AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Baconlindad kycklingfilé

Baconlindad kycklingfilé Baconlindad kycklingfilé. Kycklingfilé lindad i bacon får god smak och kan serveras på middag, buffé eller till fest. Baconlindad kycklingfilé passar med tillbehör som förslaget nedan med krämig risotto smaksatt med saffran men också med ugnsrostade rotfrukter med potatis; eller potatisklyftor; - gärna då med en sås till som ex. turkisk yoghurt mixad med fetaost eller grönmögelost (späd med lite vatten till önskad tjocklek). Vidare alternativ till baconlindad kyckling är pasta i gräddig vit sås - gör en bechamelsås med grädde och smaksätt med lite saffran och vänd kokt pasta som penne eller tagliatelle i och servera kycklingen skivad på toppen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 17)
4 port baconlindad kycklingfilé
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 4 kycklingfiléer (ca 500 g)
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 pkt bacon (ca 140 g)
  • Saffransrisotto:
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl arborio- eller avorioris
  • (rundkornigt risottoris)
  • ett halvt paket saffran (halvt pkt 0,5 g)
  • 7 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 dl grovriven parmesanost
  • Grovhackad bladpersilja eller kokt grön sparris till garnityr

Tillagning:

  1. Skär kycklingfiléerna i 3-4 delar snett på tvären. Lägg upp på en bricka. Krydda kycklingen med peppar.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Dela baconskivorna på mitten så de blir hälften så långa. Linda runt en baconskiva runt varje kycklingbit och lägg med skarven nedåt. Lägg de baconlindade kycklingbitarna i en ugnspanna eller ugnsform. Om du vill kan du bryna dem innan några minuter runt om i en stekpanna utan fett.
  4. Stek de baconlindade kycklingfiléerna i ugnen i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg och är genomstekta. Har kycklingen inte fått någon färg så kan du sätta dem precis under grillelementet några minuter så att de får lite yta.
  5. Ta ut kycklingen och låt vila några minuter innan servering eller låt svalna och förvara i kylen. Värm övertäckta med folie på vid servering ca 175 grader i 10 minuter.
  6. Saffransrisotto: Vill du ha saffransrisotto till kycklingen så bör du börja med att göra den och sedan låta den koka under tiden du gör kycklingen. Rör i risotton ofta.
  7. Skala och hacka löken och värm en tjockbottnad kastrull.
  8. Fräs löken i olivoljan i kastrullen och rör i ristet. Fräs någon minut under omrörning. Tillsätt saffran.
  9. Smula i buljongtärning.
  10. Tillsätt hälften av vattnet. Rör om.
  11. Låt risottoriset koka på svag värme utan lock i 20 minuter. Späd under tiden med vattnet då och då allt efter att det kokar in i riset.
  12. Tillsätt och rör i osten till saffransrisotton när riset kokt färdigt ca 20 minuter - smaka på ett riskorn - det ska ha lite kärna men vara kokt. Tillsätt ev. salt och lite vitpeppar.
  13. Servera kycklingen på fat med risotton eller på tallrik med risotton underst och kycklingen på toppen samt lite grovhackad bladpersilja eller 3-4 halva kokta gröna sparrisar som garnityr.


 

Fler recept ur samma kategori som Baconlindad kycklingfilé:

Grillad kyckling på rotfruktsbädd
Grillad kyckling på rotfruktsbädd med kall paprikasås. Gott och enkelt med rotfrukter och kycklingklubbor eller kycklingben i en panna som sköter sig själv i ugnen serverat med en kall sås av matyoghurt och paprikapulver.
Du kan använda frysta kyckingdelar och lägga direkt på rotfrukterna men räkna då 1 timme och 15 minuters tillagning i 175 grader. Pensla då också kycklingen med ketjap manis efter halva tiden samt mot slutet.
Kycklingfilé med tagliatelle och svampsås
Kycklingfilé med tagliatelle och svampsås med mascarponeost. Mascarpone är en färskost från Italien som kan ersättas med vanlig naturell färskost.
Köp helst fin kravmärkt kyckling som majskycklingfiléer, gärna med skinn.
Gnocchi med stekt kycklingfilé och tomatsås
Gnocchi med stekt kycklingfilé och tomatsås. Gott och enkelt.
Det finns färdigskivad kycklingfilé som passar till denna rätt.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Kycklingcurry med quinoa
Kycklingcurry med quinoa. En GI eller LCHF variant med kokt quinoa istället för ris. Quinoa innehåller mycket protein och har lågt GI.
Pasta med kycklingfilé, purjolök och crème fraiche
Pasta med kycklingfilé, purjolök och crème fraiche samt riven parmesan är en god och enkel pasta som är snabblagad.
Om du vill kan du ta smaksatt crème fraich ex. örter och vitlök. Gillar du grädde kan du ha i 2,5 dl istället för en burk creme fraiche.
Färsk spenat, frästa champinjoner och hackad soltorkad tomat passar också i denna pasta.
Kycklingspett med ajvar
Kycklingspett med ajvar. Kycklingfilé på spett marinerade i paprikaröra sk ajvar samt vitlök. Gott, snabbt och enkelt att laga.
Kycklingen kan du marinera i kylen över natten eller bara några minuter innan grillning.
Spetten kan grillas, stekas i ugn eller i grill- eller stekpanna.
Servera gärna spetten med extra ajvar och matyoghurt blandat med lite vitlök och hackad persilja som såser till. Kokt potatis, klyftpotatis eller rostad potatis passar som tillbehör spetten.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Ugnsbakade kvisttomater
Ugnsbakade kvisttomater med olivolja, vitlök och basilika är goda som tillbehör till det mesta. Det blir lika gott med andra småtomater som cocktailtomater eller plommontomater.
Ugnsbakade tomater är goda i sallader ex. med mozzarella och babyspenat. Eller att blanda med kokt spagetti, lite ruccola och riven parmesan till en god pasta du smakar av med salt och peppar.
Fläskytterfilé med ädelostsås
Fläskytterfilé med ädelostsås. Förslag på tillbehör är grillad zucchini och tomat, kokt potatis, morot och vårlök. Du kan också servera med andra tillbehör efter tycke och smak.

Persiskt ris
Persiskt ris smaksatt med bla saffran, mandel och pistasch.
Berberis är ett torkat rött bär från Irak och kan uteslutas.
Riset passar till den mesta mat förslagsvis till persisk lammgryta.
Riset och potatisen blir brynt i botten och så ska det vara.
Överblivet ris är annars gott att ha till restmat.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Fänkålsgratäng med parmesan
Fänkålsgratäng med parmesan, mozzarellaost och grädde. En god gratäng med fänkål som också blir en gräddig sås som passar som grönsakstillbehör eller vegetarisk gratäng till det mesta ex. stek, grillat, kyckling, lammstek eller kalkon.
Du kan ta hälften skivad potatis i om du vill variera och gillar potatis.
Söndagsgryta med fläskfile
Söndagsgryta med fläskfilé. En snabb, god och enkel gryta med crème fraiche, fransk senap, dragon, paprika och purjolök. Råris, ris, pressad potatis, tagliatelle eller rostade rotfrukter är gott till.
Gott till är även mango chutney, jordnötter och russin.
Barnvänligt och snällt. Vill du ha mer currysmak så kan du tillsätta någon tsk garam masala och en spansk chilifrukt.
Vintips är en röd Rioja.
Tomatsallad och/eller grönsallad passar också till.
Om gästerna är mycket hungriga så räkna med att köpa ca 1 kg fläskfilé. Grytan är ju god att äta som resträtt också om det blir över.
Enkel krusbärskaka
Enkel krusbärskaka med krusbär du kan baka till många i långpanna.
Bärkaka med krusbär eller andra bär som blåbär, hjortron, smultron, röda vinbär eller rabarber.
Du kan baka i långpanna till många eller halvera receptet för en form ca 24 cm i diameter. Bärkakan kan frysas i bitar.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Fiskgryta
Fiskgryta. Grundrecept på fiskgryta med bland annat vit fisk, lax, räkor, musslor, grädde, fänkål, tomat och saffran. God med bröd samt rouille (majonnäs med saffran, vitlök och cayennepeppar) eller aioli (vitlöksmajonnäs).
Du kan variera innehållet i fiskgrytan efter tycke. Gott i är plattfisk, marulk, kräftstjärtar samt andra grönsaker som morot, purjolök, vårlök, sparris, vitkål med mera.
Istället för fiskbuljongtärning och vatten är riktig fiskbuljong såklart godast om du har tillgång till det.
Vidare kan man använda skalade tärnade färska tomater istället för krossade tomater.
Gott i fiskgryta är också någon dl vitt torrt vin (ej ekfatslagrat).
Istället för saffran kan man ha i något krm gurkmeja för fin gul färg.
Fiskgrytan är ännu godare dagen efter. Ett tips är att laga grunden utan fisk dagen innan. Vid servering så kokar du upp fiskgrytan med fisk och skaldjur.
Wokat fläsk och grönsaker i sötsur sås
Wokat fläsk och grönsaker i sötsur sås. En kinesisk sötsur gryta. Gott med jasminris. Istället för wok kan du bryna i en stekpanna och ha en extra stor gryta vid sidan att lägga över det du steker i efter hand.
Pizzabullar med kassler och ost
Pizzabullar med kassler och ost. Hembakta pizzbullar blir också goda med skinka istället för kassler. Vegetariska blir de med hackad soltorkad tomat istället för kassler.
Baka goda pizzabullar med pizzasås, kassler och ost passar till utflykt, mellanmål, massäck, buffé, barnkalas samt att frysa.
Pizzabullar kan också bakas som pizzagifflar eller pizzapiroger.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Rågkakor med surdeg och rågsikt
Rågkakor eller rågbullar med surdeg och rågsikt. Rågbröd är gott och nyttigt. Med surdeg får det lågt GI. Rågsikt är 60 % vetemjöl och 40% siktat rågmjöl. Med surdeg så måste du sätta surdegen dagen innan du bakar rågkakorna. Ska man baka kan man likaväl baka på riktigt.
Hallonmuffins
Hallonmuffins. Muffins med hallon är enkelt och supergott.
Mozzarellagratäng med aubergine, zucchini och tomat
Mozzarellagratäng med aubergine, zucchini och tomat. Gott som vegetarisk gratäng till råris, pasta.
Även god som sidorätt eller GI-tillbehör till kött som stekt eller grillad kycklingfilé mm.
Gott i gratängsåsen är också något krm finriven muskot.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook