AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Här hittar du recept till Valborg. När man tänker på mat till Valborg så är...
Sök
Android

Baconlindad kycklingfilé

Baconlindad kycklingfilé Baconlindad kycklingfilé. Kycklingfilé lindad i bacon får god smak och kan serveras på middag, buffé eller till fest.
Räkna 4 kycklingfiléer och ett paket bacon till 4 portioner. 0,25 gram saffran är ett halvt paket.
Baconlindad kycklingfilé passar med tillbehör som förslaget nedan med krämig risotto smaksatt med saffran men också med ugnsrostade rotfrukter med potatis; eller potatisklyftor; - gärna då med en sås till som ex. turkisk yoghurt mixad med fetaost eller grönmögelost (späd med lite vatten till önskad tjocklek). Vidare alternativ till baconlindad kyckling är pasta i gräddig vit sås - gör en bechamelsås med grädde och smaksätt med lite saffran och vänd kokt pasta som penne eller tagliatelle i och servera kycklingen skivad på toppen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 19)
4 port baconlindad kycklingfilé
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 600 gram kycklingfiléer
  • 1 krm svartpeppar
  • 140 gram bacon
  • Saffransrisotto: 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl arborio- eller avorioris (rundkornigt risottoris)
  • 0,25 gram saffran
  • 7 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 dl grovriven parmesanost
  • 1 dl grovhackad bladpersilja eller kokt grön sparris till garnityr

Tillagning:

  1. Skär kycklingfiléerna i 3-4 delar snett på tvären. Lägg upp på en bricka. Krydda kycklingen med peppar.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Dela baconskivorna på mitten så de blir hälften så långa. Linda runt en baconskiva runt varje kycklingbit och lägg med skarven nedåt. Lägg de baconlindade kycklingbitarna i en ugnspanna eller ugnsform. Om du vill kan du bryna dem innan några minuter runt om i en stekpanna utan fett.
  4. Stek de baconlindade kycklingfiléerna i ugnen i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg och är genomstekta. Har kycklingen inte fått någon färg så kan du sätta dem precis under grillelementet några minuter så att de får lite yta.
  5. Ta ut kycklingen och låt vila några minuter innan servering eller låt svalna och förvara i kylen. Värm övertäckta med folie på vid servering ca 175 grader i 10 minuter.
  6. Saffransrisotto: Vill du ha saffransrisotto till kycklingen så bör du börja med att göra den och sedan låta den koka under tiden du gör kycklingen. Rör i risotton ofta.
  7. Skala och hacka löken och värm en tjockbottnad kastrull.
  8. Fräs löken i olivoljan i kastrullen och rör i ristet. Fräs någon minut under omrörning. Tillsätt saffran.
  9. Smula i buljongtärning.
  10. Tillsätt hälften av vattnet. Rör om.
  11. Låt risottoriset koka på svag värme utan lock i 20 minuter. Späd under tiden med vattnet då och då allt efter att det kokar in i riset.
  12. Tillsätt och rör i osten till saffransrisotton när riset kokt färdigt ca 20 minuter - smaka på ett riskorn - det ska ha lite kärna men vara kokt. Tillsätt ev. salt och lite vitpeppar.
  13. Servera kycklingen på fat med risotton eller på tallrik med risotton underst och kycklingen på toppen samt lite grovhackad bladpersilja eller 3-4 halva kokta gröna sparrisar som garnityr.


 

Fler recept ur samma kategori som Baconlindad kycklingfilé:

Färsfylld paprika
Färsfylld paprika med fetaost, rostad potatis och snabb tzatziki. Du kan välja spetspaprikor som på bilden eller vanlig paprika. Vidare kan du välja grön eller gul paprika också. Eller orange.
De fyllda paprikahalvorna passar också att servera på buffé.
Pyttipanna med oxfile
Pyttipanna med oxfilé. En lyxig pytt med tärnad oxfilé och tillbehör.
Oxfilépytt är smidigt att laga av styckrester från färsk oxfilé. Ex. om du har en hel oxfilé så kan du ta svansen (den tunnare delen av filén) och huvudet (den tjocka delen längst fram på filén) från filén till annat.
Dessa delar duger är ej lika bra att servera helstekta eller grillade. De passar bäst att tärna till pyttipanna, Biff Greta eller Biff Rydberg samt till lövbiff eller mala till råbiff.
Tobbes tunna skivor - kött till gyros och pita
Tobbes tunna skivor - kött till gyros och pita. Hemgjort kebabkött till gyros och pitabröd.
Köttfärs smaksatt med goda gyroskryddor som sambal, spiskummin och vitlök sätter med bacon smak på köttet du fyller i pitabröd till gyros. Lägg till tomater, gurka, kinakål och vitlöksdressing.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Kycklingcurry med quinoa
Kycklingcurry med quinoa. En GI eller LCHF variant med kokt quinoa istället för ris. Quinoa innehåller mycket protein och har lågt GI.
Penne pasta med kycklingfile, svamp och grädde
Lyxig penne pasta med kycklingfile, svamp, grädde och lök.
Du kan byta penne pasta mot annan pasta som spagetti, gnocchi, tagliatelle eller pastaskruvar.
Till pastan passar ett fylligt vitt vin av ex. druvan chardonnay.
Tomatsallad med rödlök, olivolja och vinäger samt färsk spenat blandad med balsamvinäger, riven parmesan, vinäger passar till.
Citronkyckling
Citronkyckling. Citron, vitlök och örter ger en god smak på ugnsgrillad kyckling.
Här har jag valt en hel kyckling som jag styckat. Kycklinglår eller kycklingklubbor går också bra. Färsk majskyckling eller ekologisk kyckling är lite dyrare men godast. Hittar du ej färsk kyckling kan man köpa frysta kycklingdelar och tina dem.
Servera kycklingen med valfria tillbehör.
Förslag att laga till är kokt potatis och gräddsås på skyn från kycklingen; vidare kan du rosta potatisklyftor och servera med en kall sås av matyoghurt blandad med lite pressad vitlök och lime. Couscoussallad, hummus och harissa är andra alternativ.
Grönsallad, bönsallad och tomatsallad passar också till.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Steak sandwich
Steak sandwich med grillat kött, lökringar, majonnäs, sallad, tomat i surdegsbröd eller baguette.
Här har jag valt mört biffkött. Ett tips är annars att marinera och laga skivad fransyska som är billigare men inte så mör. Marinera då minst 10 timmar eller över natten så blir den mör och fin.
Mangon i marinaden innehåller ämnen som mörar köttet.
Istället för att grilla kan du steka köttet. Godast blir köttet om det grilla på utegrill.
Istället för hemgjorda lökringar kan du steka löken i skivor eller köpa färdiga lökringar.
Annat gott i steak sandwich är ost, senap, coleslaw, ruccola, grillad paprika, skivad saltgurka, jalapeños med mera.
Du kan ta små grillspett i trä och trycka ner i steak sandwichen vid servering så att den inte trillar isär om du använt skivat surdegsbröd.
Servera med rejält med servetter eller på tallrik med kniv och gaffel. Ev. kan man ha klyftpotatis eller pommes frites till.
Snabb och enkel dessert
Snabb och enkel dessert med färska bär och kex eller kakor med grädde, vaniljyoghurt eller vaniljsås. Enkel, snabb och god dessert.
Vintips till snabb dessert blir ett sött dessertvin som ex. Amfora Muscat.
En dessert du kan variera med vad du har hemma eller gillar mest. Olika bär som hallon, jordgubbar, björnbär, blåbär, vinbär osv; kex som digestive, hob nobs, ballerina eller kakor som chokladkakor, kolakakor, finska pinnar havrekakor; sås som vispad grädde (smaksätt med lite vaniljsocker, lite vanligt socker; ev. espressokaffe, kaffepulver, chokladpulver, likör som tia maria, apelsin, kahlua osv), vaniljvisp eller söt delikatessyoghurt med vaniljsmak eller vaniljglass.
Pepparsås
Pepparsås. En klassisk hemgjord sås med svartpeppar, grönpeppar samt rosepeppar som passar till biff, kött, kyckling, wallenbergare, biffar, köttfärsbiffar, grillat mm.
Vintips till är ett rött vin av Pinot Noir ex. från Nya Zeeland.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Flygande Jakob
Flygande Jakob. En klassiker med kyckling, bananer, vispgrädde, chilisås, jordnötter och bacon. Flygande Jakob är god, snabb och omtyckt av alla samt lätt att laga.
Koka gärna gott basmatiris till.
En god sallad med ex. körsbärstomater, blandad grönsallad och strimlad rödlök samt paprika är gott till (smaksatt med lite vinäger, olivolja, salt och vitpeppar).
Det går bra att koka kycklinggrytan i en stekgryta eller stor stekpanna på spisen också (istället för i ugnsform i ugn).
Koka gärna basmatiriset med 0,5 tsk gurkmeja och en bit kanelstång.
Namnet sägs komma från rättens upphovsman, Jacobsson, som jobbade med flygfrakt.
Istället för en grillad kyckling kan du ta 3-4 kycklingfiléer och steka eller grilla dem. Eller 4 stekta eller grillade kycklingklubbor.
Persiljestuvad potatis
Persiljestuvad potatis. Gott som tillbehör till isterband, stekt fläsk eller annan svensk husmanskost.
Wokat fläsk och grönsaker i sötsur sås
Wokat fläsk och grönsaker i sötsur sås. En kinesisk sötsur gryta. Gott med jasminris. Istället för wok kan du bryna i en stekpanna och ha en extra stor gryta vid sidan att lägga över det du steker i efter hand.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Rå lax Sashimi
Rå lax Sashimi på japanskt vis med skivad rå lax, inlagd ingefära, wasabi och ljus soja. Gott till förrätt eller buffé (istället för rökt eller gravad lax på julbord, påskbord eller till midsommar). Räcker till minst 4 personer på buffé.
Rå lax som odlad ex. Salma lax behöver ej frysas. Viltfångad lax däremot ska alltid frysas ett dygn innan servering.
Indisk rispilaff Biriyani med valnötter, russin och grönsaker
Indisk rispilaff med valnötter, russin och grönsaker. Rätten brukar kallas biriyani på indiska restauranger. En slags rispytt med curry och grönsaker. Gott till det mesta eller på egen hand som vegetarisk rätt.
Du kan med gott resultat lägga till färsiffar (ex. färsbiffar på spett), stekta möra grytbitar av kött som kyckling, kalkon, fläskfilé eller biff.
Servera med mango chutney. Matyoghurt eller raita (gurkyoghurt med mynta) är också gott till som sås.
Jag brukar koka extra ris när jag har det som tillbehör till annat. Spara riset i kylen eller frysen (ta fram och tina innan eller mikra det). Då går det snabbt att laga denna rispytt lunch eller kvällsmat.
Bondbönsallad
Bondbönsallad. Sallad med kokta bondbönor, fetaost, tomat, olivolja och vinäger.
Istället för hela bondbönor kan du köpa frysta färdigkokta bönor - då räcker ca 400-500 gram. Även gröna sojabönor (som finns frysta) blir gott.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Rostade kikärtor
Rostade kikärter eller kikärtor. Rosta dina egna kikärter. Gott och nyttigt istället för chips och godis.
Servera rostade kikärter som drinktilltugg, snack eller godis.
Det är valfritt att smaksätta dem med vilök och paprika. Extra gott är rökt paprikapulver. Vidare kan man ha i starkt paprikapulver.
Lax Wellington
Lax Wellington. Smördegsinbakad lax med svampfyllning. En variant på oxfilé Wellington fast med laxfilé.
Här serverad med beurre blanc (smörsås), rostade potatishalvor, rostad blomkål med vitlök samt kokt blomkål och morot.
Du kan välja andra tillbehör efter eget tycke också. Då följer du bara receptet för att tillaga den inbakta laxen.
Istället för fryst färdig smördeg är hemgjord smördeg ett godare alternativ men det är mer arbete. Sök på hemgjord smördeg här på Receptfavoriter.se
Rabarberkaka
Rabarberkaka. En mjuk kaka med sockerkakssmet och bitar av rabarber.
Rabarberkaka är god till fika eller buffé.
Det blir en låg och platt kaka men väldigt god.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook