Stekt lax med bulgursallad

Stekt lax med bulgursallad och kall yoghurt- och limesås. En god och nyttig rätt som passar till vardags som fest.
Använd gärna en stektermometer. Innertemperaturen ska vara 50-55 grader.
Räkna en laxfilé vardera på runt 120-150 gram styck.
Om laxfiléerna har skinn så se till att skinnet är fjällat (att de flesta fjällen är bortskrapade).
Laxen kan också vändas i lite vetemjöl, grahamsmjöl eller ströbröd innan du steker den.
Kontrollera också att laxen ej har några ben genom att känna på den. Ryck i så fall ut benen med en laxtång.

2 portioner stekt lax med bulgursallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 300 gram laxfilé
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • Bulgursallad: 1 dl bulgur
  • 0,5 krm salt
  • 2 krm gurkmeja
  • 1 tomat
  • 50 gram paprika
  • 2 dl hackad färsk spenat
  • 1 morot
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk pressad citron
  • Yoghurt- och limesås: 1 dl matyoghurt (turkisk eller grekisk)
  • 0,5 pressad vitlök
  • 3 msk pressad limesaft
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 tsk socker

Tillagning

  1. Bulgursallad: koka bulguren i 2 dl vatten med salt och gurkmeja. Koktid 10 minuter.
  2. Skölj och tärna tomat och paprika, hacka spenat, skala och riv moroten grovt.
  3. Fräs i en pannan med olivolja ca 1 minut.
  4. Tillsätt och blanda ut den kokta bulguren i pannan eller en skål. Smaka av bulgursalladen med salt och 2-3 msk pressad citron.
  5. Stekt lax: värm en stekpanna och lägg i smör eller olivolja.
  6. Salta och peppra laxen.
  7. Stek laxen gyllenbrun ca 2,5 minuter på varje sida. Skinnsidan nedåt först om de har skinn. Sätt gärna i en termometer om du är osäker på hur du vill ha din lax stekt. 50-55 grader är lagom. Stekt lax ska gå att dela i flagor men blir torr om den är för genomstekt. Jag gillar när den har en liten kärna av rå lax i mitten.
  8. Ta upp och låt laxen vila under folie några minuter medan du rör ihop såsen.
  9. Blanda matyoghurt med pressad vitlök, limesaft samt smaka av med salt och lite socker.
  10. Servera laxen med bulgursalladen och den kalla såsen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer