AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Vitvinssås vvs

Vitvinssås vvs Vitvinssås. Vitvinssås är en sås med vitvin, chalottenlök, fiskbuljong samt grädde. VVS - den på kockspråk så beryktade VVS:n.
Gott till fisk, skaldjurspasta och fiskgratäng (gratinera då med riven ost).
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 18)
4 port vitvinssås
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 2 finhackade charlottenlökar
  • 50 g smör
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 4 dl fiskbuljong (eller vatten samt en tärning, koncentrat)
  • 3 dl grädde
  • salt och peppar

Tillagning:

  1. Fräs 2 finhackade charlottenlökar i 50 g smör.
  2. När löken är mjuk rör du ut 2 msk mjöl, späder med 2 dl vitt vin och 4 dl fiskbuljong (eller vatten samt en fiskbuljongtärning eller motsvarande koncentrat) samt tillsätter 3 dl grädde.
  3. Koka ner vitvinssåsen i 15 minuter och rör då och då.
  4. Smaka av såsen med salt och peppar innan servering. Du kan också mixa den med en stavmixer samt då tillsätta 2 msk smör så får du en mycket god och fluffig vitvinssås.


 

Fler recept ur samma kategori som Vitvinssås vvs:

Rödvinssås med timjan
Rödvinssås med timjan, rotselleri och morot. En god fyllig rödvinssås som passar till det mesta ex. kött som lammytterfilé, vilt eller kyckling.
Löksås till stekt fläsk
Löksås. Sås med gul lök är klassisk svensk husmanskost till stekt fläsk med kokt potatis; stekt salt sill; men också till god korv. Även kallad bondsås. Löksås kan också göras med lite grönsaksbuljong istället för en del av mjölken. Du kan också ha i någon dl grädde i löksåsen.
Auberginepasta
Auberginepasta. Pasta med sås av rostade auberginer och vitlök som mixas till en sås tillsammans med olivolja, persilja, citronsaft och sedan blandas med lite créme fraiche.
Lagar du veganskt så välj Oatly fraiche (créme fraiche på havre) samt en pasta utan ägg ex. Ica Basic.
Gott att servera till auberginepastan är nybakt baguette, grönsallad eller ruccola med cocktailtomater och senapsdressing.
Äter du riven parmesan så kan man servera det till pastan.
Se alla recept ur kategorin Såser
Rissallad med tonfisk
Rissallad med tonfisk är en kall smakrik fransk tonfisksallad med grönsaker som morot, sparris, paprika, persilja, puylinser, tomat i vinäger och majonnäs.
Tonfisksalladen passar till buffé, picknick, lätt lunch eller tillbehör på middag.
Tonfisksallad är vanlig i Frankrike.
Koka gärna större omgångar ris och puylinser innan och låt svalna. Resterna av ris och puylinser kan du sedan frysa in och ha till annat.
Crepes smet recept på smet till crepes
Crêpessmet till tunna och goda franska crêpes eller pannkakor.
Crêpes är franska för tunna pannkakor till dessert. Crêpes kan serveras med söta tillbehör till dessert enbart socker; sylt och grädde; fyllas med nutella eller chokladsås samt toppas med glass.
Ska man vara noga så kallas crêpes till matpannkakor galette men de flesta i Sverige känner mest till crêpes. Galettes kan serveras till lunch och fyllas med ex. ost och skinka; köttfärssås; ost, gröna linser och rödlök osv.
Vidare kan crêpes rullas ihop med fyllning som köttfärs, räkstuvning eller hackad spenat- och fetaost samt sedan gratineras med riven ost.
Räkna 2-3 crêpes per portion. Ett halverat äpple med en gaffel nedstucken att hålla i är smidigt att använda med lite olja eller smält smör att smörja pannan med mellan crêpsen.
Fransk potatisgratäng med grädde och vitlök
Fransk hemgjord potatisgratäng med grädde och vitlök är god till det mesta. Speciellt till kött som lammstek och grillat kött.
Hemlagad gratäng med potatis passar också på buffe eller till vegetariskt.
Potatisgratäng kan varieras med mer rotfrukter som palsternacka, jordärtsskockor och rotselleri samt timjan, färsk basilika, champinjoner, lagrad ost eller fetaost.
Ett tips är att mikra eller värma upp grädde och mjölkblandningen innan då blir gratängen klar snabbare.
Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Inkokt lax med örtagårdssås
Inkokt lax med örtagårdssås och kokt potatis samt morot. Gott med inlagd gurka till också.
Vintips till får bli ett fylligt vitt från Alsace ex. Gewurtztraminer.
Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.
Såsen kan också göras innan och då är det bara att koka lite potatis och morötter när det är dags.
Grönkålssoppa med morot
Grönkålssoppa med morot. En vegetarisk variant av soppa med grönkål och morot smaksatt med grädde, vitlök och en aning curry. Servera gärna med kokta ägghalvor i. Samt ett gott bröd.
Japansk grönsaksgryta
Japansk grönsaksgryta eller soppa med grönsaksbuljong, soja, grönsaker och tofu. Gott, smalt och nyttigt. Servera ev. med ris till.
Du kan variera grönsaksgrytan med andra grönsaker som shiit-take svamp, vårlök, ostronskivling, sjögräs, bok choy och även nudlar som udon (istället för ris).
Gott i är också några msk misopasta.
Godast blir det med hemkokt grönsaksbuljong. En enkel variant är att koka en purjolök, 3 morötter, 2 gula lökar, några kvistar bladpersilja samt 2 dl grovhackad rotselleri i 2 liter vatten i 30 minuter och sila av.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook