AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Vitvinssås vvs

Vitvinssås vvs Vitvinssås. Vitvinssås är en sås med vitvin, chalottenlök, fiskbuljong samt grädde. VVS - den på kockspråk så beryktade VVS:n.
Gott till fisk, skaldjurspasta och fiskgratäng (gratinera då med riven ost).
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 18)
4 port vitvinssås
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 2 finhackade charlottenlökar
  • 50 g smör
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 4 dl fiskbuljong (eller vatten samt en tärning, koncentrat)
  • 3 dl grädde
  • salt och peppar

Tillagning:

  1. Fräs 2 finhackade charlottenlökar i 50 g smör.
  2. När löken är mjuk rör du ut 2 msk mjöl, späder med 2 dl vitt vin och 4 dl fiskbuljong (eller vatten samt en fiskbuljongtärning eller motsvarande koncentrat) samt tillsätter 3 dl grädde.
  3. Koka ner vitvinssåsen i 15 minuter och rör då och då.
  4. Smaka av såsen med salt och peppar innan servering. Du kan också mixa den med en stavmixer samt då tillsätta 2 msk smör så får du en mycket god och fluffig vitvinssås.


 

Fler recept ur samma kategori som Vitvinssås vvs:

Köttfärssås köttfärsås stor sats
En stor sats köttfärssås. Laga köttfärssås på 800 gram köttfärs. En stor sats köttfärssås som räcker till många. Håller sig i kylen. Perfekt att frysa in.
Du kan också ha i ketchup att smaka av med på slutet.
Crème fraiche-sås med lime
Crème fraiche-sås med lime och färskost. En kall sås som bara är att röra ihop. Passar till det mesta. Förutom pressad lime är såsen smaksatt med honung och lite salt.
Färskosten gör att såsen blir lite fastare i konsistensen men kan uteslutas och ersättas med mer crème fraiche.
Du kan ha finrivet skal av limefrukten eller bara limesaft.
Gott i är också någon msk riven pepparrot.
Pesto italiensk sås med basilika
Pesto är en italiensk sås med basilika. Gör egen pesto av färsk basilika, pinjenötter, parmesanost, olivolja samt vitlök.
Genialiskt gott att blanda med spagetti.
Passa på och gör en burk att ha i kylen eller frysen.
Pesto är god också till färskpotatis, grillat eller rostad på baguette.
Pinjenötter kan bytas mot mandel eller solrosfrön.
Parmesanosten kan bytas mot Grano Padano ost.
Se alla recept ur kategorin Såser
Viltpaté viltpate
Viltpaté med viltfärs god till förrätt, lunch eller buffé.
Okej, paté är lite 70-tal men det är så gott med klassisk paté serverad med en god sallad och ev. lingon eller Cumberlandsås. Viltpate blir en enkel förrätt speciellt när du lagar den i god tid. Modern blir den med blandad sallad och rårörda färska lingon. Här används viltfärs men paten kan göras av vilken färs som helst.
Flamberad pepparbiff oxfile med konjaksås
Flamberad pepparbiff med konjaksås. Kanongod 70-talsrätt med biff eller oxfile med nymalen svartpeppar. Sås med konjak och svartpeppar, grädde och dijonsenap.
Gott med klyftpotatis, ugnstekt tomat samt spenat sallad. Gott till är också grönsaker som broccoli, kokt morot, grönsallad, brysselkål eller ärter.
Vintips till är ett fylligt rödvin med lite pepparton ex. Cabernet Sauvignon från Bourdeaux, en Syrah från Rhone eller en Shiraz från Australien.
Gillar du grönpeppar och rosépeppar kan du blanda det med svartpepparn.
Istället för konjak kan du ta annan brandy eller calvados.
Bearnässås
Klassisk bearnässås. Bearnässås är supergod hemgjord - en helt annan grej än från påse. Bearnässås får smak av vinäger, dragon och smör. Hackad persilja är också gott i. Du kan välja torkad dragon eller dragon som är inlagd i vitvinsvinäger.
Bearnässås stavas egentligen Sauce Bearnaise.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Linssoppa med broccoli
Linssoppa med broccoli. Soppa med linser och broccoli är nyttig, god och snabb.
Picklad inlagd lök
Picklad inlagd lök är gott på leverpastejsmacka, till pulled pork, hamburgare, söndagsteken eller som alternativ till det mesta där inlagd gurka passar. Ett tips från min farmor :)
Inlagd lök är också mycket billigt att laga som tillbehör till många ex. till en buffé eller middag. Lök är också mycket nyttigt. Inlagd lök är mycket enkelt att göra också.
Välj fin ekologisk gul lök eller röd lök. Den mesta lök blir god som silverlök, schalottenlök, steklök eller tom purjolök blir gott.
Du kan lägga in i vilka glasburkar som helst ex. gamla marmeladburkar bara de är väl rengjorda och med täta lock.
Paella paellarecept
Paella är en pytt med ris som blir vackert gul av saffran. I en Paella är kyckling, räkor och grönsaker vanligast men också blå och gröna musslor, bläckfisk, skaldjursmix och crabsticks är gott i.
Paella kan serveras som en buffé med aioli, olika oliver, rostad marinerad paprika, tapenade, vitlöksfrästa champinjoner, soltorkade tomater, grönsallad med ruccola och bröd.
Ordet paella kommer ifrån latinets patella, en bricka som romarna ställde gudarnas offergåvor på.
Du kan också toppa paellan med skalade räkor, hela havskräftor, kräftstjärtar eller andra skaldjur efter tillgång. Burkmusslor är inte så gott. Använd hela musslor som ger god smak till paellan.
Grilla gärna en hel kyckling eller kycklingklubbor innan att ha till paellan.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook