips till creme brule är ett sött dessertvin som sätter pricken över i - exempelvis en late harvest från Australien, USA eller Canada. Flädersaft är också gott.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Kyckling curry indisk kycklinggryta
Kyckling curry. En försvenskad Indisk kycklinggryta. Servera kyckling curry med ris - gärna basmatiris kokt med en kanelstång, en nypa gurkmeja samt en nypa kardemumma (eller 2 st hela kardemumma). Blanda gärna en dl kokt ris med gurkmeja och blanda sedan i det övriga vita riset. Toppa ev. riset med lite rostad lök vid servering.
Öl eller Lassi yogurhtdryck, raita (naturell yoghurt med gurka och mynta), tomatsallad med yoghurt, mango chutney samt Indiskt naan-bröd är också gott till (se recept här på receptfavoriter).
Mango chutney kan också serveras till kyckling curryn.
Vidare kan man ha papadams - spröda små kryddiga bröd (finns färdiga att köpa) som tilltugg innan eller till kycklinggrytan.
Välj gärna en god frigående svensk hel kyckling. Den är supergod. Sk. majskyckling har också fin smak då den äter majs. Fryst tinad kyckling eller kyckling i grytbitar fungerar givetvis också bra. Kycklingfile går men blir rätt lätt överkokta och tråkiga. Ta då mindre ca 600 gram.
En vegarisk variant får du med quorn eller sojakuddar.
Kyckling curry blir bara godare dagen efter då smakerna utvecklats. Förvara i kylen.
Grönkålssoppa med morot
Grönkålssoppa med morot. En vegetarisk variant av soppa med grönkål och morot smaksatt med grädde, vitlök och en aning curry. Servera gärna med kokta ägghalvor i. Samt ett gott bröd.
Torskgryta med kokosmjölk
Torskgryta med kokosmjölk, röd currypasta, grönsaker och fisksås. En torskgryta med thailändska smaker.
Gott i är även några blad thaibasilika samt limeblad. Färsk koriander passar också i.
Vidare kan man ha i bambuskott, groddar eller andra grönsaker efter tycke.
Citrongräs, chili, galangal med flera av de thailändska kryddorna finns redan i den röda currypastan men kan tillsättas om man vill det.
Välj helst Krav- eller Msc-märkt torsk.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook