AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Baconlindad kycklingfilé

Baconlindad kycklingfilé Baconlindad kycklingfilé. Kycklingfilé lindad i bacon får god smak och kan serveras på middag, buffé eller till fest. Baconlindad kycklingfilé passar med tillbehör som förslaget nedan med krämig risotto smaksatt med saffran men också med ugnsrostade rotfrukter med potatis; eller potatisklyftor; - gärna då med en sås till som ex. turkisk yoghurt mixad med fetaost eller grönmögelost (späd med lite vatten till önskad tjocklek). Vidare alternativ till baconlindad kyckling är pasta i gräddig vit sås - gör en bechamelsås med grädde och smaksätt med lite saffran och vänd kokt pasta som penne eller tagliatelle i och servera kycklingen skivad på toppen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 18)
4 port baconlindad kycklingfilé
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 4 kycklingfiléer (ca 500 g)
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 pkt bacon (ca 140 g)
  • Saffransrisotto:
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl arborio- eller avorioris
  • (rundkornigt risottoris)
  • ett halvt paket saffran (halvt pkt 0,5 g)
  • 7 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 dl grovriven parmesanost
  • Grovhackad bladpersilja eller kokt grön sparris till garnityr

Tillagning:

  1. Skär kycklingfiléerna i 3-4 delar snett på tvären. Lägg upp på en bricka. Krydda kycklingen med peppar.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Dela baconskivorna på mitten så de blir hälften så långa. Linda runt en baconskiva runt varje kycklingbit och lägg med skarven nedåt. Lägg de baconlindade kycklingbitarna i en ugnspanna eller ugnsform. Om du vill kan du bryna dem innan några minuter runt om i en stekpanna utan fett.
  4. Stek de baconlindade kycklingfiléerna i ugnen i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg och är genomstekta. Har kycklingen inte fått någon färg så kan du sätta dem precis under grillelementet några minuter så att de får lite yta.
  5. Ta ut kycklingen och låt vila några minuter innan servering eller låt svalna och förvara i kylen. Värm övertäckta med folie på vid servering ca 175 grader i 10 minuter.
  6. Saffransrisotto: Vill du ha saffransrisotto till kycklingen så bör du börja med att göra den och sedan låta den koka under tiden du gör kycklingen. Rör i risotton ofta.
  7. Skala och hacka löken och värm en tjockbottnad kastrull.
  8. Fräs löken i olivoljan i kastrullen och rör i ristet. Fräs någon minut under omrörning. Tillsätt saffran.
  9. Smula i buljongtärning.
  10. Tillsätt hälften av vattnet. Rör om.
  11. Låt risottoriset koka på svag värme utan lock i 20 minuter. Späd under tiden med vattnet då och då allt efter att det kokar in i riset.
  12. Tillsätt och rör i osten till saffransrisotton när riset kokt färdigt ca 20 minuter - smaka på ett riskorn - det ska ha lite kärna men vara kokt. Tillsätt ev. salt och lite vitpeppar.
  13. Servera kycklingen på fat med risotton eller på tallrik med risotton underst och kycklingen på toppen samt lite grovhackad bladpersilja eller 3-4 halva kokta gröna sparrisar som garnityr.


 

Fler recept ur samma kategori som Baconlindad kycklingfilé:

Kycklingfilé med bönsallad samt parmesanröra
Kycklingfilé med bönsallad samt parmesanröra. Gott och nyttigt. Passar till både middag och fest.
Ett gott bröd samt lite grönsallad är också gott att servera till.
Majsen är tveksam om du äter GI eller LCHF så uteslut då den i bönsalladen.
Parmesan kan du ersätta med Grana padano (som är billigare) i parmesanröran. Men desto finare parmesan desto godare sås.
Plommonspäckad fläskkarré med gräddsås
Plommonspäckad fläskkarré med gräddsås, kokt potatis, morötter, rostad lök och äpplen. Här med en god tomat- och grönsallad till.
Köp svenskt krav-märkt griskött.
Bakpotatis med kycklingröra
Bakpotatis med kycklingröra. Bakad potatis fylld med röra av tärnad kyckling, curry, röd paprika, creme fraiche samt rödlök. Majs, knaperstekt bacon och kidneybönor passar också att ha i kycklingröran.
Istället för att köpa färdiggrillad kyckling så kan du säklart grilla en kyckling själv (och ta resterna till bakpotatisfyllning till lunch nästa dag kanske?). Vidare kan du steka kycklingfiléer, lår eller annat kycklingkött och tärna till kycklingröran.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Kycklingwok i sötsur sås
Kycklingwok i sötsur sås. Strimlad wokad kyckling enligt kinesiskt recept. En kycklinggyta med god sås och knapriga grönsaker som morötter, champinjoner, purjolök, bambuskott. Servera med klibbigt ris typ thairis.
Thaigryta med kyckling
Thaigryta med kyckling, grön curry och kokosmjölk. God med klibbigt thairis eller jasminris.
Istället för grön curry kan du ta röd currypasta.
Här har jag garnerat thaigrytan med mangoldblad.
Du kan också ha i bambuskott, morot, vitkål, zucchini eller mangold.
Burritos med kyckling
Burritos med kyckling. Ostgratinerade tortillarullar fyllda med kyckling, paprika och bönor.
Burritos är samma som enchiladas eller fajitas bara att här gratineras tortillarullarna med ost och ev. lite krossade tomater eller tomatsalsa.
De kan också fyllas med köttfärs, biff, fläskfärs eller quornfärs.
En bra rätt om du vill förbereda middagen innan. Då kan du göra tortillarullar, lägga i en form med ost över och sedan gratinera när det är middag - kör då på 200 grader i ca 20 minuter så att rullarna hinner bli genomvarma och fina på toppen.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Fesenjan kycklinggryta med valnötter och granatäpple
Fesenjan är en persisk kycklinggryta med malda valnötter smaksatt med granatäpple. Servera med vitt basmatiris eller persiskt ris med saffran.
Grytan kan också smaksättas med några korn saffran samt pressad lime för syra. Du kan garnera med grovt hackad persilja. Fesenjan kan också göras med annan fågel som anka eller valfritt grytkött. Kycklingen kan bytas mot quorn för en vegetarisk variant.
Svampsallad carpaccio
Svampsallad carpaccio. Tunnt skivad svamp med god hasselnötsolja, äppelcidervinäger, parmesanost och selleri. Gott som förrätt.
Rostad ciabatta är gott till. Vitt friskt vin passar till.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Ägghalvor fyllda med rökt lax och pepparrot
Ägghalvor fyllda med rökt lax och pepparrot. Goda till buffe. Gott till det svenska smörgåsbordet vid påsk, midsommar och jul.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Rostad vitlök
Rostad vitlök blir mjuk och söt. Dela sedan den hela rostade vitlöken på mitten så du kan pressa ut mjuk vitlök. Gott som tillbehör till det mesta ex. grillat eller att ha i potatissallad.
Smidigt att laga då du kan lägga med vitlöken samtidigt som du lagar annat i ugnen ex. klyftpotatis eller rostade rotfrukter.
Tagliatelle med champinjoner
Tagliatelle med champinjoner, grädde, smör, parmesan, vitlök och salladslök. En god och enkel vegetarisk pasta som passar både till vardags som fest.
Om du vill göra pastan extra lyxig och festlig kan du tillsätta ca 3 droppar tryffelolja med grädden.
Istället för skogschampinjoner kan du ta vanliga champinjoner eller annan god matsvamp.
Makaronipudding makaronpudding makaronilåda
Makaronipudding, makaronpudding eller makaronilåda. Använda gärna riktiga makaroner och koka dem inte riktigt klara. De ska ju bakas i ugnen också med äggstanning, ost, lök och ex. skinka eller kassler.
Snabbmakaroner blir rätt degiga i makaronilåda men det finns ju de som gillar det med :)
Makaronipudding är en bra rätt att göra om du har pasta över eller köttrester från ex. julskinkan. Du kan byta ut makaronerna mot annan pasta som gnocchi, penne eller italienska jättemakaroner.
Vegetarisk makaronilåda får du om du byter kött mot hackade soltorkade tomater som är salta och smakrika.
Om du vill lyxa till lådan och gillar mer såsig makaronilåda kan du ha i 2 dl grädde i äggstanningen.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Focaccia brödrecept foccaccia
Focaccia bröd som bakas som ett stort platt bröd i långpannan.
Gott klassiskt italienskt hembakt bröd med smak av flingsalt, rosmarin och olivolja.
Du kan också garnera focaccian med goda oliver och soltorkad tomat.
Focaccia passar som soppbröd eller bröd till många på buffé. Gärna med en färskost att bre på focaccia. Skärs upp i kuber eller grova skivor.
Istället för vanligt vetemjöl blir focaccia gott om du ersätter 2 dl med vetemjölet mot durumvetemjöl. Gott är också att hacka i en gul eller rödlök i focacciadegen samt 1 dl riven parmesanost.
Med tomatpure och riven ost på blir focaccian som en focacciapizza - gott till utflykt.
Oxfile med potatisgratäng
Oxfilé med potatisgratäng. Sås och tillbehör får du av potatisgratängen så någon extra sås behövs ej. En enkel rätt att laga speciellt till många gäster.
Oxfilén kan du grilla på utegrill eller i grillpanna; den kan också stekas i stekpanna.
Gott till är grönsallad ex. bladspenat, avokado och riven morot som på bilden. Tomatsallad med skivad tomat, hackad lök, vinäger och olivolja är också mycket gott till.
Vidare kan man ha enkla färdiga tillbehör till som ajvar, inlagd grillad paprika eller tomatpuré och rostad lök till.
Du kan byta en del av potatisen mot andra rotfrukter som rotselleri, palsternacka, persiljerot och/eller kålrot.
Vill du ha fina runda högar potatisgratäng till servering så kan du antingen bygga och pressa ner en hög potatisgratäng i en utstickare (stålring) eller låta gratängen svalna och stelna. Stansa sedan ut rundlar med gratäng. Hit kan du förbereda. Värm dem sedan på bakplåtspapper med lite ost på toppen till servering. Häll då på lite extra varm grädde smaksatt med vitlök som sås över gratängen på varje tallrik.
Du kan också laga portionsformar av gratängen - då tar de kortare tid i ugnen ca 30 minuter. Ta då även lite mindre i formen så att det inte pöser över.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Soppa med gröna ärtor
Soppa med gröna ärtor. Kan serveras vegetarisk som den är eller med smulad fetaost, fräst svamp eller frästa rotfrukter. Eller som på bilden med knaperstekt bacon. Kokt ägghalva passar också i soppan.
Vill du ha en helt vegan soppa tar du sojagrädde eller oatley istället för vanlig grädde.
God soppa till såväl vardags eller buffé med ett gott bröd. Kan också piffas upp till fest och serveras som förrätt i sopptallrik toppad med en klick crème fraiche eller lättvispad grädde smaksatt med några droppar tryffelolja, frästa tärningar fläsk eller bacon och tärnade frästa rotfrukter som rotselleri, palsternacka och kålrot. Garnera med hackad bladpersilja.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Italienska maränger
Italienska maränger med sockerlag som blir extra spröda hembakta maränger. Maränger med ättika.
Marängsmeten till italienska maränger kan också användas till spröd hemgjord marängbotten.
På sommaren eller om det är hög luftfuktighet kan marängerna bli lite klibbiga men är goda ändå.
Gratinerad hummer
Gratinerad hummer. Hummer kan du gratinera fylld med en hummerstuvning och servera med nybakt bröd eller rostbröd och lite god fin bladsallad och vinägrett.
Gratinerad eller grillad hummer är en klassisk förrätt till fest som bröllop, kalas, födelsedagar, romantisk middag och nyårsfest.
Söndagsstek med calvados
Söndagsstek med calvados. Laga en stek och gör en god sås på skyn med calvados (äppelbrännvin) och servera med rostade rotfrukter och äpplen.
Köp en fruktig yngre calvados med mycket äppelsmak ex. en Fine eller en Lecompte Originel.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook