AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Baconlindad kycklingfilé

Baconlindad kycklingfilé Baconlindad kycklingfilé. Kycklingfilé lindad i bacon får god smak och kan serveras på middag, buffé eller till fest. Baconlindad kycklingfilé passar med tillbehör som förslaget nedan med krämig risotto smaksatt med saffran men också med ugnsrostade rotfrukter med potatis; eller potatisklyftor; - gärna då med en sås till som ex. turkisk yoghurt mixad med fetaost eller grönmögelost (späd med lite vatten till önskad tjocklek). Vidare alternativ till baconlindad kyckling är pasta i gräddig vit sås - gör en bechamelsås med grädde och smaksätt med lite saffran och vänd kokt pasta som penne eller tagliatelle i och servera kycklingen skivad på toppen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 17)
4 port baconlindad kycklingfilé
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 4 kycklingfiléer (ca 500 g)
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 pkt bacon (ca 140 g)
  • Saffransrisotto:
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl arborio- eller avorioris
  • (rundkornigt risottoris)
  • ett halvt paket saffran (halvt pkt 0,5 g)
  • 7 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 dl grovriven parmesanost
  • Grovhackad bladpersilja eller kokt grön sparris till garnityr

Tillagning:

  1. Skär kycklingfiléerna i 3-4 delar snett på tvären. Lägg upp på en bricka. Krydda kycklingen med peppar.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Dela baconskivorna på mitten så de blir hälften så långa. Linda runt en baconskiva runt varje kycklingbit och lägg med skarven nedåt. Lägg de baconlindade kycklingbitarna i en ugnspanna eller ugnsform. Om du vill kan du bryna dem innan några minuter runt om i en stekpanna utan fett.
  4. Stek de baconlindade kycklingfiléerna i ugnen i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg och är genomstekta. Har kycklingen inte fått någon färg så kan du sätta dem precis under grillelementet några minuter så att de får lite yta.
  5. Ta ut kycklingen och låt vila några minuter innan servering eller låt svalna och förvara i kylen. Värm övertäckta med folie på vid servering ca 175 grader i 10 minuter.
  6. Saffransrisotto: Vill du ha saffransrisotto till kycklingen så bör du börja med att göra den och sedan låta den koka under tiden du gör kycklingen. Rör i risotton ofta.
  7. Skala och hacka löken och värm en tjockbottnad kastrull.
  8. Fräs löken i olivoljan i kastrullen och rör i ristet. Fräs någon minut under omrörning. Tillsätt saffran.
  9. Smula i buljongtärning.
  10. Tillsätt hälften av vattnet. Rör om.
  11. Låt risottoriset koka på svag värme utan lock i 20 minuter. Späd under tiden med vattnet då och då allt efter att det kokar in i riset.
  12. Tillsätt och rör i osten till saffransrisotton när riset kokt färdigt ca 20 minuter - smaka på ett riskorn - det ska ha lite kärna men vara kokt. Tillsätt ev. salt och lite vitpeppar.
  13. Servera kycklingen på fat med risotton eller på tallrik med risotton underst och kycklingen på toppen samt lite grovhackad bladpersilja eller 3-4 halva kokta gröna sparrisar som garnityr.


 

Fler recept ur samma kategori som Baconlindad kycklingfilé:

Slottsstek slottstek grytstek
Slottsstek. En god och enkel grytstek du lagar med benfritt nötkött som innanlår, högrev eller entrecote. Den goda smaken på klassisk svensk slottstek kommer av ansjovis (men säg det inte till någon för många tycker det låter konstigt). Laga en god sås på stekskyn med grädde. Servera slottssteken ex. som söndagsmiddag eller söndagsstek skuren i skivor med gräddsås, kokta grönsaker som brysselkål, haricots verts, primörer som morötter, blomkål, broccoli osv, samt kokt potatis. Inlagd gurka och gelé är också gott till hemlagad grytstek.
Har du torkad svamp som ex. trattkantareller kan du ha i några sådana smulade i såsen när du kokar ihop den på slutet. Även ansjovisspadet kan du ha i och smaka av såsen med (ger sälta). Lite ljus soja kan också piffa till såsen samt söt gelé.
Slottstek blir också gott med viltkött och viltstek som älg, vildsvin eller rådjur.
Pasta pesto
Pasta pesto. Pesto är gott med pasta som spagetti, pastaskruvar, gnocchi, penne eller annan pasta.
Pesto är en italiensk röra av mixad eller finhackad basilika, vitlök, nötter (helst pinjenötter men mandlar, valnötter och speciellt solrosfrön är billiga och användbara) och olivolja.
Gör hemgjord pesto eller köp färdig. Godast är hemgjord (oftast).
Sallad som riven morot, avokado i bitar, salladsblad samt halverade tomater toppat med lite olivolja, vinäger, salt och peppar är gott till.
Italiensk ugnsstekt falukorv
Italiensk ugnsstekt falukorv med salami, tomat, champinjoner, rödlök, chili, vitlök, basilika och en skvätt grädde. En lyxig variant av ugnsstekt falukorv.
Falukorv har inget med Italien att göra men de typiskt italienska smaksättarna får i detta fallet ge namn åt denna rätt.
Servera falukorven med potatis mos, gärna basilikamos. Råris, rostade rotfrukter, kokt potatis, pasta, quionoa eller couscous passar också istället för potatismos.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Ceasarsallad med kyckling och bacon
Ceasarsallad med kyckling, bacon, parmesan, krutonger och Ceasardressing.
Vill du göre en enklare ceasardressing kan du ta färdig majonnäs (uteslut ägg och olja) och blanda med vitlök, sardeller osv.
Kycklingfilé kycklingfile med svampsås och rostade rotfrukter
Kycklingfilé. Goda grillade eller stekta kycklingfileer med svampsås och rostade rotfrukter.
Gott till är också en blandad sallad. På bilden är det mangoldskott, isbergssallad, lök, riven morot samt tärnad tomat i olivolja samt vinäger.
Wienerschnitzel med kyckling
Wienerschnitzel med kycklingfilé. Kycklingsnitzel med yoghurt- och limesås, klyftpotatis samt ärtor.
Kan också serveras som klassisk wienerschnitzel med tillbehör som skivad citron, sardeller och kapris
Till wienerschnitzel serveras ofta kokta gröna ärtor.
Istället för klyftpotatis kan du ha kokt potatis, smörslungad potatis, råstekt potatis, pommes frites eller kall tysk potatissallad med kokt tärnad potatis, vinäger, olja, hackad persilja, senap, kapris och hackad rödlök.
Det finns färdigskivade kycklingfiléer eller så kan du skiva och banka ut egna filéer.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Italiensk smörgåstårta
Italiensk smörgåstårta. En hemgjord lyxig och modern smörgåstårta med pesto, mozzarella, salami, pastrami, bressaola, oliver och soltorkade tomater. Ingredienserna är lite dyrare men gott blir det. Observera att smörgåstårtan är i italienska färgerna :).
Tiramisu med Marsala
Tiramisu med Marsala. En klassisk italiensk kall dessert med ägg, mascarpone, Savoiardikex, kaffe och Marsala sött dessertvin toppad med kakao.
Blir godast efter en natt i kylen.
Servera gärna Marsala och espresso till Tiramisun.
Marinerad grillad paprika
Marinerad grillad paprika med olivolja, vitlök, basilika och bladpersilja.
God som tillbehör till det mesta som grillat, sallader, på risotto, pizza, tapas, fyllningar med mera.
Grillad paprika där skinnet skalas bort och paprikan strimlas att marinera i en burk. Förvaras i kylen.
Låt gärna oljan från paprikan droppa av när du tar av paprikan. Oljan kan du sedan använda till annat ex. att steka i eller ha som dressing med balsamvinäger till sallad.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Kassler med Mimosasallad
Kassler med Mimosasallad, kokt potatis, broccoli och sallad. En god rätt med Mimosasallad på färsk frukt.
Istället för färsk frukt kan man använda fruktcocktail. Godast och nyttigast blir det dock med färsk frukt. Du kan byta grädden mot crème fraiche. Eller bara använda 2,5 dl matyoghurt för en nyttigare variant av Mimosasallad.
GI-bröd, bröd med lågt GI
GI-bröd eller bröd med lågt GI. Brödrecept med lågt glykemiskt index. Gott, nyttigt och enkelt bröd med dinkelmjöl och filmjölk.
Blötlägg dinkelkorn kvällen innan sedan går brödet snabbt att baka med bikarbonat.
Potatisstomp
Potatisstomp är grovt mosad potatis. Som ett potatismos men fastare och utan mjölk. Gott som tillbehör till det mesta.
Potatisstompet kan smaksättas om man vill med något av följande: något krm sambal oelek för chilistomp (passar till fisk); någon msk pesto för pestostomp (gott till kött); någon dl majs (gott till kyckling) eller efter tycke med ex. hackade örter som persilja eller dill.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Påsktårta med hjortronlikör
Påsktårta med mandelbotten och smörkräm smaksatt med hjortonlikör toppat med riven choklad.
Du kan byta ut hjortronlikör mot en tsk kaffepulver för kaffesmak, amaretto samt skållad hackad mandel (mandelsmak) eller någon annan likör efter smak. Du kan också ha smörkrämen naturell med bara vaniljsmak av vaniljsockret.
Grekisk spenatpaj
Grekisk spenatpaj sk Spanakopitta. Hemgjord paj med filodeg och spenatfyllning. Spenatpajen är god till lunch, middag eller buffé gärna serverad med tomater, gurka, rödlök, oliver i olivolja samt vinäger.
En sås med matyoghurt blandad med smulad fetaost och en grönsallad är också gott till spenatpajen.
Svamptapas tapas med svamp
Svamptapas. Ett slags tapas med svamp som champinjoner med soltorkad tomat, vitlök i tomat- och örtsås. Blir också god med annan fast matsvamp.
En god sidorätt eller tillbehör, passar också som tapas eller drinktilltugg. Här kan du ta vilken svamp du vill.
Ös på med vitlök om du gillar det.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Matbröd
Matbröd. Ett grundrecept på vanligt matbröd. Kan bakas till limpor eller som formbröd i brödformar.
Passar också som deg till piroger, bullar och pizza mm.
Sirapslimpor
Sirapslimpor i långpanna med rågsikt. Goda och saftiga bröd för billig peng.
Du kan ev. smaksätta brödet med 1 msk brödkrydda eller mald anis eller fänkål.
Istället för vatten kan du ta mjölk.
Pastalåda med skinka
Pastalåda med skinka. En god pastalåda med skinka som gratineras med ost och krämig sås. Perfekt att göra på kokt penne eller annan pasta.
En enkel och god resträtt du kan göra om du har pasta över. Självklart kan du ha andra ingredienser i som soltorkad tomat istället för skinka då blir den vegetarisk. En tomatsallad är gott till och fräschar upp. Riven morot, salladsblad och ruccolo passar också. En variant av makaronilåda och pastagratäng.
Lite riven muskot (2 krm) är också gott i. En annan variant är om du gillar curry - ta i 0,5 tsk.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook