Oxfile med potatisgratäng

Oxfilé med potatisgratäng. Sås och tillbehör får du av potatisgratängen så någon extra sås behövs ej. En enkel rätt att laga speciellt till många gäster.
Oxfilén kan du grilla på utegrill eller i grillpanna; den kan också stekas i stekpanna.
Gott till är grönsallad ex. bladspenat, avokado och riven morot som på bilden. Tomatsallad med skivad tomat, hackad lök, vinäger och olivolja är också mycket gott till.
Vidare kan man ha enkla färdiga tillbehör till som ajvar, inlagd grillad paprika eller tomatpuré och rostad lök till.
Du kan byta en del av potatisen mot andra rotfrukter som rotselleri, palsternacka, persiljerot och/eller kålrot.
Vill du ha fina runda högar potatisgratäng till servering så kan du antingen bygga och pressa ner en hög potatisgratäng i en utstickare (stålring) eller låta gratängen svalna och stelna. Stansa sedan ut rundlar med gratäng. Hit kan du förbereda. Värm dem sedan på bakplåtspapper med lite ost på toppen till servering. Häll då på lite extra varm grädde smaksatt med vitlök som sås över gratängen på varje tallrik.
Du kan också laga portionsformar av gratängen - då tar de kortare tid i ugnen ca 30 minuter. Ta då även lite mindre i formen så att det inte pöser över.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

4 portioner oxfilé med potatisgratäng

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 bitar oxfilé à ca 120-140 gram
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 msk olivolja eller smör (om du steker i stekpanna)
  • Potatisgratäng: 1 msk smör till formen
  • 12 - 16 potatisar, ca 1 kg, mjöliga eller fasta
  • 2 vitlöksklyftor
  • 5 dl grädde
  • 2 dl mjölk, 3,5%
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 - 1 dl riven ost eller gratängost (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta ut köttet och förvara övertäckt så att det får rumstemperatur.
  3. Skala potatis och skär dem i tunna skivor. Ska du laga mycket gratäng rekommenderar jag att skiva potatisen i matberedare.
  4. Smörj en ugnsfast form med lite smör och lägg i potatisskivorna.
  5. Blanda mjölk, grädde, pressad vitlök, salt och peppar.
  6. Häll blandningen över potatisen.
  7. Grädda potatisgratängen i ca 45 min tills potatisen är mjuk. Täck ev. över med folie eller bakplåtspapper om gratängen börjar brännas på toppen.
  8. Strö ev. över ost efter en halvtimme och låt osten och gratängen få färg på slutet.
  9. Förbered och skölj tillbehör som sallad, skiva upp avokado, skala och riv morot. Och/eller gör en tomatsallad.
  10. Ta ut gratängen och låt den vila medan du grillar eller steker oxfilén.
  11. Salta och peppra oxfilén samt vänd runt i olivolja.
  12. Grilla eller stek oxfilén 2-3 minuter på varje sida. Sänk värmen eller sätt in pannan i ugnen att gå några minuter extra till önskad stekgrad, förslagsvis medium. Har den samma motstånd när du trycker på den som nästippen är den medium; motsvarande hakan är den welldone samt samma motstånd som läppen är den blodig.
  13. Låt oxfilén vila några minuter innan servering.
  14. Servera oxfilén med potatisgratängen som tillbehör och sås samt förslagsvis sallad. Strö gärna över lite flingsalt och nymalen svartpeppar på köttet vid serveringen.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer