Potatisgratäng med palsternacka

Potatisgratäng med palsternacka, ost, grädde, lök, vitlök och mjölk. En god gratäng som får en touch av sötma från palsternackan.

4 portioner potatisgratäng med palsternacka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 8 medelstora potatisar
  • 2 palsternackor
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk smör til formen
  • 2,5 dl grädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 dl riven ost typ mozzarella eller gratängost
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smörj en ugnsform med smör.
  3. Skala och skiva potatis och palsternacka.
  4. Lägg i formen.
  5. Skala och hacka lök samt skala och pressa vitlöken.
  6. Salta samt blanda potatis, palsternacka, lök och vitlök.
  7. Koka upp mjölk och grädde. Häll i gratängen. Fyll ev. på med en skvätt mjölk till så att det nästa täcker rotfrukterna.
  8. Sätt in i mitten av ugnen och grädda i 10 minuter.
  9. Sänk värmen till 175 grader och lägg över en bit folie. Grädda i ytterligare 20 minuter.
  10. Strö över riven ost samt grädda gratängen i 10 minuter till utan folie.
  11. Ta ut och servera potatisgratängen varm.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer