AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Baconlindad kycklingfilé

Baconlindad kycklingfilé Baconlindad kycklingfilé. Kycklingfilé lindad i bacon får god smak och kan serveras på middag, buffé eller till fest. Baconlindad kycklingfilé passar med tillbehör som förslaget nedan med krämig risotto smaksatt med saffran men också med ugnsrostade rotfrukter med potatis; eller potatisklyftor; - gärna då med en sås till som ex. turkisk yoghurt mixad med fetaost eller grönmögelost (späd med lite vatten till önskad tjocklek). Vidare alternativ till baconlindad kyckling är pasta i gräddig vit sås - gör en bechamelsås med grädde och smaksätt med lite saffran och vänd kokt pasta som penne eller tagliatelle i och servera kycklingen skivad på toppen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 18)
4 port baconlindad kycklingfilé
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 4 kycklingfiléer (ca 500 g)
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 pkt bacon (ca 140 g)
  • Saffransrisotto:
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl arborio- eller avorioris
  • (rundkornigt risottoris)
  • ett halvt paket saffran (halvt pkt 0,5 g)
  • 7 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 dl grovriven parmesanost
  • Grovhackad bladpersilja eller kokt grön sparris till garnityr

Tillagning:

  1. Skär kycklingfiléerna i 3-4 delar snett på tvären. Lägg upp på en bricka. Krydda kycklingen med peppar.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Dela baconskivorna på mitten så de blir hälften så långa. Linda runt en baconskiva runt varje kycklingbit och lägg med skarven nedåt. Lägg de baconlindade kycklingbitarna i en ugnspanna eller ugnsform. Om du vill kan du bryna dem innan några minuter runt om i en stekpanna utan fett.
  4. Stek de baconlindade kycklingfiléerna i ugnen i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg och är genomstekta. Har kycklingen inte fått någon färg så kan du sätta dem precis under grillelementet några minuter så att de får lite yta.
  5. Ta ut kycklingen och låt vila några minuter innan servering eller låt svalna och förvara i kylen. Värm övertäckta med folie på vid servering ca 175 grader i 10 minuter.
  6. Saffransrisotto: Vill du ha saffransrisotto till kycklingen så bör du börja med att göra den och sedan låta den koka under tiden du gör kycklingen. Rör i risotton ofta.
  7. Skala och hacka löken och värm en tjockbottnad kastrull.
  8. Fräs löken i olivoljan i kastrullen och rör i ristet. Fräs någon minut under omrörning. Tillsätt saffran.
  9. Smula i buljongtärning.
  10. Tillsätt hälften av vattnet. Rör om.
  11. Låt risottoriset koka på svag värme utan lock i 20 minuter. Späd under tiden med vattnet då och då allt efter att det kokar in i riset.
  12. Tillsätt och rör i osten till saffransrisotton när riset kokt färdigt ca 20 minuter - smaka på ett riskorn - det ska ha lite kärna men vara kokt. Tillsätt ev. salt och lite vitpeppar.
  13. Servera kycklingen på fat med risotton eller på tallrik med risotton underst och kycklingen på toppen samt lite grovhackad bladpersilja eller 3-4 halva kokta gröna sparrisar som garnityr.


 

Fler recept ur samma kategori som Baconlindad kycklingfilé:

Pastasås med bacon baconpasta
Pastasås med bacon. Snabb baconpasta med rökt bacon, lök, crème fraiche och vitlök.
Du kan också koka med broccoli med pastan och ha på riven morot och delade cocktailtomater.
Pasta med bacon, chili och vitlök
Pasta med bacon, chili, vitlök, ärtor, olivolja och salladslök toppad med parmesan.
Istället för chiliflakes kan du ta färsk chili ex. en spansk röd chilifrukt eller efter smak.
Istället för salladslök kan du ta en halv purjolök.
Entrecote med kantarellsås
Entrecote med kantarellsås och tillbehör. Du kan grilla eller steka Entrecoten. Här med grönsallad, linser och kokt färskpotatis men du kan också välja andra tillbehör som klyftpotatis, rostade rotfrukter eller råris.
Istället för att koka egna gröna linser kan du köpa kokta valfria linser och skölja dem noga i durkslag.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Kokt kyckling höna buljong
Kokt kyckling eller höna med buljong. Kokt kyckling eller höns kan du använda som bas till grytor, pajer, pytt, soppor, wok med mera.
Gott att göra currysås med kycklingbuljong och ris eller örtsås med grönsaker och rostade rotfrukter. Kokt höna ger godare buljong - hönsbuljong - och sås men måste koka längre än kycklingen.
Jambalaya
Jambalaya som är kreolskt kryddat ris. Här med chili, tomater, kyckling, räkor och salami.
Kreolsk matlagning är det franska kökets fula ankunge. Utvecklat runt Louisianas träskmarker av fattiga franska immigranter. Här blandas allt lika respektlöst - kött, skaldjur och fisk. Den kan bland annat innehålla fläskkött (kassler), strimlad kyckling, chorizokorv, räkor, bläckfisk, kräftor och olika grönsaker. Bönor som svarta bönor är också gott i.
Liksom Paellan så lämpar sig Jambalayan till huvudrollen på en buffé. Gärna med ett gott bröd till.
Blanda gärna en kall sås till ex. av hälften matyoghurt och hälften mango chutney eller rabarberchutney.
Andra rätter man kan ha till jambalaya är grillade majskolvar, stimlad vitlöksfräst zucchini, rostad marinerad paprika, oliver, grillade potatisklyftor, aioli, tomatcross med ananas och chili, grönsallad med ruccola och bröd.
Kycklinggryta med färsk gnocchi
Kycklinggryta med färsk gnocchi. En god och snabb rätt med kycklingfilé eller urbenat kött från kycklinglår i gryta smaksatt med lök, champinjoner, paprika och lite grädde samt färsk gnocchi.
Zucchini är också gott i kycklinggryta. Med quorngrytbitar får du en vegetarisk variant av grytan.
Gnocchi är en pasta gjord med potatis och finns att köpa färsk.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Vegetarisk pizza med soltorkad tomat
Vegetarisk pizza med soltorkad tomat, basilika, mozzarellaost och champinjoner.
Hemgjord pizzasallad (sök här på receptfavoriter) är gott till eller en grönsallad med blandad sallad, tärnad tomat eller delade cocktailtomater samt strimlad röd paprika i lite olivolja samt vinäger är gott till pizzan.
Om du ej vill att färska champinjoner ska vattna sig så kan du fräsa dem i lite olivolja innan tills vätskan ångat bort.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Kyckling i vin Coq au vin kycklinggryta
Kyckling i vin även kallat Coq au vin på franska. En klassisk god och enkel fransk kycklinggryta med rött vin, lök, fläsk och champinjoner.
Coq au vin kan du servera med ett gott surdegsbröd; rostade grönsaker; pressad potatis; eller potatismos (potatismos smaksatt med palsternacka är gott); eller basmatiris, råris eller kokt vete.
Vintips till kyckling i vin är ett rött kryddigt och mustigt vin från ex. Rhone i Frankrike eller en Shiraz från Australien. Det kan du ha i kycklinggrytan också.
Receptet är med kyckling men blir också mycket gott med tupp (coq) som fransmännen döpt rätten efter.
Asado helstekt helgrillat lamm
Asado grillfest med helstekt helgrillat lamm. Beställ lammet hos din kötthandlare i god tid.
Räkna ca 0,4 kg per person. Ett lamm väger ca 15 kilo och räcker alltså till 25-30 personer. Välj lättrimmat och lättrökt lamm så blir det bättre genomstekt.
Har du ingen grillställning så fråga de som säljer lammet uppsatt på grillställning.
Annars behöver du en grillställning, grov ståltråd, 2 påsar briketter, nån påse kål, tändvätska, kratta och spade att pilla i glöden, vattenspruta att släcka brinnande fett och en hink med vatten att släcka vid ev. olyckshändelser. Ta också med några blad ugnsfolie att täcka områden som börjar brännas. Köttermometer kan du mäta in i mitten mot benet om lammet är klart - ska vara 65-70°. Grillpensel, förkläde mm.
Ett stort stadigt bord med väl rengjord stor skärbräda eller liknande är bra att skära upp lammet på.
Enkelt och gott förslag att servera till helgrillat lamm är fransk potatisgratäng, tomatsallad med rödlök samt baconlindade haricots verts.
Vintips till helgrillat lamm är rött vin. Gärna smakrikt typ Shiraz, Chateau-neuf-du-Pape eller annat fylligt rött.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Omelett med skinka och tomat
Omelett med skinka, tomat och ost. Omeletten kan lagas enbart i stekpanna men också i ugn.
Lagar du omeletten i ugnen så fluffar den upp fint samt du slipper passa den från att brännas eller vika den dubbel i stekpannan.
Vill du ha en vegetarisk omelett kan du utesluta skinkan och ta mer ost samt ev. lägga till strimlade soltorkade tomater, kokt broccoli, smulad fetaost eller annat gott.
Yoghurtmarinerade kycklingfileér
Yoghurtmarinerade kycklingfileér. Kyckling marinerad i yoghurt blir mör och god. Smaksatt med spiskummin (samma krydda som alla kebaber använder i mellanöstern), het chili sambal oelek ger sting och färg samt lite vitlök för fyllighet.
Stek i panna eller ugn eller grilla kycklingen hela (gärna något utbankade) eller i bitar på spett.
Gott till kycklingen är ex. bulgursallad.
Äppelsnäckor
Äppelsnäckor. Bullar eller snäckor med äppelmos, kanel och smörfyllning.
En variant på kanelbullar med äppelsmak.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Grönkålschips
Grönkålschips. Torkad grönkål med olivolja och salt. Knapriga och goda som chips och tilltugg eller garnering till skinka, julmat, fläsk osv.
Asiatisk dressing eller marinad
Asiatisk dressing eller marinad är god till det mesta som salladsdressing, marinad eller grillsås. Ex. på sallad, skivat stekt eller grillat nötkött (stek gärna blodigt), fläskkött, stekt eller grillad kyckling, fisk eller grönsaker.
Kyckling i ugnen allt i ett
Kyckling i ugnen. Allt i ett - kycklingklubbor, potatis, rotfrukter och lök i en panna steks i ugnen. Servera kycklingen med en sås på fetaost och turkisk yoghurt.
Du kan givetvis ha andra grönsaker i som paprika, zucchini, kålrot, vitkål, rödkål mm.
Om du gillar vitlök så kan du ha i hela vitlöksklyftor ca 4-5 st.
Köp gärna frigående eller ekologiskt uppfödd svensk kyckling - den en godast.
Se alla recept ur kategorin Buffé
GI pizza
GI pizza med dinkelmjöl, mozzarellaost, soltorkad tomat, lufttorkad skinka och ruccola.
Med denna dinkelpizzadeg kan du baka fyra runda goda gi-pizzor eller en stor långpannapizza.
Vintips till är ex. Masi Campofiorin från Valpolicella eller något annat rött italienskt vin.
Yoghurtbröd
Yoghurtbröd. Ett grundrecept på grovt bröd bakat med yoghurt. Snabbt bakat utan jäst i brödformar.
Gott bröd till frukost, soppa, buffé eller till husmanskost.
Yoghurtbrödet kan smaksättas som du önskar ex. med brödkryddor, torkade frukter, nötter och frön osv.
Även mjölsorterna kan varieras ex. med dinkelmjöl osv.
En del av yoghurten kan också ersättas med lingonsylt ex. 1 dl.
Rabarberpaj med mandelmassa
Rabarberpaj med mandelmassa och smuldeg. En enkel och god smulpaj med rabarber och mandel. Gott med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
Gillar du kardemumma kan du strö över en halv tsk över rabarbern innan smuldegen. En tsk vaniljsocker blir också gott.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook